Τεύχος 136, Νοέμβριος 2024
|
|
|
Πράσινες Τετάρτες
© Paul Rysz/ Unsplash
Νιώθετε κι εσείς ότι τα παιδιά αλλά κι εμείς οι ίδιοι έχουμε απομακρυνθει πολύ από τον φυσικό κόσμο; Πιστεύετε ότι οι μαθητές κι οι μαθήτριες σας έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν το λεγόμενο Nature Deficit Disorder;
Για τα σχολεία της Αττικής σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να έχετε μια ξεχωριστή εμπειρία: μπορείτε να κλείσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαφής με τη φύση /οικοψυχολογίας με την εθελόντρια μας Ελεονώρα Σουρλάγκα στον Εθνικό κήπο. Το πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την αστική βιοποικιλότητα και το πράσινο, να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία τους για την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη καθώς και για την ανάγκη προστασίας της φύσης.
Τα προγράμματα θα γίνονται μόνο Τετάρτες μέχρι τέλος του χρόνου με πιθανότητα να ανανεωθούν με το νέο έτος και απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 1 ώρα. Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά επίσκεψη 25-30 παιδιά (με δυνατότητα επανάληψης του προγράμματος για δεύτερη ομάδα μαθητών την ίδια μέρα μετά από συνεννόηση). Οι διαθέσιμες ημερομηνίες μέχρι τα Χριστούγεννα αυτή τη στιγμή είναι οι: 6/11, 13/11, 27/11, 4/12, 11/12, 18/12.
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr, 210 3314893.
|
|
|
Ένα σεμινάριο που θα σας βάλει στο …κλίμα
© Yolanda Djajakesukma/ Unsplash
Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης πιλοτικής εφαρμογής το πρόγραμμα Μαθητές σε δράση για το Κλίμα ανοίγει πλέον τα φτερά του στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Με την αντικατάσταση της δικής μας δια ζώσης καθοδήγησης από 4 περιεκτικά και διασκεδαστικά βιντεάκια που μεταφέρουν όλα τα βήματα του προγράμματος μαθητές 10+ μπορούν να αναγνωρίσουν τις πιθανές απώλειες, να διατυπώσουν το σημαντικότερο κατά τη γνώμη τους πρόβλημα και να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου τους με ευφάνταστες ιδέες. Ένα απόλυτα βιωματικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!
Για να εξοικειωθείτε με το υλικό και με την μεθοδολογία design thinking που θα κληθείτε να εφαρμόσετε θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα προσαρμοσμένο διαδικτυακό σεμινάριο στις Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, 17.00-19.00. Ρίξτε μια ματιά στο υλικό κι ελάτε προετοιμασμένοι με απορίες!
Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα προεγγραφής! Εκεί θα βρείτε και το zoom link για να συνδεθείτε. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr.
|
|
|
Ξεφυλλίζοντας τους “Φύλακες του δάσους”
© Ελένη Σβορώνου/WWF Ελλάς
Στο διαδικτυακό αυτή τη φορά σεμινάριο θα παρουσιάσουμε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών Φύλακες του Δάσους για τη φυσική αναγέννηση. Θα διατρέξουμε το υλικό και την μεθοδολογία του προγράμματος και θα λύσουμε τυχόν απορίες. Καλό θα ήταν να έχετε ρίξει πρώτα μια ματιά στο υλικό εδω . Είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο διάδραση, παιχνίδια, επίσκεψη στη φύση και δράση. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές 10+.
Για όλ@ εσάς λοιπόν που αποφασίσατε να κάνετε φέτος ένα πρόγραμμα με θέμα τα δάση ή τις δασικές πυρκαγιές ή για όσους σκέφτεστε ακόμα αν σας αφορά είναι μια ευκαιρία να εξοικειωθείτε με το υλικό και να δείτε πως θα μπορούσατε να το δουλέψετε στην τάξη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, 17.00-18.30
Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα προεγγραφής! Εκεί θα βρείτε και το zoom link για να συνδεθείτε. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr.
|
|
|
Το Πάντα παρουσιάζει την Έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2024
© WWF
Και συγκεκριμένα την έκδοση από νέους, για νέους καθώς μπορείτε πλέον εδώ να την βρείτε απλοποιημενη αλλά ελπίζουμε εξίσου ουσιαστική.
Η φύση εκπέμπει SOS! Η βιοποικιλότητα συντηρεί τη ζωή μας και βρίσκεται στα θεμέλια των κοινωνιών μας. Όμως, όλοι οι δείκτες που μετρούν την κατάσταση της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν μια σημαντική υποβάθμιση. Σύμφωνα με την έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2024 του WWF, έχει σημειωθεί μια καταστροφική πτώση κατά 73% στο μέσο μέγεθος των παρακολουθούμενων πληθυσμών άγριας ζωής μέσα σε μόλις 50 χρόνια (1970-2020). Η έκθεση προειδοποιεί ότι, καθώς η Γη πλησιάζει προς επικίνδυνα σημεία καμπής που αποτελούν σοβαρές απειλές για την ανθρωπότητα, θα απαιτηθεί μια τεράστια συλλογική προσπάθεια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των διπλών κρίσεων, του κλίματος και της φύσης.
Η έκδοση για νέους παρουσιάζει τα βασικά μηνύματα και τα επιστημονικά δεδομένα από την Έκθεση για τον Ζωντανό Πλανήτη με πιο ελκυστικό και προσαρμοσμένο για την ηλικία τρόπο. Η έκδοση για νέους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αιτίες της φθίνουσας υγείας του πλανήτη και τις επιπτώσεις της τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους. Επιπλέον, θα σας δώσει έμπνευση για να αναλάβετε δράση.
|
|
|
Ένα δέντρο μεγαλώνει…στον χάρτη
© MapMyTree
Το map my tree είναι μια πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει σε κυβερνήσεις, άτομα, οργανισμούς και άλλες ομάδες να χαρτογραφούν και να εξερευνούν δέντρα. Εξερευνήστε κι εσείς την πλατφόρμα και προσθέστε το δικό σας δεντράκι στα 22 εκατομμύρια περίπου που ήδη έχουν φυτευτεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να φυτεύσει 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα έως το 2030. Αυτό αποτελεί μέρος της φιλοδοξίας της να επαναφέρει τη φύση στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή — και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!
Στην σχετική ιστοσελίδα θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές 12+ με χρήσιμες πληροφορίες για τον σωστό τρόπο δενδροφύτευσης και πώς μπορεί η συμμετοχή σου στη δεντροφύτευση να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια δέντρα έως το 2030!
Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης και βίντεο κινουμένων σχεδίων (στα αγγλικά με υπότιτλους).
Προσθέστε λοιπόν κι εσείς το δικό σας δεντράκι αλλά θυμηθείτε τον πιο βασικό κανόνα: Φυτεύουμε πάντα το σωστό δέντρο, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή! |
|
|
Το πάντα διαβάζει…Μικρές επικίνδυνες!
© Key Books
Είστε καθηγήτριες ή καθηγητές κι έχετε να κάνετε καθημερινά με εφήβους; Αναρωτιέστε πώς υλοποιείται, στην πράξη –γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει– η ισότητα των φύλων; Πώς μπορείτε να καταλάβετε και να πλησιάσετε περισσότερο τα κορίτσια και να δουλέψετε μαζί τους για την ενδυνάμωσή τους αλλά και για να αναδείξετε το δυναμικό που έχουν ως ενεργοί πολίτες και υπέρμαχοι του περιβάλλοντος; Τότε το βιβλίο Μικρές επικίνδυνες: 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια, συλλογικό έργο σε επιμέλεια Στέλλας Κάσδαγλη και Μαριάννας Σκυλακάκη, μία έκδοση της εταιρείας new media αθηΝΕΑ, του οργανισμού Women on Top και της Women Act, εκδόσεις Key books που βγήκε φέτος, σας χρειάζεται.
Σε αυτό το βιβλίο 100 κορίτσια και γυναίκες από 13 ως 22 ετών αφηγούνται τη ζωή τους, τις ελπίδες, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις χαρές τους και φωτίζουν με μοναδικό τρόπο το τι σημαίνει να είσαι γένους θηλυκού σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα, καταλαβαίνουμε τη στάση τους απέναντι στην πολιτική, στα κοινά, στο περιβαλλοντικό ζήτημα. Μπορούμε να εκτιμήσουμε τη θαυμαστή οξυδέρκειά τους και τον αιχμηρό τους λόγο και την αγανάκτηση που μπορεί να γίνει δράση. Βαδίζουμε σε επικίνδυνα, για το περιβαλλοντικό status quo, μονοπάτια! Γιατί είναι 100 και είναι επικίνδυνες!
|
|
|
Δημοσιεύτηκε στις 31st Οκτώβριος 2024 στις 20:06 και βρίσκεται κάτω από 2024-10-30-31.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 feed.
Σχόλια και pings δεν επιτρέπονται.