Εκδήλωση – διαγωνισμός Kahoot για την ημέρα της Ευρώπης

(Οδηγίες και pins για συμμετοχή στο διαγωνισμό, στα συνημμένα αφισάκια στο τέλος του άρθρου)

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – διαγωνισμός Kahoot του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος EPAS (Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ). Σκοπός ήταν η ενημέρωση των ΓΕΛ της πόλης και η ευαισθητοποίησή τους για τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου. Το παρών έδωσαν τα 1ο, 2ο, 3ο, και 4ο ΓΕΛ Ξάνθης και η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, από τις 11:00 μέχρι τις 13:30 περίπου.

Η κ. Τσούγα Γ.  συντόνισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Αναλυτικότερα:

Στην αρχή οι μαθήτριες Πότσιου Ε. και Τσούγα Φ.Μ. της Α΄ τάξης παρουσίασαν το πρόγραμμα και τον σκοπό της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια οι Κρασνίδου Γ., Χατζηγαννάκης Γ. της Β΄ τάξης και Τζεβελέκου Π. της Α΄ τάξης παρουσίασαν την ιστορία, τα όργανα και τις αξίες της ΕΕ.

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος, από τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Τσιρχόγλου Θ. και Σινά Κ.\

Την υποδοχή των σχολείων ανέλαβαν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης Τσικνιζίδου Μ. και Χατζηκώστα Ε. και την κινηματογράφηση η μαθήτρια Μαλαγάρη Σ. της Γ΄ τάξης, ο μαθητής Ευστρατίου Δ. της Α΄ τάξης και ο κ. Τσικρικώνης.

Ο διαγωνισμός

Τα σχολεία συμμετείχαν με πενταμελείς ομάδες και με ένα τμήμα – «κερκίδα» για την υποστήριξη των διαγωνιζομένων.

Η συνέχεια

Σε μία προσπάθεια επέκτασης και ευαισθητοποίησης του συνόλου των μαθητών, ο διαγωνισμός συνεχίζεται … «κατ’ οίκον».

Κάθε μαθητής και μαθήτρια των παραπάνω ΓΕΛ και όχι μόνο, μπορεί να συμμετάσχει μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειάς του και να παίξουν από το σπίτι, είτε ταυτόχρονα, συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον, είτε διαδοχικά, αν δεν διαθέτουν πολλές συσκευές smartphone/tablet.

Από τις 9 μέχρι και τις 26 Μαΐου, οι πόντοι κάθε οικογένειας αθροίζονται και η νικήτρια οικογένεια θα βραβευτεί σε μελλοντική εκδήλωση του σχολείου μας.

Λίγα λόγια για το Kahoot

Το Kahoot είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κουίζ στα οποία διαγωνίζονται οι μαθητές/φοιτητές (οι εκπαιδευόμενοι γενικότερα) είτε ατομικά είτε ομαδικά, με παιγνιώδη τρόπο. Συνδυάζει ιδανικά τη μάθηση με την ψυχαγωγία και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους μαθητές.

Οι ερωτήσεις παρουσιάζονται από τον δημιουργό του κουίζ και χειριστή του υπολογιστή σε μία κεντρική οθόνη τηλεόρασης ή (πιο συνηθισμένα) προτζέκτορα. Στην ίδια οθόνη παρουσιάζονται και οι πιθανές απαντήσεις (2 έως 4), καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Οι παίχτες πρέπει να επιλέξουν τη σωστή απάντηση και να πατήσουν έγκαιρα το σωστό χρώμα πάνω στην οθόνη του κινητού τους.

Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει ο χειριστής εκπαιδευτικός να συνδεθεί νωρίτερα στο λογαριασμό του στο site του Κahoot και να δημιουργήσει κάποιο κουίζ από το μηδέν ή να δανειστεί και τροποποιήσει ένα κοινόχρηστο κουίζ κάποιου συναδέλφου. Το αποθηκευμένο κουίζ ανακαλείται από το χρήστη αργότερα, σε νεότερη σύνδεση και παρουσιάζεται στους μαθητές-διαγωνιζόμενους. Αυτοί πρέπει να έχουν, ανά ομάδα ή ατομικά, μία συσκευή smartphone ή tablet με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πληκτρολογώντας το PIN του παιχνιδιού που βλέπουν στην οθόνη, συνδέονται και συμμετέχουν στο παιχνίδι. Η σύνδεση γίνεται είτε μέσω του site www.kahoot.it (από οποιονδήποτε φυλλομετρητή), είτε μέσω App, που οι διαγωνιζόμενοι κατεβάζουν στη συσκευή τους.

Kahoot Challenge

Η νέα δυνατότητα του Kahoot είναι να στέλνονται τα κουίζ «delivery» να παίζονται «κατ’ οίκον» ή στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι, στη στάση, στο λεωφορείο ή οπουδήποτε αλλού θελήσει ο/η μαθητής/τρια. Αυτήν τη φορά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις εμφανίζονται στο κινητό και οι παίχτες βλέπουν, μετά από κάθε ερώτηση, το σκορ τους σε σχέση με τον πρώτο σκόρερ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στο τέλος βλέπουν την τελική τους κατάταξη και ο εκπαιδευτικός παίρνει τα αποτελέσματα ανά μαθητή και ανά ερώτηση σε ένα αρχείο excel. Μοναδικοί περιορισμοί είναι οι εκατό (κατά μέγιστο) συμμετοχές ανά PIN και το ότι απαιτείται το app του Kahoot, το οποίο αποθηκεύει το αποτέλεσμα (αφού το κουίζ θα μπορούσε να είναι και σχολικό τεστ) και απαγορεύει τη συμμετοχή με το ίδιο PIN.

Αυτήν τη νέα δυνατότητα του Kahoot, να παίζεται εξ αποστάσεως, εκμεταλλευτήκαμε και «ανοίξαμε» τον διαγωνισμό μας προς όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι μαθητές των τεσσάρων ΓΕΛ είναι ίσως περισσότερο ενήμεροι, αλλά τη δυνατότητα να διαγωνιστούν έχουν όλοι οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω PIN:

064869 ή 0564161 ή 0752255 ή 0435076

και τα οποία θα ανανεώνουμε, αν η συμμετοχή είναι μεγάλη.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 9 Μαΐου 2018 (ημέρα της Ευρώπης) και τελειώνει στις 23:00 της 26ης Μαΐου 2018. Ευχόμαστε σε όλους

Καλή επιτυχία!

 Για το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης

Ανέστης Εξαφτόπουλος

Για τεχνικούς λόγους καθυστερεί το ανέβασμα της αφίσας με τα pins του 1ου ΓΕΛ. Θα αποκατασταθεί σύντομα. Μέχρι τότε μπορείτε να βλέπετε τις οδηγίες από τα άλλα αφισάκια και τα pins για το 1ο ΓΕΛ είναι:

075508 – 0493471 – 0412368 – 0956549

ΟΔΗΓΙΕΣ – PINS 1ου ΓΕΛ

ΟΔΗΓΙΕΣ – PINS 2ου ΓΕΛ

ΟΔΗΓΙΕΣ – PINS 3ου ΓΕΛ

ΟΔΗΓΙΕΣ – PINS 4ου ΓΕΛ