Καλωσορίσαμε τον Οκτώβριο διαβάζοντας την ιστορία «Η φαντασία του Οκτώβρη» της Πέτροβιτς. Τα παιδιά ανασύνθεσαν τις λέξεις Φθινόπωρο και Οκτώβριος.
Φτιάξαμε ένα φθινοπωρινό δέντρο με τύπωμα ξερών φύλλων.
Προσπαθήσαμε να βρούμε το άλλο μισό των φύλλων.
Σκεφθήκαμε να φτιάξουμε ατομικά, αλλά και ομαδικά στο ολοήμερο τμήμα, τους φθινοπωρούληδες
Στη συνέχεια μιλήσαμε για το σταφύλι και τα παράγωγά του. Είδαμε βιντεάκια και παρατηρήσαμε εικόνες. Αυτά τα νόστιμα, ζουμερά, γλυκά σταφύλια τα αποτυπώσαμε με ωραία τσαμπιά με τύπωμα φελλού, με βελουτέ κύκλους και κάνσον τρισδιάστατα κυκλάκια, όλα φτιαγμένα από τα χεράκια των παιδιών.
Δεν μπορούσε φυσικά να λείπει και η αναφορά μας στο ευλογημένο δέντρο της ελιάς. Είδαμε την διαδικασία παραγωγής λαδιού σχολιάζοντας σχετικά βιντεάκια. Είπαμε για τον μύθο με τα δώρα του Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς, καθώς και για τον κατακλυσμό του Νώε, και φυσικά φάγαμε την καθιερωμένη λαδορίγανη που τόσο πολύ τους αρέσει.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε προσεκτικά τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου «Το μάζεμα των ελαιών» και ζωγραφίσαμε κι εμείς ότι μας εντυπωσίασε.
Επίσης φτιάξαμε κι ένα ελαιόδεντρο με την τεχνική του στένσιλ με τέμπερα και για ελίτσες εξασκήσαμε τα δαχτυλάκια μας να φτιάξουν μπαλίτσες γκοφρέ.
Και φυσικά αυτή είναι η εποχή της σποράς. Οι γεωργοί οργώνουν τα χωράφια τους και σπέρνουν το σιτάρι. Αφού είδαμε σχετικά βιντεάκια και μάθαμε το τραγουδάκι “Ο γεωργός πάει στον αγρό”, στη συνέχεια γίναμε κι εμείς μικροί γεωργοί και τοποθετήσαμε φακές στο ποτηράκι-κήπο του σπιτιού μας και ιδού το αποτέλεσμα.
Μας επισκέφθηκε επίσης και η κινητή βιβλιοθήκη Σερρών και τα παιδιά δανείστηκαν τα βιβλία που τους άρεσαν.
Η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Συζητήσαμε με τα παιδιά τι σημαίνει αποταμίευση, πως γίνεται, πόσο αναγκαία είναι και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο πιο ασφαλείς. Ακούστηκαν καινούριες λέξεις για τα παιδιά, όπως οικονομία, τράπεζα, ΑΤΜ, κάρτες, πάμπλουτος, τσιγγούνης κ.α. Μάθαμε την παροιμία “Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι”, είπαμε την ιστορία του Μίδα. Αναγνωρίσαμε, κατονομάσαμε και διαχωρίσαμε τα ευρώ σε κέρματα και χαρτονομίσματα και φυσικά φτιάξαμε και τον κουμπαρά γουρουνάκι.
Αναφερθήκαμε στη γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και είπαμε λίγα λόγια για τους αγγέλους, τους αγγελιοφόρους του Θεού, αλλά και για τον προσωπικό μας φύλακα άγγελο, τον οποίο και φτιάξαμε ως κατασκευή.
Είπαμε την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου και την παίξαμε. Γίναμε Ίκαροι που πέταξαν πολύ ψηλά, κοντά στον ήλιο και τελικά πέσαμε στο πέλαγος γιατί έλιωσαν τα κέρινα φτερά μας.