“Εφηβεία και Σεξουαλικότητα”: Εκπαιδευτική δράση από το Κέντρο «Έκφραση» (Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας Άξονας 3)

Το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης επισκέφτηκαν την Πέμπτη 1/2/2024 στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση», για την υλοποίηση  του προγράμματός: “Εφηβεία και Σεξουαλικότητα”. Η εκπαιδευτική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε όλα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου και διενεργήθηκε από τα στελέχη του Κέντρου «Έκφραση», κ.κ. Παρασκευή Διονυσίου, ψυχολόγο, Ελένη Δράκου, κοινωνική ανθρωπολόγο, Δανάη Τσιλιγγίρη, εκπαιδευτικό.

Ενημέρωση-Σεβασμός-Υγεία

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα σεξουαλικότητας και την προαγωγή της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ειδικότερα είχε ως σκοπό, τα παιδιά: να αντιληφθούν τις αλλαγές στην εφηβεία, να κατανοήσουν την έννοια της σεξουαλικότητας, να εντοπίσουν τους κινδύνους που ενέχει μια ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, να αναζητήσουν τρόπους προστασίας από τους κινδύνους.

Συνολικά, το συγκεκριμένο σεμινάριο σεξουαλικής αγωγής προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που υποστηρίζει την πλήρη ανάπτυξη των μαθητών. Από την ενημέρωση και τον σεβασμό μέχρι την προαγωγή της υγείας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθησε στην  καλλιέργεια μιας συνειδητής και υπεύθυνης προσέγγισης στη σεξουαλικότητα, παρέχοντας στους μαθητές τα εφόδια που χρειάζονται για να καλύψουν τις προκλήσεις της ενηλικίωσης

Συνεργασία καθηγητών για την υλοποίηση της δράσης

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Άξονα 3 Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, «Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών», μέλη της ομάδας του οποίου αποτελούν οι καθηγητές Αλέξανδρος Δημαράς φιλόλογος, Ηλίας Καραλίδης φυσικής αγωγής, Βάγια Παπαδοπούλου φιλόλογος/συντονίστρια, Παναγιώτα Παπαζαφειρίου μαθηματικός, Αργυρώ Τζαβέλλα, γερμανικής γλώσσας. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρέμβαση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις συμβούλους Σχολικής Ζωής, φιλολόγους του Λυκείου μας, κ.κ. Μαρία Γκόγκου, Κατερίνα Λαζούδη, Μαρίνα Ούτου, Βάγια Παπαδοπούλου, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη των καθηγητριών/καθηγητών κ.κ Μαρίας Βαφειάδου, φιλόλογου, Αργύρη Δημητριάδη, φιλόλογου, Παναγιώτας Μαλέτσκα, πληροφορικού, Γιάννας Νάκου, θεολόγου, Χρυσαυγής Τριανταφυλλίδου, γαλλικής, γλώσσας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Κείμενο: Βάγια Παπαδοπούλου, συντονίστρια Άξονα 3

1
2
3
4
6
7