ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εκπονήθηκαν δύο προγράμματα ΠΕ στην Α’ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2017-2018, με αντικείμενα, το πρώτο για τα λιμναία οικοσυστήματα και το δεύτερο για τη συμβολή του νερού στην διαβίωση και ανάπτυξη των οικισμών.
Κοινός τόπος μελέτης των δύο προγραμμάτων επιλέχτηκε η περιοχή της Καστοριάς με τον αξιόλογο οικολογικό και λαογραφικό της πλούτο.
Υπεύθυνη του πρώτου προγράμματος ήταν η κα. Καλπάκα Πηνελόπη και του δεύτερου η κα. Κατσαρού Γλυκερία. Βοηθός στην εκπόνηση των δραστηριοτήτων ήταν η κα. Πράντζου Μαρία.
Το τριήμερο 19-21/04/2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Α’ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στην περιοχή μελέτης.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν με μία ξενάγηση στην παλιά πόλη της Καστοριάς, στην περιοχή Ντολτσό, με τα περίφημα για την αρχιτεκτονική τους αρχοντικά και την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράτζη – Αϊβάζη.
Ακολούθησε διδακτική επίσκεψη στη Σχολή Γουνοποιίας του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, όπου έγινε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση των τεχνικών επεξεργασίας δέρματος και γούνας από τον καθηγητή κ. Φιλίππου.
Την επόμενη μέρα περιηγηθήκαμε στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας, όπου το πάθος και το μεράκι των ιδρυτών – ιδιοκτητών μας εντυπωσίασαν.
Αξιοσημείωτες ήταν και οι επισκέψεις-ξεναγήσεις στη Σπηλιά του Δράκου, στο μοναστήρι της Παναγιάς Μαυριώτισσας (με το αιωνόβιο πλατάνι) και στο Ενυδρείο γλυκού νερού (το μεγαλύτερο των Βαλκανίων).
Επιστρέφοντας φιλοξενηθήκαμε για λίγη ώρα στο μοναδικής ομορφιάς μοναστήρι Παναγίας της Κλεισούρας.
Ευχαριστούμε τον μαθητή Καπίδη Νίκο για το φωτογραφικό υλικό που διέθεσε.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση