26/3/2019 – 29/3/2019 “Υγιή παιδιά υγιής πλανήτης Ι”

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να συμβάλει στην υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής που θωρακίζει την υγεία των παιδιών και ταυτόχρονα είναι φιλικός προς το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από  την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς με τη συνδρομή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

 Θα κάνουμε ένα ταξίδι στη Χώρα της Διατροφής! Τα εισιτήρια για όλους είναι έτοιμα! 
Στον πίνακα αναρτήσαμε το Διατροφικό Κοσμικό Ρολόι..θα είναι ο χάρτης μας για το ταξίδι.


 Στην αρχή κάθε δραστηριότητας θα μοιράζουμε τα εισιτήρια και θα τα τρυπάμε με τον διακορευτή. Στο τέλος κάθε “ταξιδιού” τα παιδιά θα βάζουν στην βαλίτσα μας λέξεις-κλειδιά από τις βασικές έννοιες της κάθε δραστηριότητας!
 
   “Το αγαπημένο μου φαγητό”
  
Κινητικό παιχνίδι
Τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους φαγητό και χόρευαν με την ζωγραφιά τους. Όταν σταματούσε  η μουσική, διαλέγαμε ένα παιδί κάθε φορά, το οποίο σήκωνε τη ζωγραφιά του και μας την περιέγραφε!

  “Ταξιδέψαμε” στην παραμυθοχώρα και επισκεφτήκαμε στο  παλάτι του «Βρέχει το Αγαπημένο μου Φαγητό!» Τα παιδιά έκλεισαν τα μάτια και τους αφηγηθήκαμε την ιστορία του.
 Τα παιδιά ζωγράφισαν σε χάρτινα πιάτα το αγαπημένο τους πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα. Αφού παρουσίασε το κάθε παιδί το αγαπημένο του γεύμα, τα πιάτα των παιδιών στόλισαν τον πίνακα της τάξης.

 Τα δημοφιλέστερα πιάτα της τάξης μας είναι: 
Πρωινό – μπουγάτσα
 Μεσημεριανό – σουβλάκι με τηγανιτές πατάτες 
Βραδινό – παγωτό 
Προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για το τι χρειάζονται  για να λειτουργήσουν το ψυγείο,  ο ανεμόμυλος, το ιστιοφόρο, κ.ά,. Εισαγωγή στην έννοια της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ”



                                  “Από πού παίρνουμε τις τροφές;”

Δραματοποίηση: Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στην ομάδα των ψαράδων (μπλε γκοφρέ για την θάλασσα) και στην ομάδα των γεωργών(καφέ γκοφρέ για το έδαφος) και μιμήθηκαν τις κινήσεις τους.
Ψαράδες  

 

Γεωργοί

Ταξινόμηση τροφίμων ως προς την προέλευσή τους
  
Κινητικό παιχνίδι: Άκου τη τροφή και βρες την προέλευσή της 




Διαβάσαμε το e-book «Η πριγκίπισσα που δεν έτρωγε μελιτζάνες» της Χρυσούλας Λουλοπούλου,το σχολιάσαμε και ζωγραφίσανε ό,τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση από αυτό.
Είναι μια σαγηνευτική ιστορία για τη φιλία και τη σημασία της προσφοράς των αγαθών.
«Κι αν το πιστέψεις το παραμύθι αυτό και κάνεις κι εσύ καλό για όσους είναι γύρω σου, ακόμη κι αν δεν είσαι πριγκίπισσα ή βασιλιάς, πού ξέρεις; Μπορεί με τη μικρή σου βοήθεια, αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος!»







Παράλληλα, ο μήνας Μάρτιος πριν μας αποχαιρετήσει, μας χάρισε το πρώτο του γράμμα το Μ,μ , για να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες!

              Καλό  μήνα σε όλους με υγεία!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *