MT9qmBqm

Τα παραδοσιακά “Λαζαράκια” από τα χεράκια των παιδιών

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο, δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν τα λαζαράκια. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ό,τι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/blog/lazarakia

Μοσχοβόλησε το σχολείο μας αρώματα κανέλας, γαρίφαλου και ψημένης σταφίδας!

Τα παιδιά με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Ζαχαροπούλου – Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, έπλασαν τα παραδοσιακά Λαζαράκια.

Φόρεσαν καπέλα και ποδιές ζαχαροπλάστη και έπλασαν με δεξιοτεχνία τη ζύμη, σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου!

Η κ. Ζαχαροπούλου μας μίλησε για το συγκεκριμένο έθιμο, για τον συμβολισμό του, για τη σημασία της επιλογής των υλικών της συνταγής, για τις παραλλαγές του εθίμου αλλά και των παραλλαγών των καλάντων του Λαζάρου ανά την Ελλάδα.

Και έπειτα όλα τα παιδιά τραγούδησαν τον “Λάζαρο” του τόπου μας!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κατερίνα η οποία, μαζί με όλον τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στέκεται πάντα αρωγός σε όλες τις δράσεις του σχολείου μας!

0B5yBdO2   LRrtFFEi    AGjO0RHg   uDpO3jce     Χωρίς τίτλο    kWNCOKhZ   4wIi2XJ1   xwpNhH2C   BuBVI0n1   kqIPzgMM  w5CpveO     sZcdAHF3  6 4sfBwl   ROyLR gF   8eAG4Df7 680eH0ey   s0dkFdDG  o0j2vOwY lMG3 33I    vInoSL8x   Q3MYDF8x   sLOKXgy  J7OjMtYw    K 6 AiIP     dwMBsG55                  stJUEwcR         Q5CbwXHH   A7LPmmf8    iC2LfBcv

Καλή Ανάσταση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση