Φεβ 2013 03
Με αφορμή τις διάφορες συγχωνεύσεις και καταργήσεις περιβαλλοντικών φορέων που πρόκειται να γίνουν αποφασίσαμε να πάρουμε μια συνέντευξη από τον Laurent Sourbez μέλος του Δ.Σ.του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου όπου θα μας ενημερώσει για διάφορα θέματα σχετικά με το Ε.Θ.Π.Ζ και τις δράσεις του.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1999 καθώς η Ζάκυνθος έχει κάποιες από τις καλύτερες παραλίες ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta – Caretta, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. Στόχος του πάρκου είναι η προστασία της χελώνας Caretta – Caretta και πολλών άλλων ειδών και αυτών που δεν είναι εμφανή όχι μόνο ορισμένων καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία.
Ποιος είναι ο στόχος του Ε.Θ.Π.Ζ.;
Ο στόχος του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι η δημιουργία συνείδησης, να συμβάλουν όλοι οι άνθρωποι. Σκοπός μας δεν είναι απλά η προστασία της χελώνας για ένα διάστημα αλλά η δημιουργία ενός θεσμού που θα έχει διάρκεια, που θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Για να επιτευχθεί αυτό η λύση δεν είναι να κλείσουμε όλες τις παραλίες αλλά η δημιουργία ενός χώρου φιλικού και για τη χελώνα και για τον άνθρωπο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους καθώς και ότι ο χώρος του Ε.Θ.Π.Ζ. αποτελεί το 25% του νησιού και όχι την προστασία μιας μόνο παραλίας. Ο χώρος αυτός του Λαγανά έχει μια ελεγχόμενη ανάπτυξη, με μέτρα ασφαλείας, τα οποία είναι η βάση για να προχωρήσουμε. Η διαχείριση είναι διαχρονικό θέμα και χρειάζεται σχεδιασμό, πρόβλεψη του μέλλοντος,στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό για να επιτευχθούν άμεσα οι στόχοι μας.
Τι εξυπηρετεί το Ε.Θ.Π.Ζ. και τι μπορεί να προσφέρει στον οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα στο νησί;
Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση αγαθών που ήδη έχουμε (π.χ. Φυσικά τοπία, πολιτισμός). Σ’ αυτό παίζει ρόλο και η ποιότητα του τουρισμού, όχι ο μαζικός τουρισμός που προσφέρει ανάπτυξης της ώρας (π.χ. 10 χρόνια).
Ακούγεται έντονα ότι όπως και άλλοι περιβαλλοντικοί φορείς στην Ελλάδα το Ε.Θ.Π.Ζ θα κλείσει. Ισχύει αυτό;
Το Ε.Θ.Π.Ζ ήταν ο πρώτος φορέας που δημιουργήθηκε στη χώρα και από τότε πήρε μεγάλη διάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και άλλοι φορείς. Τώρα οι φορείς αυτοί θα συγχωνευθούν δεν θα καταργηθούν. Σύμφωνα με το νόμο επειδή υπάρχουν πολλοί φορείς στην Ελλάδα θα γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις, αυτό όμως δεν αφορά το Ε.Θ.Π.Ζ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 29 φορείς διαχείρισης.
Υπάρχει ένταση στην τοπική κοινωνία επειδή αντικρούονται τα συμφέροντα των επαγγελματιών των παραλιών από τη λειτουργία του Ε.Θ.Π.Ζ.;
Πάντα και παντού υπάρχουν εντάσεις λόγω της φύσης μας, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι σημαντική η εύρεση κοινού δρόμου, το πρόβλημα θα λυθεί με την επικοινωνία εκφράζοντας την άποψη τους και οι δύο πλευρές. Επειδή το οικοσύστημα είναι αρκετά ευαίσθητο εμείς οι άνθρωποι έχουμε ευκαιρία για ένα πιο όμορφο κλίμα. Επιπλέον, ιδιαίτερα ωφέλιμη θα μπορούσε να είναι και η ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού κάτι από το οποίο όλοι επωφεληθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι διάλογος για εναλλακτικές λύσεις.
Από που χρηματοδοτείται το Ε.Θ.Π.Ζ.;
Κατά κύριο λόγο από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ποιος είναι ο στόχος και τι περιλαμβάνει το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας που βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού;
Το μουσείο αυτό κτίστηκε για να μάθουν οι άνθρωποι περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη χελώνα caretta – caretta και τις δράσεις του πάρκου. Και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο καθώς πολλοί είναι αυτοί που ζητούσαν έναν τέτοιο χώρο. Η επισκεψιμότητα του μουσείου εξαρτάται από το είδος του τουρισμού γι’αυτό και παίζει ρόλο από ποια οπτική γωνία βλέπουν οι κάτοικοι τον τουρισμό.
Υπάρχει περιβαλλοντική ενημέρωση στα σχολεία του νησιού και πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Βασικά οι νέοι είναι το μέλλον μας γι’ αυτό και υπάρχει συνεργασία με τα σχολεία αν και δεν εγκρίνονται εύκολα κονδύλια.
Πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων στο μουσείο;
Ναι, υπάρχουν σχολεία που επισκέπτονται το μουσείο αλλά τα περισσότερα είναι σχολεία άλλων νομών.
Τον τελευταίο καιρό βασικό θέμα συζητήσεων της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνο) είναι ο Χ.Υ.Τ.Α που βρίσκεται στο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ. και έχει διαπιστωθεί πως υπολείμματα των απορριμάτων καταλήγουν στη θάλασσα. Τι έχετε να πείτε γι΄αυτό, τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ; ( Η κατολίσθηση που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες λόγω των βροχοπτώσεων είναι η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως η πολιτεία ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα;)
Ο Χ.Υ.Τ.Α. ιδρύθηκε το 1996, δηλαδή προηγήθηκε του πάρκου επομένως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τότε. Στην αρχή γινόταν σωστή διαχείριση αλλά κάθε Χ.Υ.Τ.Α. έχει ένα κύκλο ζωής διάρκειας περίπου 10 χρόνων. Γι’ αυτό το λόγο και έπρεπε να έχει κλείσει πριν από 5-6 χρόνια, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να κλείσει να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά π.χ. ως κέντρο αναψυχής. Επιβάλλεται να κλείσει καθώς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και δε συνάπτει με την προστασία του περιβάλλοντος. Το Ε.Θ.Π.Ζ. από την πλευρά του προτείνει όπως προανέφερα την αποκατάσταση του χώρου όμως δεν μπορεί να κάνει κάποια πιο συγκεκριμένη πρόταση καθώς το θέμα αυτό έχει έμμεση σχέση με το πάρκο. Εμείς ως Ε.Θ.Π.Ζ. δεν μπορούμε να προτείνουμε άλλους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το λόγο δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Αυτό θα κριθεί από τους πολιτικούς παράγοντες και αφορά όλο τον κόσμο. Ακόμη, ιδιαίτερα αποτελεσματική θα ήταν και η ενημέρωση για την ανακύκλωση που μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών, ώστε να μην εντείνουμε το πρόβλημα.
Τέλος, καταφέρατε να πραγματοποιήσετε τους στόχους της προηγούμενης χρονιάς και αν έχετε θέσει κάποιους στόχους για αυτή τη χρονιά. Αν ναι ποιους;
Το πρώτο που χρειαζόμαστε στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων μας είναι η αισιοδοξία. Το 2012 βασικό πρόβλημα ήταν η οικονομική κρίση παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε του στόχους μας. Το καλοκαίρι, που είναι αρκετά κρίσιμη περίοδος κύλησε ομαλά, υπάρχουν πλέον ενημερωμένοι άνθρωποι που έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Υπάρχει πια συνείδηση.
Το 2013 είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρωτοβουλίες, τη συμβολή όλων, αλλαγή του τρόπου σκέψης και βλέψεις για το αύριο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για τη συνεργασία τους και ειδικά τον κύριο Laurent Sourbez για το χρόνο που διέθεσε και τις πληροφορίες που μας έδωσε.