28η Οκτωβρίου
28η Οκτωβρίου 1940. Επέτειος του ΟΧΙ. Ημέρα περηφάνειας για τους Έλληνες. Η άρνηση της Ελλάδας μας απέναντι στο φασισμό και στο ναζισμό. Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους εχθρούς της Ελευθερίας, όμως πρόταξε μπροστά το ανάστημα της και πάλεψε σαν μια γροθιά!
Αναφερθήκαμε στα γεγονότα του 1940, ταξιδεύοντας με τα παιδιά μέσα από φωτογραφίες στην εποχή εκείνη. Παρακολουθήσαμε ένα video που εξηγεί με κατανοητό τρόπο για τα παιδιά τι συνέβη τότε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και γιατί ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, βροντοφώναξε ΟΧΙ στον Ιταλική κυβέρνηση. Κατασκευάσαμε την ελληνική σημαία και ένα δάφνινο στεφανάκι με το ΟΧΙ να αναγράφεται στο εσωτερικό του για να τιμήσουμε την ηρωική άρνηση των Ελλήνων. Φτιάξαμε τον Έλληνα στρατιώτη ως φόρο τιμής στον ελληνικό αγώνα (το πατρόν απο ΕΔΩ)
Σημαντική ήταν και η συνεισφορά των γυναικών στην περιοχή της Πίνδου, καθώς κουβαλούσαν με τα χέρια τους και στους ώμους τους πολεμοφόδια, τρόφιμα, ρουχισμό. Ακούμε από τη Μαρινέλλα το τραγούδι “Γυναίκες Ηπειρώτισσες” και αναπαριστούμε κουβαλώντας σακίδια, τον αγώνα τους καθώς άνοιγαν δρόμους για να προελάσουν οι Έλληνες πολεμιστές.
Σύμβολο των θυσιών και των αγώνων της ελληνικής ψυχής είναι η ελληνική σημαία. Την παρατηρούμε – χρώμα, σχήμα, σχέδιο, και στη συνέχεια αναφερόμαστε στην ιστορία “Ασπρογάλανο Πανί” της Γαλάτειας Σουρέλη. Μια ιστορία που μας επεξηγεί πως η σημαία μας απέκτησε τα χρώματα που φέρει. Παρατηρήσαμε το σταυρό, μετρήσαμε τις κυανές και τις λευκές γραμμές σχολιάζοντας παράλληλα την ερμηνεία που έχει δοθεί για τις συλλαβές της έκφρασης “Ελευθερία ή Θάνατος” που αντιστοιχούν σε κάθε γραμμή της. Σε ένα ξύλινο παζλ δημιουργήσαμε την ελληνική σημαία και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και τις ατομικές μας σημαίες. Υπό το άκουσμα της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου κάναμε και μια παρέλαση μέσα στην τάξη.
Μέσα από την έννοια του πολέμου είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την έννοια της ειρήνης. Τι σημαίνει ΠΟΛΕΜΟΣ; Τι συμβαίνει όταν γίνεται πόλεμος;
– Καταστρέφονται σπίτια
– Καταστρέφονται άνθρωποι και πεθαίνουν
– Δεν έχουν να φάνε
– Δεν μπορούν να πάνε βόλτα
Τι σημαίνει ΕΙΡΗΝΗ; Τι χρώματα θα δίναμε στον πόλεμο και ποια θα ταίριαζαν περισσότερο στην ειρήνη;
Διαβάσαμε το βιβλίο “Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο”, τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση από την ιστορία και καθώς ένα από τα σύμβολα της ειρήνης είναι το περιστέρι και την ειρήνη θα την στολίζαμε με έντονα φωτεινά χρώματα, δημιουργήσαμε το δικό μας πολύχρωμο περιστέρι της ειρήνης.
Τα παιδιά επηρεασμένα από τα όσα συζητάμε αυτές τις μέρες, ακόμα και στην ελεύθερη ώρα τους αποφάσισαν να απεικονίσουν στο χαρτί σχετικές ζωγραφιές
Παράλληλα, αναφερθήκαμε και στον Άγιο Δημήτριο, που γιορτάζει στης 26 Οκτωβρίου, πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Χρωματίσαμε και κόψαμε τον Λευκό Πύργο με τον Άγιο Δημήτριο να στέκει πάνω του
Στολίσαμε την τάξη μας για τον εορτασμό της 28ης. Βάλαμε τα καλά μας, μάθαμε τα ποιήματα μας και έτσι κι εμείς με τον τρόπο μας τιμήσαμε τον ένδοξο αγώνα των Ελλήνων μας.