Το νησί Ζάκυνθος,το τζάντε,όπως ονομάζεται διεθνώς,είναι το νοτιότερο από τα μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου. Είναι και ήταν ενα απο τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος με ιστορία όπου φθάνει έως την αρχαιότητα. Το όνομα Ζάκυνθος, σύμφωνα με την παράδοση πήρε από το Ζάκυνθο, που ήταν γιος του βασιλιά της Τροίας Δάρδανου.Ο Ζάκυνθος εγκαταστάθηκε στο νησί γύρω στο 1500 ή το 1475 π.Χ. και έχτισε τότε την ομώνυμη πόλη. Πάντως είναι εξακριβωμένο ότι η Ζάκυνθος κατοικούνταν πριν από το 3000 π.Χ. και ότι τότε το νησί ονομαζόταν Υρία, από μια ομώνυμη αρχαιότατη πόλη της.Στους Μυκηναϊκούς χρόνους το νησί αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Ιθάκης και οι Ζακυνθινοί μαζί με το Οδυσσέα πήραν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας.
Διαθέτει μια ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο υψηλός δείκτης βροχοπτώσεων δημιούργησε ένα πλούσιο περιβάλλον κατάφυτο από δέντρα και δάση, με ποικιλία σπάνιων λουλουδιών. Στις νότιες ακτές του νησιού αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Caretta- Caretta, ένα σπάνιο είδος χελώνας που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο με αποκλειστικό στόχο την προστασία αυτής. Επιπλέον στις απόκρημνες δυτικές ακτές του νησιού ζει και αναπαράγεται η φώκια Monachus- Monachus που και αυτή προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
Θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδος.Το παράδοξο όμως είναι ότι οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρουν τίποτε σχεδόν για τους σεισμούς αυτού του νησιού που οπωσδήποτε θα τη συγκλόνιζαν κάθε τόσο.
Από μορφολογική άποψη, δεν έχει ψηλά βουνά. Το βόρειο και δυτικό τμήμα της θεωρούνται τα πιο ορεινά. Το ανατολικό τμήμα είναι πεδινό. Στο κέντρο περίπου του νησιού υψώνεται το όρος Βραχίονας με τρεις κορυφές, η υψηλότερη που φθάνει τα 758 μέτρα. Στην Ζάκυνθο υπάρχει μόνο ένας χείμαρρος, του Αγίου Χαραλάμπη.
Ο πληθυσμός της Ζακύνθου είναι 40.650 κάτοικοι και τα μεγαλύτερα χωριά της είναι το Καταστάρι,οι ορθονιές,το μαχαιράδο,το τραγάκι Αγία Μαρίνα,οι Μαριές,τα Γερακαρία,οι Βολίμες και τα Λαγκαδάκια.
Στις μέρες μας οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο με Οκτώβριο) και από την γεωργία το χειμώνα.
Τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή και η σταφίδα. Το λάδι που παράγεται στη Ζάκυνθο αποτελεί σήμερα τη βάση της οικονομίας του νησιού, πωλείται δε και στον τουρίστα που μένει εκστατικός αφού το δοκιμάσει στην ελληνική κουζίνα.
Η παραγωγή σταφίδας, στο παρελθόν ήταν πιο ανεπτυγμένη από την καλλιέργεια της ελιάς γιατί επέφερε μεγαλύτερα κέρδη αλλά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το νησί έχασε την κυριαρχία του στις αγορές του εξωτερικού για την σταφίδα και αφιερώθηκε σε άλλες καλλιέργειες.
Το ψάρεμα και η κτηνοτροφία έχουν δευτερεύουσα σημασία στην οικονομία του νησιού.
Χάρη στον τουρισμό ανεπτύχθη και η τοπική χειροτεχνία προϊόντων όπως χαλιών, υφαντών, κεντημάτων που πωλούνται στον τουρίστα.
Κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της Ζακύνθου είναι το βυζαντινό μουσείο,το πολιτιστικό κέντρο,η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μόλο,το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού,ο λόφος του Στράνη και το Ενετικό κάστρο.
Σαν ιστορικό νησί όπου είναι η Ζάκυνθος είχαν ζήσει σε αυτή πολλές προσωπικότητες,οπως ο Άγιος Διονύσιος όπου είναι προστάτης του νησιού Διονύσιος Σολωμός όπου είναι ο εθνικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος επίσης ποιητής Γεώργιος Κωστάκης όπου ήταν συλλέκτης έργων τέχνης ρωσικής πρωτοπορίας Γρηγόριος Ξενόπουλος όπου ήταν μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων και άλλες πολλές προσωπικότητες όπως ο Αντώνιος Μαρτελάος,η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου,ο Νικόλαος Κουτούζης,ο Λεωνίδας Ζώης,ο Ντίνος Κονόμος, ο Ugo Foscolo και τέλος ο Τερτσέτης Γεώργιος.
Πηγές:
http:// www.InZante.gr / el.wikipedia.org / Zanteweb.gr
http://www.e-zakynthos.com/gr-zakynthos.zante.sights.php
http://www.alykes.com/en-suggested-tours.php
http://www.flickriver.com/photos/rab36/3124862623/
Επιμέλεια Άρθρου:
Ντορίνα Νόνα, Πέτρος Σταμίρης