Εδώ Πολυτεχνείο!!

17 Νοέμβρη. Επέτειος Πολυτεχνείου. Τι ακριβώς τιμούμε αυτή τη μέρα; Είναι ένα δύσκολο γεγονός για να το κατανοήσουν τα μικρά μας ανθρωπάκια. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που μας εξηγεί με απλό τρόπο τα συμβάντα εκείνης της ημέρας και περιόδου. Είδαμε φωτογραφίες που απεικόνιζαν την πραγματικότητα των γεγονότων. Μιλήσαμε για τους λόγους που ώθησαν τους ανθρώπους να αντιδράσουν. Αναφερθήκαμε στην σημασία των λέξεων “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.  Μιλήσαμε για το τι νομίζουν ότι σημαίνει Δημοκρατία και τι ισχύει πραγματικά. Αν και είναι δύσκολες έννοιες για να τις συλλάβει ένας παιδικός νους, το βιβλίο “Ντενεκεδούπολη” μας βοήθησε στο να επιτύχουμε να τις εξηγήσουμε με απλό τρόπο. Μας άρεσε τόσο πολύ το βιβλίο που το παρακολουθήσαμε και ως κουκλοθέατρο.

Απεικονίσαμε στο χαρτί το πολυτεχνείο (φ.ε. από την συνάδελφο Ελένη Μαμανού), διαδηλώσαμε κρατώντας στα χέρια μας το περιστέρι της Ειρήνης και φωνάζοντας το σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, δημιουργήσαμε τις δικές μας κούκλες κουκλοθεάτρου από τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης.

.jpg

.jpg

DSCN3553

1

Ελιά μου, ελίτσα μου

Όσο το φθινόπωρο τελειώνει και οδεύουμε στο χειμώνα, ο καιρός αλλάζει, το κρύο γίνεται λίγο πιο τσουχτερό και οι ιωσούλες καραδοκούν. Οπότε η διατροφή μας πρέπει να είναι ενισχυμένη με τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας και η θρεπτική τους αξία να είναι μεγάλη. Πέρα από τα φρούτα στα οποία αναφερθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, ένα σημαντικό προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα μας είναι το αγνό μας το λαδάκι, που προέρχεται από την ελιά. Η αξία της ελιάς και του λαδιού είναι τεράστια από αρχαιοτάτων χρόνων. Η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της μαγειρικής αλλά και της ιατρικής.

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τον τελευταίο μήνα του, τον Νοέμβριο ξεκινάει το λιομάζωμα. Παρακολουθήσαμε “Το λιομάζωμα και την παραγωγή λαδιού“. Σχολιάσαμε τα στάδιο που περνάει η ελιά για να γίνει λάδι. Αναφερόμαστε στα προϊόντα της ελιάς και του λαδιού και επιφυλάσσαμε μια έκπληξη στα παιδιά. Σε συνεργασία με τους γονείς κανονίσαμε να μην βάλουν δεκατιανό στα ταπεράκια των παιδιών τους. Τα παιδιά με το που άνοιξαν τα άδεια τάπερ τους απόρησαν και δεν ήξεραν τι συμβαίνει και πως γίνεται η μαμά να είναι τόσο ξεχασιάρα. Τους προσφέραμε λοιπόν ψωμί με λαδορίγανη και ελιές.

DSCN3528

Στη συνέχεια κάναμε έναν περίπατο στο τετράγωνο του σχολείου και εντοπίσαμε ελαιόδεντρα αλλά και άλλα φθινοπωρινά λουλούδια και δέντρα.

IMG 20221118 103524

Γίναμε “ελαιοπαραγωγοί” και αποτυπώσαμε στο χαρτί την διαδικασία του μαζέματος της ελιάς. Το συγκεντρώσαμε σε ένα μπουκάλι με την ετικέτα μας από έξω αλλά το αποθηκεύσαμε και σε ένα δοχείο, που χρησιμοποιούσαν παλιά, σε έναν αμφορέα που τον στολίσαμε με την εικόνα του λιομαζώματος.

1 .jpg

DSCN3531

.jpg 1

Κάναμε και αναφορά στον μύθο για την διαμάχη του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς.

Η σπορά

Όταν αναφερθήκαμε στις φθινοπωρινές υγιεινές λιχουδιές, τα παιδιά θέλησαν να κρατήσουμε τα κουκουτσάκια από τα φρούτα και να τα φυτέψουμε. Πήραμε ως αφορμή λοιπόν αυτή τους την ιδέα ώστε να τους μιλήσουμε για την σπορά. Συζητήσαμε και είδαμε παράλληλα φωτογραφίες από το πως γινόταν η σπορά τα παλαιότερα χρόνια (με άλογα, αγελάδες, με το χέρι) και με ποιον τρόπο πραγματοποιείται σήμερα (με τρακτέρ, άροτρο, σπαρτική μηχανή).  Είδαμε και αντίστοιχα βίντεο για την σπορά και το όργωμα όπως γινόταν παλιά και το όργωμα σήμερα.

Φτιάξαμε μια ομαδική εργασία η οποία ήταν χωρισμένη στα δύο. Η μια μεριά ήταν το χθες και η άλλη το σήμερα.

IMG 20221109 234919

Μάθαμε παράλληλα το τραγούδι “Ο γεωργός πάει στον αγρό

Τι χρειάζεται όμως ένα φυτό για να μεγαλώσει; Διαβάσαμε ένα βιβλίο το όποιο μας παρουσίαζε τα στάδια ανάπτυξης ενός φυτού. Τα αποτυπώσαμε στο χαρτί μας και είμασταν πλέον έτοιμοι για να γίνουμε κηπουροί – γεωργοί και να σπείρουμε στην αυλή μας τα κουκουτσάκια των φρούτων που κρατήσαμε

IMG 20221111 153748

1

IMG 20221115 192208 IMG 20221109 160258

Ανακαλύψαμε πως δεν φυτεύουμε μόνο σπόρους για να πάρουμε καρπούς αλλά και σελίδες για να πάρουμε παραμύθια! Διαβάσαμε τον “Κηπουρό των παραμυθιών” και αποτυπώσαμε στο χαρτί τι ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο.

IMG 20221111 153716

 

Ένα τσαμπί σταφύλι

Μιας και είναι η εποχή των σταφυλιών και του τρύγου, ρωτήσαμε τα παιδιά τι γνωρίζουν. Παρακολουθήσαμε τον “Τρύγο και το σταφύλι” και σχολιάσαμε με τα παιδιά την διαδικασία. Αναπαραστήσαμε την διαδικασία του τρύγου. Τα παιδιά μεταμφιέστηκαν σε τρυγητές – εργάτες γης. Φόρεσαν παλιά πουκάμισα, μπλούζες, φορέματα, ποδιές, τσεμπέρια και ήταν έτοιμοι για να τρυγήσουν. Με μουσική υπόκρουση το παραδοσιακό τραγούδι “Μπαίνω στ’ αμπέλι“, ξεκίνησαν να τρυγούν κόβοντας μία μία τις ρώγες από τα σταφύλια και τα μάζευαν σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, τα πατήσαμε με τα χέρια μας και τα ζουλήξαμε ώστε να πάρουμε τον μούστο. Στραγγίσαμε τον σταφυλοχυμό, γεμίσαμε τα ποτήρια μας με μούστο, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας πίνοντας στην υγειά μας, ευχόμενοι και του χρόνου. Η μουσική υπόκρουση άλλαξε στο τραγούδι “Τσιριτρό” και ο πολύς ο μούστος μας “μέθυσε” και παραπατούσαμε στο χορό μας. Το γλέντι ξεκίνησε.

.jpg

Αναφερθήκαμε και στα υποπροϊόντα του σταφυλιού όπως το κρασί, το ξύδι, τις σταφίδες. Τα μυρίσαμε, τα γευτήκαμε (εκτός από το κρασί φυσικά!!) και μοιραστήκαμε την εμπειρία μας. Το ξύδι κρίθηκε ως το λιγότερα αγαπητό από όλα τα παιδιά!

.jpg

Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο, ομαδικό τσαμπί σταφύλι αλλά και ατομικά, τα οποία τα συνδυάσαμε με λίγα μαθηματικά.

DSCN3455

.jpg

Ποιος δεν έχει ακούσει την παροιμία “όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”. Παρακολουθήσαμε τον μύθο “Η αλεπού και τα σταφύλια“. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και γέλασαν πολύ οπότε αποφασίσαμε να τον αναπαραστήσουμε. Συμπληρώσαμε και ένα αντίστοιχο φύλλο εργασίας

IMG 20221115 192306

DSCN3488

 

Χρησιμοποιήσαμε τα σταφύλια με έναν διαφορετικό τρόπο. Μας βοήθησαν οι ρώγες του σταφυλιού να δημιουργήσουμε ζώα, σχήματα, τρισδιάστατες κατασκευές. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε το μουσείο σταφυλιού, που φιλοξένησε τις δημιουργίες μας  όπως λουλούδι, άλογο, καμηλοπάρδαλη, αστερία, σπίτι, τρίγωνο κομμάτι τούρτας, σκουλήκι κλπ

.jpg

IMG 20221108 154133