“Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου”

Αγαπημένα μας παιδάκια και γονείς, γεια σας και πάλι!!!

Σε αυτή την ενότητα θα μιλήσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου , η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου θεμελιώθηκε και καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ.(International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα στα ελληνικά) , το 1966, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο νησί Φιονία της Δανίας. Ο πατέρας του δούλευε τσαγκάρης, για να ζήσει την οικογένειά του.

Ο Χανς ήταν ένα παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. Μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε κι εκεί τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά.

Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης.

Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε να επιστρέψει το 1867.

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι:

«Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», «Οι αγριόκυκνοι», «Η Βασίλισσα του χιονιού» ,«Η Τοσοδούλα», «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι».

Πηγή: https://www.wikipedia.org/

Η αφίσα της ΙΒΒΥ  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 αναρτήθηκε από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού. Τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη.

Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας  (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς, ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από το Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. #ICBD2020 #Greekibby #filanagnosia

Το υπέροχο μήνυμα του Peter Sventina:

 

Κείμενο όπως το βρήκαμε αναδημοσιευμένο στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα: https://www.elniplex.com/.

Ιδού και η αφίσα:

 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις δραστηριότητές μας γι’ αυτή τη μέρα, ώστε να συνεχίσουμε να περνάμε όμορφα στο σπίτι και να μαθαίνουμε!!!

Μπορούμε να γνωρίσουμε το «Ασχημόπαπο», όπως πολύ όμορφα μας αφηγείται την ιστορία του ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο ομώνυμο παραμύθι κι όπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε να μας τη διηγείται η κυρία Στέλλα Μπάρμπα, συνάδελφος Νηπιαγωγός στον παρακάτω σύνδεσμο στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=kwts4KLO38k

Τι σας έκανε εντύπωση από αυτή την ιστορία; Θέλετε να το ζωγραφίσετε; Μήπως θα θέλατε να ζωγραφίσετε το εξώφυλλο του παραμυθιού, όπως το φαντάζεστε και να γράψετε τον τίτλο του, όπως μπορείτε;

Εναλλακτικά, τι θα λέγατε να κόψετε εικόνες από περιοδικά κι εφημερίδες που έχετε στο σπίτι και να τα κολλήσετε συνθέτοντας τη δική σας ιστορία;

Τι θα λέγατε να πάρετε και τους αγαπημένους μαρκαδόρους ή τις αγαπημένες σας ξυλομπογιές κι αφού ζωγραφίσετε την εικόνα και την κόψετε σε κομματάκια με το ψαλιδάκι σας (με τη βοήθεια των γονιών σας πάντα), να την ανασυνθέσετε με τη μορφή puzzle;

 

Μήπως να κόβαμε και τις παρακάτω εικόνες, για να αναδιηγηθούμε το παραμύθι;

Από την εκπαιδευτική ιστοσελίδα: http://mikapanteleon.blogspot.com/

Η εναλλαγή των εποχών (μέσα από την αφήγηση της ιστορίας)

Παρατηρούμε την εναλλαγή των εποχών μέσα από την ιστορία του ασχημόπαπου. Η ιστορία ξεκινά ένα καλοκαιρινό πρωινό που η μαμά πάπια γέννησε τα αυγά της. Το Φθινόπωρο το παπάκι αποφασίζει να φύγει και περιπλανιέται καιρό μόνο του μέσα στο δάσος, όπου το πετυχαίνει ο Χειμώνας και παγώνει μέσα στη λίμνη, απ’ όπου το σώζει ένας κυνηγός.Κι αφού περνά διάφορες περιπέτειες, φτάνει η Άνοιξη και βλέπει τους όμορφους κύκνους να πετούν ψηλά στον ουρανό και σαν καθρεφτίζεται είναι πλέον και αυτός ένας υπέροχος κατάλευκος κύκνος!!!

Καλοκαίρι -> Φθινόπωρο -> Χειμώνας -> Άνοιξη

Μια ωραία ιδέα είναι να ψάξετε και να βρείτε στο σπίτι σας αντικείμενα, που αρχίζουν από το γράμμα β για το «βιβλίο», αφού σήμερα είναι η γιορτή του. Έτσι, θα συνεχίσουμε την ενασχόλησή μας με την κατασκευή του λεξικού, που θα αποτελείται απ’ όλα τα γράμματα της αλφαβήτας κι όταν γυρίσουμε στο σχολείο θα είναι έτοιμο!!!

Μπορούμε να ακούσουμε από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση το « ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ – Ο Βιολιστής Βάτραχος (Β)» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=fvpmjazTkNY

Ας κάνουμε και μια κατασκευούλα:

Μαζέψτε πετρούλες μικρές-βοτσαλάκια σε μια βόλτα σας στη θάλασσα, τώρα που έχει ωραίες μέρες και φτιάξτε ένα καδράκι. Τα υλικά είναι πολύ λίγα, απλά, λιτά, αλλά όμορφα, γιατί προέρχονται από τη Φύση. Βοτσαλάκια, λίγη κόλλα και πολλή πολλή φαντασία!!!

Κάπως σαν το παρακάτω καδράκι:

Ας ακούσουμε και το τραγουδάκι: «Πέντε μικρά παπάκια», για να κάνουμε και λίγα Μαθηματικά:

https://www.youtube.com/watch?v=mzxAwtfGw0w

 

 

Καλή επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες!!!

Ευχόμαστε να απολαύσετε τη διαδικασία!!!

Τελειώνουμε τη σημερινή ανάρτηση με ένα τραγουδάκι με τίτλο, τι άλλο;Μα «Το βιβλίο» φυσικά:

https://www.youtube.com/watch?v=ZV0wZG-u24E

Σας αγαπάμε πολύ!!!

Και δεν ξεχνάμε: «Μένουμε στο σπίτι!!!»

Αν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας στο mail: giotapolit@hotmail.com.

 

TIP ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ:

Συζητείστε με τα παιδάκια για τα αισθήματα του ήρωα του παραμυθιού μας. Ρωτήστε τα, γιατί πιστεύουν ότι όλοι έδιωχναν το παπάκι από κοντά τους και καταγράψτε τις απαντήσεις τους στην ερώτηση: «Φανταστείτε ότι είστε ο ήρωας του παραμυθιού. Πώς θα νιώθατε αν όλοι σας έδιωχναν;». Μη φοβηθείτε να αφήσετε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να ζωγραφίσουν τις απαντήσεις τους, να μπουν στη θέση του ήρωα.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι με αφορμή αυτό το κλασικό παραμύθι, αν θέλετε, να μιλήστε στα παιδιά για την έννοια της διαφορετικότητας, που δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναλύσουμε σε βάθος την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά του bullying και του σχολικού εκφοβισμού, καθώς μετά από λίγες μέρες διεκόπη η λειτουργία των σχολείων, λόγω του κορωναϊού.

Ακόμη, μπορούμε να τονίσουμε το ότι όταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, θα αναδείξουμε την πραγματική μας ομορφιά! Ο καθένας μας είναι διαφορετικός κι αυτή είναι η ομορφιά άλλωστε!!!

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υλικά που έχετε στο σπίτι για τις κατασκευούλες μας! Εξάλλου “Ανακύκλωση” και “Νηπιαγωγείο” είναι δύο έννοιες που περπατούν πιασμένες χέρι με χέρι!!!

Και σαν λεζάντα σημειώστε στις ζωγραφιές των παιδιών ό,τι σας λένε. Θα είναι μια υπέροχη ανάμνηση-κληρονομιά και για εκείνα και για σας, όταν θα μεγαλώσουν!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *