Δράση πρόληψης της έμφυλης βίας

Δράση πρόληψης της έμφυλης βίας (video)

 

Μια δράση του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, σε συνεργασία και με το Κέντρο πρόληψης Ν.Ξάνθης «Έκφραση», με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας μεταξύ των εφήβων.

Βασικός στόχος της δράσης ήταν η πρόληψη της έμφυλης βίας γενικά, και της βίας κατά των γυναικών ειδικά, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που τις προκαλούν όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Τα πρότυπα βίας και θυματοποίησης μπορεί να εμφανιστούν από την πρώιμη εφηβεία, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η αναστροφή τους καθίσταται πολύ δύσκολη.

Συνεπώς, επιλέξαμε να υλοποιήσουμε πιλοτικά μια τέτοια δράση, καθώς το σχολείο αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής των εφήβων και ένα από τα σημαντικότερα πλαίσια μέσα στα οποία πραγματοποιείται η έμφυλη κοινωνικοποίησή τους αλλά και όπου διαμορφώνονται και ενισχύονται οι στάσεις τους απέναντι στον εαυτό και τους άλλους.

Το βίντεο ήταν η καλλιτεχνική δραστηριότητα που ακολούθησε τις συναντήσεις των μαθητών από τα τμήματα Α1, Α2, Α3, Α4, Α5 και Α6 και τις βιωματικές δραστηριότητες, που έγιναν με τη βοήθεια της ψυχολόγου Κας. Διούδη Παγώνας από το Κέντρο Πρόληψης.
Στο βίντεο πρωταγωνίστησαν οι μαθητές Γούλα Μαρία, Γαβριηλίδης Μίλτος και Ευστρατίου Νίκος. Η τεχνική υλοποίηση του βίντεο έγινε από το μαθητή του Α3 Λίτσο Μιχαήλ, με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Πεχτελίδου Αναστασίας.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο τέχνης του Τριαντάφυλλου Βαϊτση, The house of Shadows, Μαυρομιχάλη 3, Ξάνθη.

Η μουσική που ακούγεται είναι το τραγούδι «Song to say goodbye» των Placebo.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές!

Ξάνθη, Μάρτιος 2014

Πεχτελίδου Αναστασία, Βιολόγος
Υπεύθυνη καθηγήτρια υλοποίησης της Δράσης