Βροχή και σήμερα, βροχή και αύριο, ατέλειωτη βροχή

Η βροχούλα δυστυχώς μας χάλασε τα σχέδια για το διάλλειμα οπότε αποφασίσαμε να μάθουμε κάποια πράγματα για αυτό το φαινόμενο. Τι είναι η βροχή; Πως δημιουργείται; Σε τι βοηθάει; Τι προβλήματα προξενεί;

Αναφέραμε όσα ήδη γνωρίζαμε. Η βροχή λοιπόν πέφτει από τα σύννεφα και είναι νερό. Ποτίζει τα λουλούδια και τη γη. Μπορεί να είναι σιγανή σα ψιχάλα ή δυνατή σα καταιγίδα. Για να προστατευτούμε από την βροχή κρατάμε την ομπρέλα μας.

Διαβάσαμε το βιβλίο “Κίπερ, μια μέρα με βροχή”. Ο Κίπερ λατρεύει την βροχή. Σε εμάς αρέσει;

  • Μου αρέσει γιατί ποτίζει τα λουλούδια και βγαίνει το ουράνιο τόξο (Ν)
  • Μου αρέσει γιατί ποτίζει τα λουλούδια και έχει λάσπη παντού. Μου αρέσει που στάζει στο πρόσωπο μου (Σ)
  • Μου αρέσει γιατί κάθομαι σπίτι και παίζω αστυνομικό τμήμα (Β)
  • Δεν μου αρέσει γιατί μπουμπουνάει (Χ)

Αφού η βροχή πέφτει από τα σύννεφα, δημιουργήσαμε τα δικά μας συννεφάκια με βαμβάκι και τόσες σταγόνες όσες τα γράμματα του ονόματος μας

.jpg

Για να μην πέσουν οι σταγόνες πάνω μας και μουσκευτούμε έπρεπε να ανοίξουμε τις ομπρέλες μας. Παρακολουθήσαμε το βίντεο “The blue umbrella” και το συζητήσαμε. Γιατί η ομπρέλα του βίντεο είχε διαφορετικό χρώμα; Σε πολλά σημεία της προβολής γινόταν διακοπή του βίντεο και τα παιδιά εξέφραζαν τι πίστευαν πως θα συνέβαινε στη συνέχεια.

.jpg2

Πως δημιουργείται όμως η βροχή; Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο ρυθμός της βροχής”, που μέσα από την φανταστική του εικονογράφηση μας ταξίδεψε στον κύκλο του νερού. Ένα ταξίδι που ξεκινάει από την θάλασσα, σχηματίζει σύννεφα στον ουρανό, τα οποία βαραίνουν και καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο αυτό το βάρος, στέλνουν τις σταγόνες πίσω στη γη. Εκεί γίνονται ένα με θάλασσες και ωκεανούς σε πολύ μακρινά μέρη από αυτά που ξεκίνησε. Αποτυπώσαμε αυτήν την διαδρομή (εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση, συγκέντρωση) σε μια σταγόνα.

IMG 20221123 145555 .jpg

Με τα δάχτυλα μας δημιουργήσαμε κι εμείς τον ήχο της βροχής. Μετά από μια τέτοια καταιγίδα εμφανίζεται το ουράνιο τόξο. Παρακολουθήσαμε ένα επεισόδιο της Πέππα, το γουρουνάκι, όπου είχε και κάποιες πληροφορίες για το ουράνιο τόξο. Στο τέλος του ουράνιου τόξου, η Πέππα και η οικογένεια της βρήκαν έναν θησαυρό! Εμείς τι θησαυρό θα θέλαμε να συναντήσουμε στο τέλος του ουράνιου τόξου;

  • τους BTS (Ν)
  • έναν σκύλο (Γ)
  • έναν νερόλακκο (Β)
  • ένα κουκλάκι ουράνιο τόξο (Χ)
  • μια γάτα (Α)

Κατασκευάσαμε ένα ουράνιο τόξο με πηλό και σύρματα πίπας.

IMG 20221124 153206

Το ουράνιο τόξο δεν μπορούμε να το πιάσουμε. Μπορούμε όμως να το δημιουργήσουμε; Αξίζει να προσπαθήσουμε. Γεμίσαμε 7 μπολάκια με νερό, πήραμε χρώματα ζαχαροπλαστικής, χαρτί και το πείραμα μας ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Ευτυχώς έγινε με μεγάλη επιτυχία

 τοξο 1

Μέσα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα και πως οι μίξεις αυτών δημιουργούν τα συμπληρωματικά χρώματα

IMG 20221130 140923

Ένα ζωάκι που λατρεύει τη βροχή είναι το σαλιγκάρι. Καταγράψαμε όσα γνωρίζαμε για το σαλιγκάρι και όσα θέλαμε να μάθουμε. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και μάθαμε τις πληροφορίες που ζητούσαμε. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο από τον  κόσμο των ζώων.

IMG 20221128 151845

Με αφορμή το σαλιγκάρι μάθαμε για ένα διάσημο Γάλλο ζωγράφο, τον Henri Matisse. Το έργο του οποίου με τον τίτλο “Το σαλιγκάρι” φιλοξενείται στη συλλογή Tate Modern στο Λονδίνο και είναι φτιαγμένο με την τεχνική κολάζ. Διαβάσαμε την ιστορία της ζωής του, είδαμε πίνακες του και διαβάσαμε το βιβλίο “ΜΑΤΙΣ, Η ΜΑΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ”, που είναι επηρεασμένο από τη ζωή του Γάλλου ζωγράφου. Συγκρίναμε το σαλιγκάρι του Ανρί Ματίς και το σαλιγκάρι Ματις σου βιβλίου. Κατασκευάσαμε με τη σειρά μας τα σαλιγκάρια μας, με την τεχνική του Ανρί Ματίς.

IMG 20221129 153342

The Snail. Henri Matisse

.jpg

Αποχαιρετίσαμε το φθινόπωρο με χορό, τραγούδι και ζωγραφική. Μας άρεσε πολύ το τραγούδι “Το σαλιγκάρι“, αν και εντοπίσαμε ένα μικρό λαθάκι στις πληροφορίες που μας έδιναν οι στίχοι του. Χορέψαμε με τις ομπρέλες μας το τραγούδι του Frank Sinatra “Singing in the rain”  και το “Τραγούδι του Φθινοπώρου” του Τζίμη Πανούση

 

Εδώ Πολυτεχνείο!!

17 Νοέμβρη. Επέτειος Πολυτεχνείου. Τι ακριβώς τιμούμε αυτή τη μέρα; Είναι ένα δύσκολο γεγονός για να το κατανοήσουν τα μικρά μας ανθρωπάκια. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που μας εξηγεί με απλό τρόπο τα συμβάντα εκείνης της ημέρας και περιόδου. Είδαμε φωτογραφίες που απεικόνιζαν την πραγματικότητα των γεγονότων. Μιλήσαμε για τους λόγους που ώθησαν τους ανθρώπους να αντιδράσουν. Αναφερθήκαμε στην σημασία των λέξεων “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.  Μιλήσαμε για το τι νομίζουν ότι σημαίνει Δημοκρατία και τι ισχύει πραγματικά. Αν και είναι δύσκολες έννοιες για να τις συλλάβει ένας παιδικός νους, το βιβλίο “Ντενεκεδούπολη” μας βοήθησε στο να επιτύχουμε να τις εξηγήσουμε με απλό τρόπο. Μας άρεσε τόσο πολύ το βιβλίο που το παρακολουθήσαμε και ως κουκλοθέατρο.

Απεικονίσαμε στο χαρτί το πολυτεχνείο (φ.ε. από την συνάδελφο Ελένη Μαμανού), διαδηλώσαμε κρατώντας στα χέρια μας το περιστέρι της Ειρήνης και φωνάζοντας το σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, δημιουργήσαμε τις δικές μας κούκλες κουκλοθεάτρου από τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης.

.jpg

.jpg

DSCN3553

1

Ελιά μου, ελίτσα μου

Όσο το φθινόπωρο τελειώνει και οδεύουμε στο χειμώνα, ο καιρός αλλάζει, το κρύο γίνεται λίγο πιο τσουχτερό και οι ιωσούλες καραδοκούν. Οπότε η διατροφή μας πρέπει να είναι ενισχυμένη με τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας και η θρεπτική τους αξία να είναι μεγάλη. Πέρα από τα φρούτα στα οποία αναφερθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, ένα σημαντικό προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα μας είναι το αγνό μας το λαδάκι, που προέρχεται από την ελιά. Η αξία της ελιάς και του λαδιού είναι τεράστια από αρχαιοτάτων χρόνων. Η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της μαγειρικής αλλά και της ιατρικής.

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τον τελευταίο μήνα του, τον Νοέμβριο ξεκινάει το λιομάζωμα. Παρακολουθήσαμε “Το λιομάζωμα και την παραγωγή λαδιού“. Σχολιάσαμε τα στάδιο που περνάει η ελιά για να γίνει λάδι. Αναφερόμαστε στα προϊόντα της ελιάς και του λαδιού και επιφυλάσσαμε μια έκπληξη στα παιδιά. Σε συνεργασία με τους γονείς κανονίσαμε να μην βάλουν δεκατιανό στα ταπεράκια των παιδιών τους. Τα παιδιά με το που άνοιξαν τα άδεια τάπερ τους απόρησαν και δεν ήξεραν τι συμβαίνει και πως γίνεται η μαμά να είναι τόσο ξεχασιάρα. Τους προσφέραμε λοιπόν ψωμί με λαδορίγανη και ελιές.

DSCN3528

Στη συνέχεια κάναμε έναν περίπατο στο τετράγωνο του σχολείου και εντοπίσαμε ελαιόδεντρα αλλά και άλλα φθινοπωρινά λουλούδια και δέντρα.

IMG 20221118 103524

Γίναμε “ελαιοπαραγωγοί” και αποτυπώσαμε στο χαρτί την διαδικασία του μαζέματος της ελιάς. Το συγκεντρώσαμε σε ένα μπουκάλι με την ετικέτα μας από έξω αλλά το αποθηκεύσαμε και σε ένα δοχείο, που χρησιμοποιούσαν παλιά, σε έναν αμφορέα που τον στολίσαμε με την εικόνα του λιομαζώματος.

1 .jpg

DSCN3531

.jpg 1

Κάναμε και αναφορά στον μύθο για την διαμάχη του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς.

Η σπορά

Όταν αναφερθήκαμε στις φθινοπωρινές υγιεινές λιχουδιές, τα παιδιά θέλησαν να κρατήσουμε τα κουκουτσάκια από τα φρούτα και να τα φυτέψουμε. Πήραμε ως αφορμή λοιπόν αυτή τους την ιδέα ώστε να τους μιλήσουμε για την σπορά. Συζητήσαμε και είδαμε παράλληλα φωτογραφίες από το πως γινόταν η σπορά τα παλαιότερα χρόνια (με άλογα, αγελάδες, με το χέρι) και με ποιον τρόπο πραγματοποιείται σήμερα (με τρακτέρ, άροτρο, σπαρτική μηχανή).  Είδαμε και αντίστοιχα βίντεο για την σπορά και το όργωμα όπως γινόταν παλιά και το όργωμα σήμερα.

Φτιάξαμε μια ομαδική εργασία η οποία ήταν χωρισμένη στα δύο. Η μια μεριά ήταν το χθες και η άλλη το σήμερα.

IMG 20221109 234919

Μάθαμε παράλληλα το τραγούδι “Ο γεωργός πάει στον αγρό

Τι χρειάζεται όμως ένα φυτό για να μεγαλώσει; Διαβάσαμε ένα βιβλίο το όποιο μας παρουσίαζε τα στάδια ανάπτυξης ενός φυτού. Τα αποτυπώσαμε στο χαρτί μας και είμασταν πλέον έτοιμοι για να γίνουμε κηπουροί – γεωργοί και να σπείρουμε στην αυλή μας τα κουκουτσάκια των φρούτων που κρατήσαμε

IMG 20221111 153748

1

IMG 20221115 192208 IMG 20221109 160258

Ανακαλύψαμε πως δεν φυτεύουμε μόνο σπόρους για να πάρουμε καρπούς αλλά και σελίδες για να πάρουμε παραμύθια! Διαβάσαμε τον “Κηπουρό των παραμυθιών” και αποτυπώσαμε στο χαρτί τι ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο.

IMG 20221111 153716

 

Ένα τσαμπί σταφύλι

Μιας και είναι η εποχή των σταφυλιών και του τρύγου, ρωτήσαμε τα παιδιά τι γνωρίζουν. Παρακολουθήσαμε τον “Τρύγο και το σταφύλι” και σχολιάσαμε με τα παιδιά την διαδικασία. Αναπαραστήσαμε την διαδικασία του τρύγου. Τα παιδιά μεταμφιέστηκαν σε τρυγητές – εργάτες γης. Φόρεσαν παλιά πουκάμισα, μπλούζες, φορέματα, ποδιές, τσεμπέρια και ήταν έτοιμοι για να τρυγήσουν. Με μουσική υπόκρουση το παραδοσιακό τραγούδι “Μπαίνω στ’ αμπέλι“, ξεκίνησαν να τρυγούν κόβοντας μία μία τις ρώγες από τα σταφύλια και τα μάζευαν σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, τα πατήσαμε με τα χέρια μας και τα ζουλήξαμε ώστε να πάρουμε τον μούστο. Στραγγίσαμε τον σταφυλοχυμό, γεμίσαμε τα ποτήρια μας με μούστο, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας πίνοντας στην υγειά μας, ευχόμενοι και του χρόνου. Η μουσική υπόκρουση άλλαξε στο τραγούδι “Τσιριτρό” και ο πολύς ο μούστος μας “μέθυσε” και παραπατούσαμε στο χορό μας. Το γλέντι ξεκίνησε.

.jpg

Αναφερθήκαμε και στα υποπροϊόντα του σταφυλιού όπως το κρασί, το ξύδι, τις σταφίδες. Τα μυρίσαμε, τα γευτήκαμε (εκτός από το κρασί φυσικά!!) και μοιραστήκαμε την εμπειρία μας. Το ξύδι κρίθηκε ως το λιγότερα αγαπητό από όλα τα παιδιά!

.jpg

Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο, ομαδικό τσαμπί σταφύλι αλλά και ατομικά, τα οποία τα συνδυάσαμε με λίγα μαθηματικά.

DSCN3455

.jpg

Ποιος δεν έχει ακούσει την παροιμία “όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”. Παρακολουθήσαμε τον μύθο “Η αλεπού και τα σταφύλια“. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και γέλασαν πολύ οπότε αποφασίσαμε να τον αναπαραστήσουμε. Συμπληρώσαμε και ένα αντίστοιχο φύλλο εργασίας

IMG 20221115 192306

DSCN3488

 

Χρησιμοποιήσαμε τα σταφύλια με έναν διαφορετικό τρόπο. Μας βοήθησαν οι ρώγες του σταφυλιού να δημιουργήσουμε ζώα, σχήματα, τρισδιάστατες κατασκευές. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε το μουσείο σταφυλιού, που φιλοξένησε τις δημιουργίες μας  όπως λουλούδι, άλογο, καμηλοπάρδαλη, αστερία, σπίτι, τρίγωνο κομμάτι τούρτας, σκουλήκι κλπ

.jpg

IMG 20221108 154133

 

Ένα μήλο την ημέρα…

Αφού μιλήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου είπαμε ποιο είναι το αγαπημένο μας. Παμψηφεί βγήκε πρώτο το μήλο!

IMG 20221104 1838251

Μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής του μήλου και παίξαμε με τις καρτέλες που αναπαριστούν κάθε στάδιο τοποθετώντας τες σε κύκλο

DSCN3447

Στη συνέχεια, ακούσαμε ένα θεσσαλικό παραμύθι με τίτλο “Ο δράκος και η χρυσή μηλιά” σε αφήγηση της Βιργινίας Κοκκίνου, μέλος της ομάδας αφήγησης ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΑΜΩΜΑΤΑ που δημιουργήθηκε το 2016 και αποτυπώσαμε στο χαρτί ό,τι μας έκανε εντύπωση

DSCN3448

Μιας και τα αγγλικά μας έχουν βελτιωθεί, τα συμπεριλάβαμε και στο γενικό πλαίσιο. Ακούσαμε σε μορφή τραγουδιού το βιβλίο “Ten apples up on top“. Παράλληλα, τα παιδιά εξέφραζαν τις εικασίες τους για το τι συμβαίνει στην ιστορία και γινόταν και η μετάφραση από την νηπιαγωγό. Οι ήρωες και πρωταγωνιστές της ιστορίας μας κατάφεραν να ισορροπήσουν στο κεφάλι τους 10 μήλα. Εμείς θα καταφέρναμε να ισορροπήσουμε έστω ένα; Τα καταφέραμε αλλά είχαμε και λίγες πτώσεις στο πάτωμα και παραλίγο να γίνουμε φρουτοσαλάτα. Προσπαθήσαμε και με άλλους τρόπους να ισορροπήσουμε ένα μήλο καθώς περπατάμε, καθώς προσπαθήσαμε να περπατήσουμε και με ένα βιβλίο στο κεφάλι.

.jpg

Ένα μήλο είναι αρκετό για να κρατήσει μακριά το γιατρό! Χρωματίσαμε ένα λίγο διαφορετικό μήλο με έντονα χρώματα

.jpg

Το μήλο είναι αγαπημένο φρούτο και των σκουληκιών. Δεν είναι λίγες φορές που εκεί που τρώγαμε ένα μήλο συναντήσαμε ένα σκουληκάκι. Μάθαμε το ποίημα ” Μέσα σε ένα μηλαράκι” και το τραγουδήσαμε με διάφορους ρυθμούς από γνωστά παιδικά τραγούδια.

IMG 20221104 1914321

 

 

 

Φθινοπωρινή Φρουτοσαλάτα

Μιλήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου. Φρούτα γλυκά και ζουμερά μα πάνω από όλα υγιεινά. Γνωρίζουμε ποια φρούτα ανήκουν στην εποχή του Φθινοπώρου; Με τι μας μοιάζουν; Πως μυρίζουν; Ποιο είναι το αγαπημένο μας.

Ας σας τα συστήσουμε λοιπόν όπως μας τα παρουσίασαν τα παιδιά,

Μήλο: βγαίνει και σε πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις, είναι σκληρό και έχει κουκούτσια

Αχλάδι: σκληρό αλλά και μαλακό, μυρίζει σα λουλούδι

Ρόδι: σκληρό πολύ και έχει πολλά σποράκια μέσα

Σταφύλι: έχει κουκούτσια, το βρίσκουμε και σε μωβ και κόκκινο και είναι τόσο δα μικρό

Ακτινίδιο: είναι μαλακό και τριχωτό, τσιμπάει λίγο σα σκαντζόχοιρος, και πω πω! πόσα κουκούτσια έχει μέσα

Λωτός: μα τι είναι αυτό το φρούτο; μοιάζει με ντομάτα. Όχι μοιάζει με κολοκύθα. Μήπως είναι πορτοκάλι;

Αφού ζουλήξαμε λίγο τα φρούτα, τα κόψαμε, είδαμε το εσωτερικό τους, τα μυρίσαμε, στη συνέχεια ταυτίσαμε κάθε φρούτο με το όνομα του.

IMG 20221031 1551001

Ακούσαμε την ιστορία “Φθινοπωρινή Φρουτοσαλάτα“, εστιάσαμε στην θρεπτική αξία των φρούτων, στις βιταμίνες που εμπεριέχουν καθώς και στον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην διατροφή μας.

Στη συνέχεια, χρωματίσαμε τα φρούτα με δαχτυλομπογιές

DSCN3431

Τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε καλαμάκι

DSCN3435

και δημιουργήσαμε το δικό μας βιβλίο φθινοπωρινών φρούτων, στο οποίο δώσαμε τον τίτλο “Φθινοπωρινή Φρουτοσαλάτα”

φρουτοσαλάτα

Παίξαμε και πολλά παιχνίδια με τα φρούτα

  • χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα αντιπροσώπευε ένα φρούτο. Μέσω μιμητικών κινήσεων προσπαθούσε να μας υποδείξει το φρούτο της αντίστοιχα ώστε να το μαντέψουμε (π.χ. κάνουν κρατς σαν να δαγκώνουν ένα μήλο, τρώνε μία – μία τις ρόγες του σταφυλιού κλπ)
  • παίξαμε memory game (παιχνίδι μνήμης)                                                                                               IMG 20221031 1533261
  • παίξαμε μια παραλλαγή του επιτραπέζιου παιχνιδιού “στο κεφάλι το ‘χω”. Ένα παιδί φορούσε στο κεφάλι του ένα φρούτο και τα υπόλοιπα προσπαθούσαν να το περιγράψουν ώστε να βρει ποιο είναι                                            κεφάλι το χω
  • την ώρα των αγγλικών μέσω της αφής προσπαθούσαμε να μαντέψουμε τα φρούτα του παντοπωλείου – κουκλόσπιτου λέγοντας τα στα αγγλικά φυσικά                                                                                                                                             DSCN3439

Τα φθινοπωρινά φρούτα έχουν αποτελέσει έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες. Σχολιάσαμε τον πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο. Εντοπίζουμε και ονοματίζουμε τα φρούτα του πίνακα. Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνουμε κι εμείς καλλιτέχνες και να δημιουργήσουμε έναν αντίστοιχο πίνακα. Σχεδιάσαμε, χρωματίσαμε, κόψαμε τα φρούτα του φθινοπώρου και συνθέσαμε τον πίνακα μας με τίτλο “Φρούτα Φθινοπώρου” και με υπογραφή των καλλιτεχνών “Νηπιαγωγάκια”.

IMG 20221102 1601081

Δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στα αινίγματα που αφορούν τα φρούτα και τα ζωγραφίσαμε δίπλα σε κάθε αίνιγμα ως απάντηση

DSCN3440