Επίσκεψη στην κνωσό

Στις  14  Μαρτίου πραγματοποιήθηκε   η εκδρομή  μας  στην Κνωσό . Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα  και ανυπόμονα  να δουν το ανάκτορο του Μίνωα  , αλλά κυρίως  τον Λαβύρινθο   και το πιθάρι που έπεσε μέσα ο Γλαύκος.  Η επίσκεψη  στην Κνωσό για τα νήπια  είναι  δύσκολη αλλά οι γονείς ανταποκρίθηκαν  στην πρόσκληση μας  και με την  βοήθεια τους   η μέρα μας κύλησε όμορφα  και  ευχάριστα . Ο καιρός μας επέτρεψε   να χαρούμε την εκδρομή μας.  Η ξεναγός μας , η  Κυρία Χριστιάνα Χειλουδάκη , μας  ξενάγησε  στην Κνωσό προσεγγίζοντας   τα ενδιαφέροντα   αυτής  της  ηλικίας ,   με   ιστορία σαν παραμύθι,   κατανοητή  στα  παιδιά . Την ευχαριστούμε  πολύ.

 

Η Κυρία Χριστιάνα   μας ξεναγεί στην Κνωσό
Η Κυρία Χριστιάνα μας ξεναγεί στην Κνωσό

 

Λαβύρινθος    το ανάκτορο  του Μίνωα …

 

Η αίθουσα  του θρόνου

 

Ορισμένοι αρχαιολόγοι-ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η Αίθουσα του Θρόνου ήταν το σημείο όπου χτυπούσε η καρδιά της Κνωσού και του μινωικού κόσμου Ο Θρόνος του ¨Μίνωα¨, του Βασιλιά-Αρχιερέα, που είχε στα χέρια του την κοσμική και θεϊκή εξουσία. Είναι ο χώρος όπου ο Βασιλιάς-Αρχιερέας συζητούσε (;) με το ιερατείο και τους κρατικούς αξιωματούχους περί Δικαίου. Και ίσως γι’ αυτό σήμερα, ο θώκος του Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι ένα ξύλινο πιστό αντίγραφο του αλαβάστρινου Θρόνου της Κνωσού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα διαμερίσματα της Βασίλισσας

Οι αυθεντικές τοιχογραφίες    της Κνωσού   βρίσκονται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου,  ενώ  στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού  είναι πιστά αντίγραφα τους.

ταυροκαθάψια
“Γαλάζιες Κυρίες “
¨Γαλάζιο Πουλί” τμήμα τοιχογραφίας

 

¨Γρύπας¨το μυθικό ζώο στην αίθουσα του θρόνου.Ο γρύπας είναι σύμβολο συνδεδεμένο με τη Μινωική Κρήτη Η μικτή μορφή του άπτερου γρύπα έδινε έκφραση των τριών σφαιρών του κόσμου, της ουράνιας, της επίγειας και της υποχθόνιας, με το αετίσιο του κεφάλι, το λιονταρίσιο σώμα και την φιδίσια ουρά, συμβόλιζε δε την βασιλική και θεία ισχύ Δύο άπτεροι γρύπες απεικονίζονται δεξιά και αριστερά του θρόνου στην τοιχογραφία στην κύρια αίθουσα του θρόνου στο Μινωικό ανάκτορο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο γρύπας   σήμερα  είναι  το σύμβολο της πόλης  του Ηρακλείου

  

Η τοιχογραφία με τον Γαλάζιο Πίθηκο  (Οικία των Τοιχογραφιών) και ανήκει στην Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 προ Χριστού).

 

¨Παριζιάνα”

 

μικρογραφικη τοιχογραφία χορού σε ιερο άλσο με ελιές

 

Τα μεγάλα πιθάρια  μας έκαναν τρομερή εντύπωση

Τα πιο παλιά πιθάρια

Μετά  την εκδρομή ζωγραφίσαμε   τις  εντυπώσεις μας  .

οι εντυπώσεις μας  απο την Κνωσό
οι εντυπώσεις μας από την Κνωσό

Εδώ μπορείτε να δείτε  πολλές φωτογραφίες  από την Κνωσό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *