6 Μαΐ 2022

9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης

Συντάκτης: ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Κάτω από: Δράσεις, Ημέρα της Ευρώπης, Σχολεία - Πρέσβεις ΕΚ

Μια σημαντική ημερομηνία για τον κόσμο, αλλά και για τη χώρα μας είναι η 9η Μαΐου. Για τον κόσμο καθώς η 9η Μαΐου 1945 αποτελεί την επέτειο της νίκης των αντιφασιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας και των λαών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της πατρίδας μας. Η μέρα, αποτελεί το ορόσημο της πτώσης της φασιστικής και ναζιστικής βαρβαρότητας και θηριωδίας.

Η 9η Μαΐου επίσης έχει θεσμοθετηθεί ως γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης και γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Φέτος η συγκεκριμένη ημερομηνία ταυτίζεται με τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

9 Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης

 

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, οι υποψήφιοι Junior Ambassadors του σχολείου μας ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και στην καθημερινότητα μας αλλά και στην εξασφάλιση του μέλλοντος μας.

Αφήστε μια απάντηση