Πετάει, πετάει….το ζουζούνι!!!

Καλημέρα! Μεγαλώνουν τα φυτά σας; Άρχισαν οι φακές και τα φασόλια σας να σηκώνουν ψηλά το μίσχο τους; Στην αυλή του Νηπιαγωγείου μικρά κίτρινα λουλουδάκια στολίζουν τα χόρτα μας, και δέχονται δεκάδες μικρούς επισκέπτες: Κουνουπια, μελισσάκια, πεταλούδες, μυρμήγκια, κάθε λογής έντομα. Τί λέτε να τα εξερευνήσουμε;Στο σχολείο έχουμε πολλούς μεγενθυντικούς φακούς για τέτοιου είδους εξερευνήσεις, αλλά δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσετε και εσείς ένα έντομο στη δική σας αυλή, στο μπαλκόνι σας ακόμη και μέσα στο σπίτι σας. Αφού βρείτε ένα μικρό φιλαράκι, μπορείτε να το παρατηρήσετε, και με τη βοήθεια ενός μεγάλου, να καταγράψετε όσα λένε τα παιδιά. Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις για να σας βοηθήσουμε:
Τί χρώμα είναι;
Τί σχήμα έχει;
Πόσα πόδια μετράμε;
Έχει φτερά;
Φαίνεται επικίνδυνο ή τρομακτικό;
Έχει δαγκάνες/κεντρί;Αφού συγκεντρώσετε τις πληροφορίες σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αναπαραστήσετε με κάποιο τρόπο.. Μπορείτε να το ζωγραφίσετε, μπορείτε με πλαστελίνη ή πηλό να φτιάξετε το….αγαλμά του, μπορείτε να βρείτε ένα περιοδικό και να συνθέσετε ένα κολάζ με λουλούδια, χόρτα και το φιλαράκι σας, μπορείτε ακόμη και στον υπολογιστή/το τάμπλετ/το κινητό του σπιτιού να επεξεργαστείτε μια φωτογραφία του ζωγραφίζοντας γύρω του λουλούδια, χόρτα, την τροφή του..
Πώς να λένε άραγε τον μικρό σας φίλο; Μέλισσα; Μυρμήγκι; Πασχαλίτσα; Πεταλούδα; Όλα αυτά λέγονται έντομα, και έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Πατήστε εδω για να κάνετε μια εύκολη εργασία για τα έντομα!
Για ανάγνωση σας προτείνουμε σήμερα το βιβλίο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” του Eric Carl. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. (σε μια εξαιρετική παρουσίαση από τη συνάδελφο Μαριάννα, από την Κύπρο) Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας εύκολα παιχνίδια πρόσθεσης και αφαίρεσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζωγραφίσετε τα φρούτα που έφαγε κάθε μέρα η κάμπια, και να αναρωτηθείτε:Αν η κάμπια πεινούσε περισσότερο και έτρωγε 2 φράουλες παραπάνω, πόσες φράουλες θα είχε φάει συνολικά;

Αν η κάμπια ήθελε ένα δαμάσκηνο λιγότερο, πόσα δαμάσκηνα θα είχε φάει;

(Μπορείτε να μιλήσετε ακόμη για τις λιχουδιές και για την κατανάλωση με μέτρο, για την υγιεινή διατροφή.)

Και…είναι μια καλή ευκαιρία, ειδικά για τα προνήπια, να ξεσκονίσουν το ποιηματάκι που λέμε για να μάθουμε τις ημέρες…

Για πάμε όλοι μαζί να πούμε το ποίημα:

“Οι ημέρες είναι 7,
τις λέω στη σειρά
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο και Κυριακή!!”

Θέλετε μήπως να παίξουμε λίγο με τις ημέρες; Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα εύκολο παιχνίδι αναγνωστικής ικανότητας για τα παιδιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *