23 Απριλίου, ήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος (280μ.Χ. – 23 Απριλίου 303μ.Χ.) ήταν στρατιώτης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα αγιοποιήθηκε ως χριστιανός μάρτυρας. Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Δικαινησίμου.

Ο Άγιος Γεώργιος, ο καταραμένος δράκος, και η βασιλοπούλα!!!
Το όνομα του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένο με την εξόντωση του δράκου. Ο δράκος τρομοκρατούσε πολλά χρόνια την πόλη και την καταδυνάστευε παίρνοντας τρόφιμα αλλά και ανθρώπους. Πολλοί άνδρες της πόλης προσπάθησαν να τον σκοτώσουν αλλά δεν τα κατάφερνε κανείς. Η σπηλιά του ήταν πέρα από μια λίμνη και ο δράκος ζούσε μέσα σε ένα χώρο που έμοιαζε με έλος. Οι δύσοσμες αναθυμιάσεις απλωνόταν έντονες στις γύρω περιοχές. Ενώ η ανάσα του καυτή και βρωμερή δηλητηρίαζε όποιον ερχόταν πολύ κοντά του. Η λύση που ο βασιλιάς της περιοχής πρότεινε στο λαό του ήταν να προσφέρει κάθε μία οικογένεια με τη σειρά ένα παιδί στο δράκο , έτσι ώστε αυτός να είναι πάντα χορτάτος και να μην κινδυνεύει η πόλη από τις ανεξέλεγκτες επιθέσεις του. Άρχισαν λοιπόν κάθε μέρα να θυσιάζουν από ένα παιδί στον δράκο με βαριά καρδιά, αφού όλες οι άλλες προσπάθειες τους είχαν αποτύχει.
Κάποια μέρα ήρθε η σειρά της κόρης του βασιλιά να πάει για να θυσιαστεί. Στολισμένη όπως άρμοζε σε μία βασιλοπούλα διέσχισε τη λίμνη και πήγε να συναντήσει το δράκο. Ενώ βρισκόταν έξω από τη σπηλιά , είδε ξαφνικά ένα νεαρό αξιωματικό να έρχεται καβάλα πάνω στο άλογο να πλησιάζει. Τη ρώτησε τι έκανε εκεί μόνη. Του εξήγησε ότι περίμενε το δράκο να την καταβροχθίσει σαν αντάλλαγμα για την ηρεμία των υπολοίπων της πόλης. Ο Άγιος Γεώργιος τότε, αφού ζήτησε τη βοήθεια του Θεού, ρίχτηκε στη μάχη με το θεριό και κατάφερε αδύναμο να το σύρει έξω από τη σπηλιά του και να το μεταφέρει αιχμάλωτο μέχρι την πλατεία της πόλης. Εκεί διακηρύττει ότι κατάφερε να αιχμαλωτίσει το δράκο με τη βοήθεια του Θεού και ζητά από όλους τους πολίτες να ασπαστούν την πίστη του. Μετά σκοτώνει το δράκο και λυτρώνει μια για πάντα τους πολίτες από την απειλή του αφανισμού. Σαν αντάλλαγμα, ο βασιλιάς του δίνει την κόρη του για γυναίκα του.

Στο Νηπιαγωγείο μας αφηγηθήκαμε την ιστορία αυτή από τη λαϊκή μας παράδοση και στη συνέχεια αποδώσαμε εικαστικά ό,τι μας έκανε εντύπωση σε ατομικά φύλλα εργασίας και φτιάχνοντας μια ομαδική κατασκευή του Αγίου Γεωργίου, που σκοτώνει το δράκο.

Χρόνια Πολλά στους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας Γιώργο Χ. και Γιώργο Π. και σε όσους γιορτάζουν σήμερα!!!!!

agios_georgios-fill-470x655

03502930923468

P4230007

P4230010

P4230009

P4230008
P4280019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *