«

»

Αυγ 22

«Περιβάλλον, μια γεύση πατριδογνωσίας», η θεατρική παρουσίαση του προγράμματος

 

PSX_20170707_151125

Η αφίσα του προγράμματος

 

..Στην ελληνική διατροφική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού διαιτολογίου στην υγεία, στην ομορφιά, στη μακροζωία. Επιπλέον, η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, διατηρώντας μέχρι σήμερα κάποιους απόηχους από τα αρχαία συμπόσια.

Σε αντίθεση με την αντίληψη που ο περισσότερος κόσμος έχει για την ελληνική κουζίνα, θα ανακαλύψετε ότι η τελευταία δεν είναι μόνο ο «μουσακάς», το «σουβλάκι» και η «χωριάτικη σαλάτα», αλλά ότι αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω η περιβαλλοντική ομάδα με υπεύθυνους καθηγητές την κ Ασκητά Μελίνα  και Τυχάλα Ευάγγελο υλοποίησαν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Περιβάλλον, μια γεύση πατριδογνωσίας» και  συντονιστή τον Χατζηγεωργίου Γεώργιο. Το πρόγραμμα  αναφέρονταν στις ιδιαίτερες  παραδοσιακές γεύσεις  των φυλών που κατοικούν στον δήμο Ωραιοκάστρου.

 

 

 

Η διερεύνηση της πDSCN4382οικιλίας και της ποιότητας των φαγητών σε όλες της περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου και οι διατροφικές συνήθειες κάθε φυλής, αλλά και η καταγραφή της σχέσης της μαγειρικής με τις λαογραφικές παραδόσεις, ταυτόχρονα με τις κοινωνικές συνθήκες και το κλίμα των διαφόρων περιοχών ήταν δυο από τους κύριους σκοπούς του προγράμματος.

«Ταξιδεύοντας» στις  γεύσεις των διαφόρων περιοχών του δήμου Ωραιοκάστρου μέσω των επισκέψεών μας σε αντίστοιχους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς καθώς και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας γνωρίσαμε περιβαλλοντικές  συνθήκες  που καθόρισαν τη διατροφικές προτιμήσεις των διαφόρων φυλών (τρόπος     συντήρησης κ.λ.π.), παραδοσιακά γεύματαδιατροφική αξία ,  η γνώση της οποίας είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να είμαστε σε              θέση να τη συγκρίνουμε με εκείνη των Ελληνικών γευμάτων και γενικά της Μεσογειακής διατροφής.

Έτσι διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ποντίων, βλάχων ντόπιων από την περιοχή της Νεοχωρούδας, του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου και κρητών. Για τον λόγο αυτό η περιβαλλοντική ομάδα ενημερώθηκε από πόντιους και βλάχους κατοίκους  του Ωραιοκάστρου, από εκπροσώπους του συλλόγου Κρητών και φίλων «Ερωτόκριτος» αλλά και από ντόπιους  της Νεοχωρούδας και του Δρυμού – Μελισσοχωρίου.

ΤόσDSCN4242ο στο χώρο του σχολείου όσο και σε κάποιες από τις επισκέψεις   πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια  προετοιμασίας ορισμένων φαγητών και για το σκοπό αυτό η ομάδα επισκέφθηκε   τοπικό  φούρνο  και συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι αρτοποιίας.

 

Εκτός της παραπάνω παρουσίασης του περιβαλλοντικού προγράμματος, υπάρχει και η θεατρική παρουσίαση του προγράμματος σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αστέριου Μαυρίδη και Ευθύμη Φώτιου.

Παίζουν: A. Μαυρίδης,Ε. Φώτιος, Χ. Χατζηγιαννίδης, Γ. Τσιτιρίδης, Α. Κεπεσίδης, Π. Τσαρούχας, Χ. Στεφανίδης, Κ. Τουτσίδου, Φ. Γκιαούρη, Β. Ευθυμίου.

Backstage – Ηχητικά: Γ. Θεοδωρίδης

 

DSCN4332 DSCN4306

DSCN4583 DSC00582

DSC00551 DSC00570 DSC00536 DSC00506

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων