From the mythical Icarus to Apollo 11 with Stem – Δράση STEM 2.0

Etwinning Έργο – Δράση STEM 2.0 στο 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου

 

 

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποίησε τη δράση STEM 2.0.

Μέσω της δράσης επιλέχθηκαν 280 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτά και 70 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα.

Τα ωφελούμενα σχολεία έλαβαν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM.

Το 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου ήταν ένα από τα επιλεγόμενα σχολεία, παρέλαβε το kids First Coding & Robotics και δημιούργησε το Έργο: «From the mythical Icarus to Apollo 11 with Stem»

Το Φεβρουάριο γνωρίσαμε τον Sammy! Το χαριτωμένο ρομπότ Kids First Coding & Robotics που διδάσκει αρχές προγραμματισμού και αναπτύσσει δεξιότητες STEM σε παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Τα προγράμματα δημιουργούνται απλά και μόνο με  μια σειρά από κάρτες εντολών που δημιουργούν το αλγοριθμικό «μονοπάτι». Καθώς το ρομπότ περνά πάνω από τις κάρτες εντολών, ένας αισθητήρας στο κάτω μέρος του ρομπότ τις διαβάζει μια προς μια και φορτώνει το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ρομπότ στην πίστα που έχουμε δημιουργήσει και το ρομπότ τρέχει το πρόγραμμα.

Μπορούμε να προγραμματίσουμε το ρομπότ να κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, να ενεργοποιεί το γρανάζι, να ανάβει τα φώτα LED, να αναπαράγει ήχους και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές κάρτες ενεργειών. Το ενσωματωμένο γρανάζι επιτρέπει την κατασκευή απλών ρομποτικών κατασκευών με βραχίονες ή άλλα κινούμενα μέρη που ανταποκρίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος.

Σας παρουσιάζουμε το eTwinning Έργο μας για τη Δράση STEM 2.0 …

eTwinning έργο Stem: From the mythical Icarus to Apollo 11 with Stem

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 4-6 ετών και η διάρκεια του είναι 6 μήνες από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Στόχος του έργου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών για το Stem, χρησιμοποιώντας διαφορετικά Stem, ρομποτικά παιχνίδια ( όπως Bee Bot, Kids First Coding & Robotics).
Ο ήρωας μας, ο μικρός Ίκαρος έχει ένα όνειρο, να πετάξει. Μαζί του λοιπόν θα ταξιδέψουμε, για να γνωρίσουμε την ιστορική εξέλιξη των πτητικών μηχανών από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα.

Από τον Αρχύτα στην εποχή του μυθικού Ίκαρου.
Από τα πρώτα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στην πρώτη επιτυχημένη πτήση με αερόστατο από τους αδελφούς Μονγκολφιέ (Montgolfier).
Από τους αδερφούς Ράιτ και την θρυλική πτήση του πρώτου μηχανοκίνητου αεροπλάνου, στην Αμέλια ‘Ερχαρτ τη πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη τον Ατλαντικό. Και θα ολοκληρώσουμε με την κατάκτηση του Διαστήματος και την εκτόξευση του Apollo 11 με προορισμό την Σελήνη και τριμελές πλήρωμα τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου).
Μέσα από αυτό το έργο θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τον πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό τρόπο να προσελκύσουμε τους μικρούς μαθητές στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Στόχοι του Έργου

Οι μαθητές θα πρέπει:
Να υιοθετήσουν τη μέθοδο Stem μέσω του σχεδιασμού, της συμμετοχής, της αμφισβήτησης, της παρατήρησης και της δοκιμής των ιδεών τους.
Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα, να εργάζονται σε ομάδες, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και δεξιότητες αλγοριθμικής σκέψης.
Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους, τη φαντασία τους, την ικανότητα επικοινωνίας.
Να μάθουν να προγραμματίζουν μικρά ρομπότ.
Να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν μέσω των Τ.Π.Ε. για την παραγωγή κοινού έργου.
Να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις Τ.Π.Ε. παράγοντας πολυτροπικά έργα.
Να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των πτητικών μηχανών όπως έχει διαμορφωθεί από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα.
Και πάνω από όλα να διασκεδάσουν μαθαίνοντας.

Μέλη του Έργου

Μαρία Γκιζλή – 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου- Βοιωτίας  (Ιδρυτής)

Ευανθία Παναγή – Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αρεδιού – Κύπρος ( Ιδρυτής)

Παρασκευή Καρέλλα – 7ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης

Όλγα Παππά – 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων

Σπυριδούλα Ίσερη – 1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Ειρήνη Πλάκα – 4ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος

Άννη Σκιαδοπούλου – 1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Γιάννα Καπλάνη – 2ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας – Θεσσαλονίκη

 

Το έργο είναι χωρισμένο σε ενότητες. Σε κάθε ενότητα ο Ίκαρος μας παρουσιάζει μια πτητική μηχανή, τον εφευρέτη της και μας αναθέτει μια Αποστολή. Στη συνέχεια υπάρχει μια συνεργατική δραστηριότητα σχετική με το θέμα και μια δραστηριότητα με το beebot. Υπάρχει επίσης μία σελίδα με online παιχνίδια για τα παιδιά και μία σελίδα η οποία περιέχει ενσωματωμένο έγγραφο στο οποίο μοιραζόμαστε τις ιδέες μας οι συνεργάτες του έργου.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΗ STEM 2.0 IKAROS .pptx

 

Αυτή είναι η Παρουσίαση του Έργου μας στον υπεύθυνο του Etwinning για τη ΔΡΑΣΗ STEM 2.O 

Και η Δραστηριότητα μας με το Sammy!!!!