09:00 – 11:00 Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Βυζαντινό Μουσείο και στο τμήμα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της πόλης μας.

Claudia Hertz - P3210704

11:00 – 12:00 Επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί μας έκανε την τιμή ο Δήμαρχος κος Ιωάννης Μπουτάρης να μας δεχτεί, να ενημερωθεί για το πρόγραμμα μας και τους σκοπούς του. Έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος καθώς και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Ζητήσαμε τη συνδρομή του Δήμου στις προσπάθειες που κάνουμε μέσω του προγράμματος και ανταποκρίθηκε με πολύ μεγάλη προθυμία. Ήδη έχουμε “ανοιχτή γραμμή” για να απευθυνθούμε για ό,τι χρειαστούμε.

Συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Ι. Μπουτάρη

Συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Ι. Μπουτάρη

Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

12:00 – 14:00 Επισκεφτήκαμε το Λευκό Πύργο

16:00 – 16:30 Οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων στη χώρα τους. Συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα προβλήματα κ.λ.π. Παρουσίαση Ελλάδας, παρουσίαση Γερμανίας, παρουσίαση Βελγίου, παρουσίαση Ιταλίας.

16:30 – 18:30 Μετά από πρόσκληση μας,3 μέλη της ΜΚΟ IRC (International Rescue Committee), ο κος Βασίλειος Τηλιακός Senior Case Management Officer, η κα Μαρία Πάνου Κοινωνική Λειτουργός και η κα Barbara Boekhoudt, Child protection Manager και 15 μαθητές πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές της IRC μας επισκέφτηκαν προκειμένου να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα των Σωκρατικών Διαλόγων. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για τις αρχές του Σωκρατικού Διαλόγου και της ζωτικής του σημασίας για τη Δημοκρατία, στη συνέχεια , κάθισαν μαζί με τους πρόσφυγες σε στρογγυλά τραπέζια συζήτησαν, οραματιζόμενοι το μέλλον του σχολείου και τέλος κατέληξαν σε ορισμένα κοινά συμπεράσματα τα οποία ανακοίνωσαν στην ολομέλεια. Η εμπειρία της αλληλεπίδρασης των μαθητών μας με τους συνομήλικους πρόσφυγες ήταν εξαιρετική. Δεν άργησε να έρθει η στιγμή όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι να χορεύουν χορούς των χωρών τους και να ανακαλύπτουν μέσα από αυτή την εμπειρία το πόσο κοντά τελικά είναι οι άνθρωποι, πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφορές.

DSC_0150

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *