“Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” (27/3/2018)

 

Την Τρίτη 27/3/2018, παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου, σαράντα μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας”, που πραγματοποιήθηκε στο Γυμναστήριο και στο Αμφιθέατρο  του σχολείου μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα εργαστήριο-παράσταση θεάτρου φόρουμ και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Διαπραγματεύεται τα  θέματα της αλληλεγγύης, της αποδοχής του “άλλου”, της αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες.

Στο πρώτο μέρος, έγιναν παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και του νου με στοιχεία από το Θέατρο Εικόνας  και τεχνικές από το Θέατρο Ντοκουμέντο, σχετικές  με τις έννοιες που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκε η παράσταση “Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” και  ακολούθησε συζήτηση πάνω στους χαρακτήρες του έργου μέσω της τεχνικής  της  “ανακριτικής καρέκλας”.

Στο τρίτο μέρος, η παράσταση ξαναπαίχτηκε  από τους μαθητές με αυτοσχεδιασμούς, που οδηγούσαν την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος ή σε μια διαφορετική εκδοχή.

Στο πρόγραμμα μαζί με τους μαθητές μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Ευθυμία Δημοπούλου, Ευγενία Κρίγκα και Γιάννα Πανοπούλου.