«Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»

Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, το 2ο ΓΕΛ Τρίπολης πραγματοποίησε εκδήλωση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος-27 Ιανουαρίου.

Το προτεινόμενο θέμα ήταν «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης  οι μαθήτριες του σχολείου μας Βασιλική  Οικονομοπούλου, Παπαπέτρου Ειρήνη, Γαλιώτου Μαρία-Αικατερίνη, Κολιοπούλου Φωτεινή και Θανοπούλου Αναστασία, διάβασαν σχετικά ενημερωτικά κείμενα, το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας καθώς και εισαγωγικό κείμενο για την ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία Έλληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη που επιβίωσε μετά τον εγκλεισμό του στα στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μάουτχαουζεν.

Στην συνέχεια οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Αμπντουλλά, Ιωάννα Θανοπούλου και Φένια Κόντου παρουσίασαν την ταινία μικρού μήκους «Κι όμως επέζησε», με την οποία συμμετέχει το σχολείο μας στο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» για το σχολικό έτος 2018-2019.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μας Τζιάφα Μαρία, η οποία πρόσφατα συμμετείχε σε 8ημερο σεμινάριο του Ιδρύματος YAD  VASHEM, The Holocaust Martyr’s and Heroes’ Remembrance Authority, στο Ισραήλ (Ιερουσαλήμ 1-8/7/2018) με θέμα την ακαδημαϊκή μελέτη του Ολοκαυτώματος και την Παιδαγωγική της διδασκαλίας του καθώς και σε ανάλογη  ημερίδα «Νέες Προσεγγίσεις και εργαλεία για την Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα: Τρείς φορείς παρουσιάζουν» στο ΚΠΣΝ υπό την αιγίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας (7/12/2018).