Εθελοντική ομάδα 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου: «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ…»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών

Παγκόσμια ημέρα εθελοντών η 5η Δεκεμβρίου και η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη εναντίον της πανδημίας, σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας αλλά και ανάμεσά τους σε πολλούς εθελοντές.

Η αξία και τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς ανεκτίμητα,  τόσο για τα άτομα που δέχονται τη βοήθεια, όσο και για  την κοινωνία αλλά και για  τους ίδιους τους εθελοντές. Η ανιδιοτελής και εκούσια παροχή βοήθειας προς τους ανθρώπους των οποίων παραβιάζονται τα δικαιώματα ή βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αλλά και προς τα ζώα και το περιβάλλον που εξασφαλίζουν την ισορροπία και τη διατήρηση του πλανητικού μας οικοσυστήματος , είναι απαραίτητη, καθώς οι ελλείψεις των θεσμών, το ανεπαρκές κράτος πρόνοιας και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ζητούν τη συστράτευση όλων των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ποικίλα προβλήματα που ανακύπτουν.

Το σχολείο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο σε αυτόν τον αγώνα του εθελοντισμού, αφού από αυτό θα προκύψουν οι μελλοντικοί πολίτες. Η επαφή με τον εθελοντισμό και τις αξίες του είναι ένα βιωματικό μέσο διαπαιδαγώγησης με αναμφισβήτητα θετικές συνέπειες  για τα παιδιά και την κοινωνία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και συνειδητοποιούν πως ο ενεργός μαθητής είναι ο αυριανός ενεργός πολίτης που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής της ανθρωπότητας. Τα παιδιά διοχετεύουν  με θετικό τρόπο την αστείρευτη ενέργεια που διαθέτουν, αποκτούν ενσυναίσθηση, γεμίζουν θετικά συναισθήματα, συνειδητοποιούν την αξία της προσφοράς υπερβαίνοντας την ατομοκεντρική θεώρηση της ζωής και εντέλει διδάσκονται και διδάσκουν την ανθρωπιά που όλοι αναζητούν.

Σε αυτό το πλαίσιο το 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του δραστηριοποιούνταν, αρχικά με περιστασιακές δράσεις προς ιδρύματα της περιοχής, με αφορμή κυρίως τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές μας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ωστόσο το λύκειό μας διαθέτει τη δική του εθελοντική ομάδα με συστηματική και συνεχή δράση στην τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου και την ευρύτερη της Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων για συντροφιά και προσφορά συμβολικών δώρων στα παιδιά που νοσούν, συγκέντρωση τροφίμων και διάθεσή τους στις τράπεζες τροφίμων των ναών της περιοχής αλλά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου μας, ενημέρωση των μικρότερων μαθητών της Πρωτοβάθμιας για τη σημασία της ανακύκλωσης, συντονισμός της  συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών και διάθεσή τους για αγορά αναπηρικού αμαξιδίου, ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, κάθε Οκτώβρη, μέσα από καλλιτεχνημένα, από μέλη της ομάδας,  φυλλάδια που μοιράζονται στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου είναι κάποιες από τις δράσεις της εθελοντικής ομάδας μας που έχει τη στήριξη της διεύθυνσης του 2ου ΓΕΛ, του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων αλλά κυρίως την αποδοχή των μαθητών και μαθητριών μας.   Αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας η εκπαίδευση εθελοντών διασωστών ζωής μέσα από τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ που προσφέρονται στο λύκειό μας και την επίσημη πιστοποίησή τους. Ήδη έχει προκύψει ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευμένων μαθητών, μαθητριών και γονέων, ένα σώμα εθελοντών για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών είναι για όλους εμάς μια υπενθύμιση της αξίας του εθελοντισμού και μια υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εθελοντές , γιατί  έτσι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος. Η συμβολή του καθενός είναι πολύτιμη και αφού τα πάθη κι οι καημοί του κόσμου δεν έχουν τελειωμό ,κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, εφαρμόζουμε τη ρήση προτροπή του Νίκου Καζαντζάκη «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ…»

 

για την εθελοντική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου

Ανατολή Γκαγκοπούλου

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση