Άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες: μια άλλη καθημερινότητα
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ευάγγελου Αυγουλά που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τα άτομα με αναπηρία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν μορφωμένο άνθρωπο, του οποίου η φυσική αναπηρία δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στο να πετύχει τους στόχους του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
Η παρουσία του στο σχολείο μας μάς γέμισε έμπνευση και αισιοδοξία για τον λόγο ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα παρά τις δυσκολίες. Στην ομιλία που παρακολουθήσαμε ο κ. Αυγουλάς μας παρουσίασε την καθημερινή του ζωή ως τυφλό άτομο, τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται λόγω της αναπηρίας του αλλά και τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει. Όπως ανέφερε και ο ίδιος στην ομιλία του, η αναπηρία του δεν στάθηκε εμπόδιο στο να λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση και να ακολουθήσει το επάγγελμα που επιθυμούσε, αυτό του δικηγόρου. Ανέφερε, φυσικά, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος, π.χ. ότι οι τυφλοί δεν είναι κατάλληλοι για να ασκήσουν ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί καθημερινή ανάγνωση εκατοντάδων σελίδων δικογραφιών
Αναφέρθηκε επίσης στις καθημερινές δυσκολίες που για εμάς θεωρούνται ξένες. Η καθημερινότητα για εκείνον αποτελεί πάντα μία πρόκληση. Οι υποδομές της πόλης δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, γεγονός που παραδέχτηκε και ο δήμαρχος Μεγαρέων, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Μέσα από αυτή την ομιλία αποκομίσαμε πολλές νέες γνώσεις όσον αφορά τη ζωή των ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες από εμάς. Αντιληφθήκαμε ότι αν η κοινωνία μας είχε μεριμνήσει με τις κατάλληλες υποδομές, οι ανάπηροι άνθρωποι θα είχαν τη δυνατότητα να ζουν ισότιμα με όλους τους άλλους. Το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση ο ομιλητής ήταν ο καταλληλότερος τρόπος για να περάσει το μήνυμα ότι η κοινωνία και όχι η αναπηρία αποτελεί το πρόβλημα. Έτσι γεννήθηκε η ελπίδα να επιδιώξουμε ένα καλύτερο μέλλον, μια πόλη πιο προσβάσιμη για όλους.
Ελενα Σταφάι – Ελενα Σταυράκη- Εύα Μιχαλάκη – Αφροδίτη Μπεθάνη
Νίκος Ηλιόπουλος – Κατερίνα Μουσκάι – Κέλλη Χατζοπούλου

