Πολυήμερη εκδρομή της Γ’ Λυκείου
Δεκέμβριος 13-19/12/2023
Βιέννη: Η πολυήμερη εκδρομή ξεκίνησε με άφιξη μέσω Μπρατισλάβας στον πρώτο προορισμό που ήταν η Βιέννη. Στην Βιέννη είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τόσο την πρώτη ημέρα όσο και την δεύτερη το ανάκτορο του Belvedere, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, να περιηγηθούμε την Ρίνγκ Στράσσε το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Πανεπιστήμιο, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, την Οπερα. Επισκεφθήκαμε τα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Τέλος περιηγηθήκαμε και το παλάτι του Σέμπρουν με τους υπέροχους κήπους. Το απόγευμα της 2ης ημέρας αναχωρήσαμε για την Βουδαπέστη.
Βουδαπέστη: Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η οποία χωρίζεται από τον Δούναβη στην Βούδα και στην Πέστη. Την 3η και 4η ημέρα επισκεφθήκαμε τον Πύργο των Ψαράδων, το πάρκο της Χιλιετίας, το Κοινοβούλιο, την λεωφόρο Ρακότσι, τον πεζόδρομο Βάτσι (vaci utca), τον Ζωολογικό κήπο, την πλατεία των Ηρώων, η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, που έχει το ίδιο ύψος με το Κοινοβούλιο για να δείξουν την ισότητα της πολιτείας με την εκκλησία, το λόφο Γκελερτ, ο ναός του Αγίου Ματθαίου (Μattias Church) και να περπατήσουμε και να δούμε παραλιακά τον Δούναβη μέχρι να φτάσουμε στα παπούτσια του Δούναβη (είναι μερικά παπούτσια που έχουν εκεί σαν μνημείο από την εποχή των Ναζί – γενικά έχουν πολλά μνημεία με τους Ναζί και τους Εβραίους – εκεί είχαν στήσει όλους τους Εβραίους τους είπαν να βγάλουν τα παπούτσια τους, τους πυροβόλησαν και τους έριξαν στον Δούναβη). Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια βραδινή κρουαζιέρα στον Δούναβη φωταγωγημένες τις γέφυρες της Βουδαπέστης, το Κοινοβούλιο και άλλα αξιόλογα κτίρια. Η κεντρικότερη πλατεία της Βουδαπέστης είναι το πάρκο Erzsevet ter, όπου υπάρχει και η κεντρικότερη στάση μετρό που είναι στην διπλανή πλατεία της Deak Ferenc. Στο πάρκο Erzsevet ter υπάρχει και το Budapest Eye (κλεμμένο από το London Eye που στην ουσία είναι μια ρόδα. Σε κοντινή απόσταση το Hard rock café’ της Βουδαπέστης.
Τέλος, την 5η ημέρα επισκεφθήκαμε Παραδουνάβια χωριά, με πρώτο το Εστεργκομ, μια κωμόπολη που έως και το 1249 μ. Χ. ήταν η πρωτεύουσα του Ουγγρικού κράτους. Απέχει 46 χλµ. από τη Βουδαπέστη και είναι κτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταµού ∆ούναβη. Είναι ο φύλακας των συνόρων µε τη Σλοβακία, εξ ου και το όνομά του που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «στρεγκόµ» και σημαίνει φύλακας. Την αποκαλούν και «Ρώµη της Ουγγαρίας», γιατί είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδουνάβια χωριά και ταξιδιωτικός προορισμός με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο που επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό της Βασιλικής του Έστεργκομ που είναι και η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Στην πίσω πλευρά της Βασιλικής, δεσπόζει η γέφυρα της Μαρία Βαλέρια που χτίστηκε το 1895 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1944. Αναπαλαιώθηκε το 2001 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνδέει το Εστεργκομ με την πόλη Στούροβο της Σλοβακίας, μόλις σε λίγα λεπτά χωρίς καθόλου διατυπώσεις.
Μια στάση στο Βίσεγκραντ, μια μικρή παραμυθένια καστροπολιτεία χτισμένη ακριβώς επάνω στην εντυπωσιακή Καμπή του Δούναβη, φημισμένη για τα αναγεννησιακά θερινά ανάκτορα του 1470 και το μεσαιωνικό της φρούριο. Πολύ ενδιαφέρουσα η στάση σε εστιατόριο μεσαιωνικού ρυθμού για φαγητό/καφέ και δυνατότητα να φορέσουν οι πελάτες ρούχα αναγεννησιακής εποχής. Ήταν μια όμορφη αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τελευταίος προορισμός ο Άγιος Ανδρέας (Σέντεντρε), από τον 2ο αι. μ.Χ. αποτελούσε μέρος των ανατολικών συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον 13ο αι. το κατέστρεψαν οι Μογγόλοι και τον 15ο αι. οι Οθωμανοί. Ο βασιλιάς του (Αντρέ ο 1ος) αργότερα, έφερε Έλληνες να το κατοικήσουν και στη συνέχεια Σέρβους, Ρουμάνους και άλλους πρόσφυγες που είχαν διωχθεί από τους Οθωμανούς. Τον 17ο αι. το Σέντεντρε ξανακτίστηκε σε στυλ μπαρόκ με την κάθε εθνότητα να δίνει το δικό της χαρακτήρα στις γειτονιές του χωριού.
Σήµερα το χωριό του Αγίου Ανδρέα, διακρίνεται από τα ιστορικά κτίρια των 18ου-19ου αιώνων, µε τη χαρακτηριστική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική την οποία διαμόρφωσαν οι ζωγράφοι, γλύπτες και καλλιτέχνες που ζούσαν εκεί αλλά και οι εθνικότητες των κατοίκων του.
Υπήρξε ένα από τα σηµαντικότερα κέντρα της ορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή, γι’ αυτό και στο χωριό υπάρχουν 9 εκκλησίες και ανάµεσά τους η ελληνορθόδοξη «Μπλαγκοβέστενσκα» µε ξύλινη πόρτα και τοιχογραφίες των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και ένα σπουδαίο τέµπλο, αλλά και εκείνη του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε από Έλληνες στα µισά του 18ου αιώνα, που ζούσαν στον ελληνικό τοµέα δίπλα από την εκκλησία.
Την 6η και τελευταία ημέρα αναχωρήσαμε για Μπρατισλάβα, όπου περιηγηθήκαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης λίγο πριν την επιστροφή μας στην Θεσσαλονίκη.
Γαστρονομία: Χαρακτηριστικό της ουγγρικής γαστρονομίας το περίφημο Goulash, παντού στα γεύματά τους κυριαρχεί η πάπρικα (με τόσο κρύο, φυσικό είναι), χαρακτηριστική είναι και η Palinka (λικερ) που πίνουν σαν απεριτιφ, επίσης χαρακτηριστικό και το Κότσι, σνίτσελ και από γλυκά το Dobos, το chocolate tourt και περίφημα café’, όπως το New York Café που είναι ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της Ευρώπης. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το πιο όμορφο καφέ της πόλης, σημείο συνάντησης των συγγραφέων και των εκδοτών.Επίσης, το Gerbeaud το οποίο επισκεφθήκαμε και το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Βουδαπέστης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά café της πόλης. Ιδρύθηκε το 1858 αλλά επεκτάθηκε από Emile Gerbeaud, έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη, όταν το αγόρασε το 1884. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα café στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 330 άτομα.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η νυχτερινή επίσκεψή μας στο στάδιο Puskas (Puska’s arena) για να δούμε τον πολύ όμορφο φωτισμό με τα χρώματα της ουγγρικής σημαίας που είχε εξωτερικά το στάδιο.