Ιούν 15

2η Διεθνική Συνάντηση Erasmus+ στην Avola Σικελίας

Από τις 07 Ιουνίου 2018 μέχρι τις 10 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Avola Σικελίας / Ιταλία η 2η και τελική Διεθνική Συνάντηση (Transnational Meeting) του προγράμματος. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι καθηγητές Γιαννίκης Γεώργιος και Γλαράκη Μαρία.

Στη συνάντηση έλαβαν χώρα τα εξής:

  • Έλεγχος και συγκέντρωση του υλικού που θα συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος
  • Έλεγχος και συγκέντρωση του υλικού που θα περιληφθεί στο παραδοτέο Εγχειρίδιο του προγράμματος (Handbook)
  • Σχεδιασμός και μορφοποίηση του παραδοτέου Εγχειριδίου
  • Παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της γενικής αξιολόγησης του προγράμματος ( General Evaluation Report)
  • Παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων των επιμέρους αξιολογήσεων της κάθε μίας Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης ξεχωριστά
  • Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την συγγραφή της Τελικής Έκθεσης Αξιολόγησης προς τους Εθνικούς Φορείς
  • Συζήτηση και έλεγχος επίτευξης των επιμέρους στόχων του προγράμματος
  • Πολιτιστική εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στην τοπική κοινωνία. Η δε ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ιδιαίτερη τιμή να παρίσταται ο επίτιμος πρόξενος Ελλάδας – Σικελίας κος  Arturo Bizzarro
  • Ξενάγηση στις Συρακούσες, Νότο και Avola. Παρακολούθηση στο Αρχαίο Ελληνικό θέατρο των Συρακουσών στης αρχαίας τραγωδίας «Οιδίπους επί Κολωνώ»

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ΟΛΟΙ οι εταίροι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τον τρόπο που εκτελέστηκε το πρόγραμμα καθώς και για την σε πολύ μεγάλο βαθμό επίτευξης των στόχων που ετέθησαν στην αρχή του προγράμματος. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των εταίρων – καλών φίλων μπορούμε πλέον να πούμε – σε πολύ καλό κλίμα.

Η επιτυχία αυτού του προγράμματος, άφησε πολύτιμο κεφάλαιο γνώσης και εμπειριών στα σχολεία μας, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Όλοι μας ανεξαιρέτως, φεύγουμε από αυτό το πρόγραμμα πολύ πιο πλούσιοι αλλά και έτοιμοι για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο μέλλον. Ο πήχυς έχει τεθεί πολύ ψηλά, αλλά η συσσώρευση γνώσεων και εμπειριών θα μας βοηθήσει στην επίτευξη νέων υψηλών.

Εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων – Χαιρετισμός του Επίτιμου Προξένου Ελλάδας – Σικελίας κου Arturo Bizzarro

Οιδίπους επί Κολωνώ, Αρχαίο Ελληνικό θέατρο Συρακουσών

 

Μαΐ 08

Ανταλλαγή μαθητών 5ης Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης στο Dendermonde του Βελγίου

Από τις 30 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η 5η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Oscar RomeroCollege στο Dendermonde του Βελγίου. Συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου Δούναβη Ναταλία, Καρδασοπούλου Ελένη, Γορτσίδου Χριστίνα, Χαρπαντίδης Σωκράτης, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Φραντζής Αναστάσιος και της Β’ Λυκείου Γκερτσάκη Αλεξία, Τάτση Αναστασία, Μαράγκα Έρικα, Κώσταρου Κυριακή καθώς και οι καθηγητές Γιαννίκης Γεώργιος και Ανδρεάδης Δημήτριος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις ειδικών και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων με δύο κύριους θεματικούς άξονες. Πρώτον την συλλογή και ανάπτυξη Υλικού Διδασκαλίας και Βοήθειας για πρόσφυγες και δεύτερον την παραγωγή ενός βιβλιαρίου Καλωσορίσματος «Welcome Booklet» που θα βασίζεται στις εκπαιδευτικές εμπειρίες των ίδιων των προσφύγων.

 

Παρουσίασαν βίντεο με συνεντεύξεις ανθρώπων ειδικών και προσφύγων, φωτίζοντας προβλήματα που προέκυψαν κατά την προσπάθεια ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης προσφύγων.

Συμμετείχαν σε διεθνή στρογγυλά τραπέζια, συζητώντας με τους ξένους μαθητές και τους ειδικούς που μας μίλησαν το πρόβλημα της σχολικής ενσωμάτωσης προτείνοντας και υιοθετώντας πρακτικές λύσεις.

Συμμετείχαν σε πολιτιστικές, αθλητικές, μουσικές δραστηριότητες μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία εταίρους αλλά και μαθητές πρόσφυγες, προωθώντας την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπου εκεί είχαν την σπάνια εμπειρία να πληροφορηθούν με πολύ έντονο τρόπο την φρίκη του ναζισμού αλλά και να καταλάβουν πως δυστυχώς αν δεν προσέξουμε και αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι, τότε σε κάθε κοινωνία και εποχή υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα.

Είχαν την χαρά επίσης να ξεναγηθούν στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενημερωθούν για τις δομές και τις λειτουργίες του.

Επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο της ιστορικής πόλης του Dendermonde κο Piet Buyse και τον ενημερώσαμε για το πρόγραμμα μας και τους σκοπούς του, ζητώντας ταυτόχρονα και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία ο κος Δήμαρχος μας την υποσχέθηκε. Άλλωστε και ο ίδιος είναι ταυτόχρονα και ενεργός καθηγητής Ιστορίας σε δημόσιο σχολείο του Dendermonde και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με την ενσωμάτωση προσφύγων στα σχολεία.

Η επίσκεψη μας και το πρόγραμμα μας δεν πέρασαν απαρατήρητα και απασχόλησαν και τον τύπο. Το σχετικό άρθρο εδώ.

Τέλος, οι καθηγητές εργάστηκαν για την συλλογή και ταξινόμηση και καταγραφή εκπαιδευτικού υλικού και συνδέσμων ανά χώρα και γλώσσα προκειμένου όλο αυτό το υλικό να συμπεριληφθεί στο τελικό παραδοτέο του προγράμματος (Handbook).

Την ελληνική πρόταση μπορείτε να την δείτε εδώ.

Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά τη διεθνική συνάντηση καθηγητών στην Avola της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2018.

Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με τις παρουσιάσεις τους και τη συμμετοχή τους στα διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους. Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς. Ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς τους φίλους μας από το Dendermonde για την αβραμιαία φιλοξενία τους.

 

Μαρ 09

4η Διεθνική Συνάντηση Erasmus Plus στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης – Ημέρα 5η

09:00 – 10:00  Παρουσιάσεις των μαθητών σχετικά με τις «Πιο σημαντικές Ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να μεταδοθούν στους πρόσφυγες». Οι μαθητές έχοντας υπόψη τους τη «Διακήρυξη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ε.Ε» προετοίμασαν παρουσιάσεις με τις κυριότερες κατά τη γνώμη τους αξίες που θα έπρεπε να μεταδοθούν στους πρόσφυγες. Παρουσίαση Ελλάδας, Γερμανίας, Βελγίου, Ιταλίας.

10:00 – 12:30  Στη συνέχεια οι μαθητές μας κάθισαν σε στρογγυλά τραπέζια μαζί με πρόσφυγες και συζήτησαν για τις κοινά αποδεκτές αξίες από όλους. Υπήρξε ψηφοφορία και προέκυψαν αποτελέσματα τα οποία ήταν η βάση για την παραγωγή ενός οδηγού  “Ok και όχι Ok” για τους πρόσφυγες.

 

12:30 – 14:30 Παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια των αποτελεσμάτων της συζήτησης ανά στρογγυλή τράπεζα.

Αποτελέσματα των συζητήσεων στα στρογγυλά τραπέζια.

 

14:30 – 17:00 Διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά, όπως φάνηκε και από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων.

Μαρ 08

4η Διεθνική Συνάντηση Erasmus Plus στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης – Ημέρα 4η

Σήμερα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Δίον, στο μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα και το ιστορικό χωριό Π. Παντελεήμονα στις πλαγιές του Ολύμπου. Το Δίον (Αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο) υπήρξε η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Τραγουδώντας ο Ησίοδος γύρω στο 700 π.Χ τον έρωτα του Δία για τη Θυία, την κόρη του προπάτορα των Ελλήνων Δευκαλίωνα, αναφέρει ότι αυτή έμεινε έγκυος και γέννησε δυο παιδιά, το Μάγνητα και το Μακεδόνα, που έζησαν στην Πιερία γύρω από τον Όλυμπο. Ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή αυτή ήταν το Δίον.

Η περιήγηση ανάμεσα στα απομεινάρια των αρχαίων ναών του Δίου, τα θέατρα, τις θέρμες και τις μυρωδιές της φύσης, αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας – κυρίως τους ξένους –  έναν μοναδικό σταθμό στο παρελθόν και στο θαυμαστό πολιτισμό μας.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα  το λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με την επιβλητική παρουσία του και μας καλεί να το εξερευνήσουμε και να ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή στο χρόνο.

Και η πολύ όμορφη ημέρα μας έκλεισε ιδανικά με την επίσκεψη μας σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας με μοναδική θέα και ομορφιά. Τον Παλαιό Παντελεήμονα, έναν διατηρητέο οικισμό στους πρόποδες του Ολύμπου.

Μαρ 07

4η Διεθνική Συνάντηση Erasmus Plus στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης – Ημέρα 3η

10:00 – 15:00  Επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων

Τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά.

Με πολύ μεγάλη συγκίνηση, πληροφορηθήκαμε από τον κο Βασίλειο Τηλιακό, Προϊστάμενο της Βόρειας Ελλάδας της ΜΚΟ International Rescue Committee, πως εξαιτίας της δράσης του προγράμματος μας τον προηγούμενο χρόνο, τα παιδιά που φιλοξενούνταν στη Δομή, άρχισαν να δέχονται να πηγαίνουν στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνικής Συνάντησης το Μάρτιο του 2017, που έγινε και πάλι στη Θεσσαλονίκη, παιδιά που φιλοξενούνταν στη Δομή Ασυνόδευτων Παιδιών Προσφύγων μας επισκέφτηκαν στο σχολείο και έλαβαν μέρος στις εργασίες του προγράμματος και γνωρίστηκαν με τους μαθητές μας και τους σκοπούς του προγράμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα παιδιά να δεχτούν να αρχίσουν να φοιτούν σε σχολεία της περιοχής. Στο βίντεο ο κος Τηλιακός κάνει τη σχετική αναφορά.

Διάλεξη από την κα. Καραγιάννη Έφη | Αξιωματούχος Παιδικής προστασίας Ανηλίκων της ΜΚΟ International Rescue Committee σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των Ανήλικων Προσφύγων

Βιωματικά παιχνίδια ρόλων και δρώμενα  με συμμετοχή μαθητών και παιδιών προσφύγων

Ανήλικοι πρόσφυγες μαθητές μαγειρεύουν για τους μαθητές μας και μέσω της μουσικής, του χορού και του φαγητού παρουσιάζουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της πατρίδας τους.

Older posts «

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων