Εργαστήρι Δεξιοτήτων. Θεματική Ενότητα – Ζω καλύτερα – Ευ Ζην Υποθεματική: ΥΓΕΙΑ: Διατροφή και Άσκηση : «Ο Ντετέκτιβ Πολυσποράκης ανακαλύπτει το μυστικό για γερό και υγιές σώμα»

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων αλλά και της θεματικής περί υγιεινής διατροφής οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες και δράσης.

Σκοπός των δράσεων ήταν : Να εκφράζουν τις σκέψεις τους για ένα πρόβλημα, να συνεργάζονται σε ομάδες για την εκτέλεση ενός κοινού σκοπού, να εκτιμούν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητάς τους και να προτείνουν λύσεις, να ανακαλύπτουν νέους τρόπους αξιοποίησης ενός αντικειμένου, να καλλιεργούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να σκέφτονται κριτικά ως προς την ποιότητα και ποσότητα των τροφών, να σκέφτονται κριτικά ως προς τις συνήθειες διατροφής και άσκησης τους.

Τα παιδιά χάρηκαν την ιδιότητα των ντετέκτιβ, έψαξαν, έλυσαν γρίφους, πειραματίστηκαν, δοκίμασαν, πήραν αποφάσεις, έβγαλαν συμπεράσματα.

Ομάδες τροφίμων στην πυραμίδα της διατροφής

ιστολογιο 1ιστολογιο 2

Με τα παιδιά καλέσαμε τη διατροφολόγο κ. Μάρκου Αλεξία για να μας μιλήσει για τη μεσογειακή διατροφή, τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού και κυρίως των μικρών παιδιών. Έκαναν ερωτήσεις, άκουσαν με προσοχή για υγιεινές συνταγές…διατροφολογος 2διατροφολογος 3διατροφολογος 1

Φτιάχνοντας το μεσημεριανό μας

20231109 114333

20231109 11442820231109 11382720231109 114604

Ετοίμασαν ενημερωτικά έντυπα για το τί πρέπει μα περιλαμβάνει το πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Μοίρασαν έντυπα με καλές διατροφικές συνήθειες στους γονείς και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

εντυπο 2

Η γυμνάστρια κ. Χριστίνα Νικητοπούλου μίλησε στα παιδιά για την πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας και την αξία της γυμναστικής και της κίνησης στη ζωή μας.

Με καθημερινά υλικά όπως μια κορδέλα, ένα μπουκάλι νερό και μερικά μαντίλια τα παιδιά σκέφτηκαν και δημιούργησαν παιχνίδια και ασκήσεις κίνησης. Το παιχνίδι ξεκινά…

γυμναστρια 1 1 γιμναστρια 2 1 γυμναστρια 3 1 γυμναστρια 4

Λύνουμε γρίφους και φτιάχνουμε υγιεινά πιάτα σε ομάδες.

ομαδα 1 ομαδα 2 ομαδα 3

Πήγαμε στη λαϊκή αγορά και αγοράσαμε φρούτα με σκοπό να φτιάξουμε φρουτοσαλάτα

αγορα 2 αγορα 3 αγορες 1

 

 

 

 

 

Εδώ Πολυτεχνείο!

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου του 1973, όταν φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες.

Ακολούθησαν δυο ημέρες αγώνα αλλά και αγωνίας.

Ο αγώνας των φοιτητών άγγιζε και αγγίζει ακόμα τις καρδιές των πολιτών, τις καρδιές των μικρών μαθητών.

πολυτεχνειο

Μια ρώγα σταφύλι

Με τις πληροφορίες και με τις εικόνες για το αμπέλι, τον τρύγο, το σταφύλι, το πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι, το θεό Διόνυσο καθώς και μέσα από την Τέχνη και κυρίως μέσα από την ποίηση, το τραγούδι, το ζωγραφικό πίνακα, τις κατασκευές, μέσα από το μύθο του Αισώπου, την παροιμία και την παντομίμα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου κατορθώνουν να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν το αμπέλι και το πανάρχαιο φρούτο που παράγει, το σταφύλι. Μιλάμε για το σταφύλι, που τόσο αγάπησαν και λάτρεψαν οι αρχαίοι Έλληνες και που τόσο αγαπούν οι νεοέλληνες, και δίνουμε πληροφορίες για τον τρύγο ο οποίος σηματοδοτεί κατά το μήνα Σεπτέμβριο το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου.

-Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου θα μάθουν πληροφορίες για το αμπέλι, το σταφύλι, τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι, για τον θεό Διόνυσο και πώς αυτός συνδέεται με το αμπέλι και το

-Θα ακούσουν το κλασικό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιριτίρι-τσιριτρό» σε απαγγελία αλλά και μελοποιημένο σε τραγούδι, Θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους και θα ζωγραφίσουν εικόνες από το ποίημα

-Θα δουν μέσα στη τάξη τους, το ζωγραφικό πίνακα του Μουρίγιο με θέμα τα αγόρια που τρώνε σταφύλια, θα περιγράψουν τον πίνακα και θα μιλήσουν με τη νηπιαγωγό για «την έμπνευση του ζωγράφου»

-Μέσα από τη Φυσική Γωνιά θα γνωρίσουν το πανάρχαιο φρούτο, το σταφύλι καθώς και όλα τα παράγωγά του, να τα πάρουν στα χέρια τους, θα  δοκιμάσουν μουσταλευριά

-Με τις χειροτεχνίες τα παιδιά θα αναπτύξουν τη φαντασία τους, θα γνωρίσουν νέα υλικά, νέες τεχνικές, και θα ζήσουν τη χαρά της δημιουργίας

-Θα ακούσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «η Αλεπού και τα σταφύλια», θα δραματοποιήσουν το μύθο και θα τον συνδέσουν με τη σχετική ελληνική παροιμία

-Με τη μουσική, το τραγούδι και τη παντομίμα θα χαλαρώσουν και θα προσεγγίσουν τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών από άλλη διάσταση και προοπτική

Ο κ. Κόττης Χαράλαμπος οινοποιός μίλησε στα παιδιά για το σταφύλι, τα παράγωγά του, τον τρύγο. Στο τέλος μας κέρασε μουσταλευριά.

20231114 121358

Λιομάζωμα

Φτάνοντας στο τέλος του φθινοπώρου οι μικροί μας μαθητές/τριες μαθαίνουν για το δέντρο της ελιάς και τα προϊόντα που μας προσφέρει, καθώς και για τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού.

Φέτος η ελιά στην αυλή του σχολείου είχε ελιές και βέβαια γίναμε εργάτες και την μαζέψαμε με τη βοήθεια του κ. Κουρή, παππού μαθήτριας του σχολείου.

ελια 1 ελια 2 ελια 3 ελια 4