“Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για την Πρωτομαγιά”

Αγαπημένα μας παιδάκια σας χαιρετούμε!!!Ευχόμαστε να είστε καλά και να περνάτε όμορφα!!!

Στη σημερινή μας ανάρτηση, θα μιλήσουμε για την πρώτη μέρα του τελευταίου παιδιού της μαμάς-εποχής  Άνοιξης, του Μαΐου, που συνηθίζουμε να την αποκαλούμε Πρωτομαγιά και που γιορτάζουμε κάθε χρόνο την έλευσή της. Σε τέσσερις μέρες από σήμερα, λοιπόν, έρχεται η Πρωτομαγιά. Τι γιορτάζουμε όμως τότε;

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών, είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως «Εργατική Πρωτομαγιά», ενώ είναι συνυφασμένη με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και γιορτής για μία εξέγερση των εργατών του Σικάγο.

 

 

 

 

 

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο της Αμερικής ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Εναντιώθηκαν στην εκμετάλλευση των πλουσίων.

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες, που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Σύνθημά τους ήταν όλοι μαζί ενωμένοι κάνουμε μια δυνατή γροθιά και έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν κάποιοι άνθρωποι, ενώ υπήρξαν και τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Στην Αρχαία Ελλάδα γιορτάζονταν τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών κι ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Τα Ανθεστήρια γιορτάζονται ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr/node/102916#ixzz2zyx5Zvw8

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC

Μπορούμε να ακούσουμε και να δούμε την εξαιρετική ιστορία της Φυλλιώς Νικολούδη με τίτλο: “Το χαρούμενο λιβάδι”, όπου γίνεται αναφορά στη διαφορετικότητα.

Ας βρούμε και λέξεις από αντικείμενα του σπιτιού που ξεκινούν από το γράμμα λ των λουλουδιών.Το λεξικό της αλφαβήτας του σχολείου μας εμπλουτίζεται σιγά σιγά.

Ακούμε και το ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ – Το Λαχανιασμένο Λεωφορείο (Λ) της εκπαιδευτικής τηλεόρασης:

Σας παρουσιάζουμε κι ένα εικονόλεξο που έφτιαξε η Σουλτάνα Μάνεση, βασισμένο στο ποίημα για την Πρωτομαγιά της συναδέλφου Νηπιαγωγού Ελένης Τσούση. Θυμάστε τα εικονόλεξα, που τόσο αγαπούσατε στην τάξη μας;

Κι ένα ποιηματάκι του μεγάλου μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού με τη μορφή εικονόλεξου:

Να δούμε και μερικούς πίνακες ζωγραφικής για την Πρωτομαγιά;

Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση ακούγοντας τα παρακάτω ποιηματάκια για την Πρωτομαγιά; Ζωγραφίστε στο λευκό πλαίσιο.

Να παίξουμε κι ένα παιχνίδι για τα λουλούδια, που έφτιαξε η Σουλτάνα Μάνεση;

Βρείτε το όνομα των λουλουδιών, που υπάρχουν στον τροχό παραπάνω, φτιάξτε ένα βελάκι από χαρτόνι, στερεώστε το στο κέντρο του τροχού και κάθε φορά που το γυρνάτε, σημειώστε στους δύο πίνακες-διαγράμματα ένα κουτάκι με βάση το λουλούδι που δείχνει κάθε φορά το βελάκι.Επαναλάβετε τη διαδικασία 20 φορές και δείτε πόσες φορές έτυχε το κάθε λουλούδι.Για τον καθένα από εσάς τα αποτελέσματα θα είναι μοναδικά.

Τι θα λέγατε να μάθουμε και το παρακάτω πολύ γνωστό ποιηματάκι;

Μερικά φύλλα εργασίας ενδεικτικά:

Τι θα λέγατε τώρα να βάλετε την κυρία φαντασία να δουλέψει και να βρείτε αντικείμενα ανακυκλώσιμα του σπιτιού, με τα οποία να φτιάξετε ένα ή πολλά λουλουδάκια; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τις ιδέες σας!!!

Μια πολύ ωραία ιδέα που είδαμε στο διαδίκτυο, είναι να βάψετε πετρούλες που έχετε στο σπίτι και να φτιάξετε διακοσμητικά λουλούδια για τον κήπο σας:

Να φτιάξουμε όμως και το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι;

Μπορείτε να πάρετε πλαστικά ή χάρτινα πιάτα μιάς χρήσης, με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά να κόψετε το εσωτερικό, ώστε να σχηματιστεί ένας δακτύλιος και να κολλήσετε φυσικά λουλουδάκια από τον κήπο σας ή χάρτινα που θα έχετε σχεδιάσει εσείς.

Μια ακόμη πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε στεφάνι με τυπώματα λουλουδιών, χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού από νερό ή πορτοκαλάδα:

Και δύο τελευταίες κατασκευούλες: α) κατασκευή-παιχνιδάκι και β)ανοιξιάτικο κολιέ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ας φτιάξουμε κι ένα παζλάκι, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Να φτιάξουμε και την ακροστιχίδα της Πρωτομαγιάς;

Θα σας αφήσουμε για σήμερα με τα παρακάτω τραγουδάκια:

Σας αγαπάμε πολύ!!!

Και δεν ξεχνάμε: «Μένουμε στο σπίτι!!!»

Αν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας στο mail: giotapolit@hotmail.com.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *