Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με την θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον” και την αξία του νερού. Το εργαστήριο με τίτλο “Νεροεξερευνητές” μας έφερε σε επαφή με την χρησιμότητα του νερού, τους παράγοντες που συμβάλλουν στην μόλυνση τους καθώς και τρόπους για την εξοικονόμηση του.
Παρατηρώντας την υδρόγειο σφαίρα και το μπλε χρώμα που συμβολίζει το νερό των θαλασσών και ωκεανών, αναρωτηθήκαμε τι νερό είναι αυτό.
Μπορούμε να το πιούμε;
- σε μερικές λίμνες πίνετε (τεχνητές λίμνες, του Μαραθώνα)
Που αλλού υπάρχει νερό;
Αν το δοκιμάζαμε αυτό το νερό τι γεύση πιστεύουμε πως θα είχε;
- γλυκό στις λίμνες, αλμυρό στη θάλασσα
Εντοπίσαμε στον γεωφυσικό χάρτη της Ελλάδας που υπάρχουν ποτάμια, λίμνες αλλά και καταρράκτες και κολλήσαμε ετικέτες με τα ονόματα τους. Εννοείτε φυσικά ότι αναφερθήκαμε και στον δικό μας ποταμό, τον Στρυμόνα, που είναι τόσο ωφέλιμος για τον κάμπο μας και προσπαθήσαμε κι εμείς να δημιουργήσουμε στην αμμοδόχο μας έναν παραπόταμό του.
Eκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε μια επισκέπτρια στην τάξη μας, η Μαρίγια. Η Μαρίγια μας είπε πως έρχεται από την Νερούπολη και πως το όνομα της σημαίνει “φωτεινή θάλασσα”. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την χώρα της στο χάρτη αλλά δεν τα καταφέραμε. Είναι ένα μέρος μυστικό ή μαγικό. Ίσως ποτέ δεν μάθουμε. Η Μαρίγια κατέφθασε από αυτό το μυστήριο μέρος για να μας μιλήσει για την την αξία του νερού αλλά και να λύσει τυχόν μας απορίες. Μοιράστηκε μαζί μας πολύ σημαντικές πληροφορίες. Το ξέρατε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό; Όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Στο νερό ζουν πουλιά, ψάρια. Με αυτό ξεδιψούν οι άνθρωποι και τα ζώα αλλά και ποτίζονται τα φυτά. Σβήνει τη φωτιά. Πέφτει από τον ουρανό. Με το νερό πλένουμε σώμα/ χέρια/ πρόσωπο/ ρούχα/ αυτοκίνητα.
Ξαφνικά εμφανίστηκε μια θάλασσα μέσα στην τάξη μας και μεταμορφωθήκαμε σε ψαράδες. Με το καλάμι μας ψαρέψαμε εικόνες που “ζούσαν” στη θάλασσα και με το που ερχόντουσαν στα χέρια μας λέγαμε τι απεικονίζουν και ποια η σχέση τους με το νερό.
Ανακαλύψαμε μέσω πειράματος μια βασική ιδιότητα του νερού. Την διαλυτότητα. Χρησιμοποιήσαμε ζάχαρη, αλάτι, λάδι, πέτρες, άμμο, καφέ. Στην αρχή κάναμε τις υποθέσεις μας και στην πορεία ερχόταν η επαλήθευση.
Αν βάλουμε κ λίγο νεράκι στις νερομπογιές μπορούμε πέρα από εξερευνητές να γίνουμε και τρανοί καλλιτέχνες.
Το νερό κάνει και μαγικά! Ζωγραφίσαμε ένα λουλούδι με πέταλα σαν μαργαρίτα, του κλείσαμε τα πέταλα σα μπουμπούκι και με το που ήρθε σε επαφή με το νερό άνοιξαν τα πέταλα του λες και άνθισε.
Χορέψαμε το παραδοσιακό τραγούδι “Ένα νερό κυρα- Βαγγελιώ” και ακούσαμε και το τραγούδι για το νερό.
Διαβάσαμε το βιβλίο ” Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα” και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για τον κύκλο του νερού καθώς και το παραμύθι “Οι σταγόνες“. Γίναμε κι εμείς με την σειρά μας σταγονούλες που ενώ είμασταν στη θάλασσα, ο ήλιος μας ζέσταινε και ανεβαίναμε σιγά σιγά στον ουρανό σχηματίζοντας τα σύννεφα, τα οποία με τη σειρά τους μας έστελναν με τη μορφή βροχής στη γη και επιστρέφαμε πάλι σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια και ωκεανούς. Μάθαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Από που είσαι ποταμάκι”
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κύκλο του νερού πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα. Σε μια κατσαρόλα βράσαμε νερό. Το μάτι της κουζίνας ήταν ο ήλιος, το νερό μέσα στην κατσαρόλα η θάλασσα και το καπάκι της κατσαρόλας ο ουρανός. Παρακολουθήσαμε λοιπόν πως το εξατμισμένο νερό με τη μορφή υδρατμών έφτανε στον “ουρανό” και όταν ο ουρανός γέμιζε το νερό έσταζε πίσω την “θάλασσα”.
Χρωματίσαμε σχετικές εικόνες με τον κύκλο του νερού και δημιουργήσαμε ένα μίνι βιβλίο σε σχήμα σταγόνας. Επίσης, τον αποτυπώσαμε σε μια σακούλα.
Πώς φτάνει το νερό στη βρύση μας; Τα παιδιά κάνουν τι υποθέσεις τους
- με το λάστιχο
- με τους σωλήνες κάτω από το χώμα
- επειδή κυλάει
Παρακολουθήσαμε τον σταγονούλη της ΕΥΔΑΠ που μας περιέγραψε ακριβώς το μεγάλο ταξίδι του από τη λίμνη στο σπίτι μας. Μας εξηγεί με απλά λόγια τα στάδια επεξεργασίας του νερού, τα οποία και αναπαράστησαν τα παιδιά μέσω της ζωγραφικής.
Δυστυχώς όμως το νερό μας κινδυνεύει. Αναφερθήκαμε στη λειψυδρία και τα αίτια που την προκαλούν, όπως επίσης έγινε λόγος για την ρύπανση των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών. Είδαμε ένα βίντεο και ένα παραμύθι που μας έφεραν αντιμέτωπους με τις συνέπειες ης μόλυνσης του καθαρού νερού. Παρατηρήσαμε εικόνες από τα βιβλία “Αποφεύγω να σπαταλώ νερό” και “Σώσε το νερό”. Παρακολουθήσαμε αντίστοιχο βίντεο για την εξοικονόμηση του νερού.
Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια αφίσα για τη μεγάλη σημασία του νερού στη ζωή και τον πλανήτη μας, καθώς και για τις επιπτώσεις της σπατάλης, συμβουλεύοντας τι πρέπει να κάνουμε!