Tipping Point: Ένα ανοικτό παράθυρο στο μέλλον
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022. Πρόκειται για το πρόγραμμα «The Tipping Point», το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών/-τριών και την ενημέρωσή τους για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, για τις σπουδές και τα επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους, ώστε να είναι σε θέση αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς εργασίας και να λάβουν πιο συνειδητά αποφάσεις για τα μελλοντικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους βήματα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδικές τηλεδιασκέψεις με διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι σταδιοδρομούν σε διαφορετικούς τομείς, επιστήμες και κλάδους, και αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα προκειμένου να επιλύσουν τις απορίες των μαθητών /-τριών με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς ίχνος διδακτισμού, μέσα από προσωπικές εμπειρίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, υλοποιήθηκαν συνολικά 13 διαδικτυακές συναντήσεις. Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες όλων των τμημάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το σχολικό άγχος και τις τεχνικές διαχείρισής του με τον κ. Αντώνη Σταματάκη, Καθηγητή Βιολογίας της Συμπεριφοράς του ΕΚΠΑ και την κ. Σοφία Περακάκη, Μέλος ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπρόσθετα, οι μαθητές/-τριες της Γ΄ και της Α΄ τάξης ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες δεξιότητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας και συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον επαγγελματικό χώρο με την κ. Αριάδνη Λαδά, ψυχολόγο – Human Resources Manager και τον κ. Νίκο Φόρο, Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Διευθύνων Σύμβουλο του Kariera.gr. Οι μαθητές/-τριες της Β΄ τάξης, αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κ. Αλίκη Μωϋσιάδη, Βοηθό Καθηγητή Πανεπιστημίου Southampton και την κ.Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Εικαστικό, Δρ. Αισθητικής Επιστημών Πανεπιστημίου Paris 8, σχετικά με τις σύγχρονες επαγγελματικές διεξόδους στην έρευνα και τον πολιτισμό. Τέλος, οι μαθητές/-τριες της Γ΄ Τάξης επέλεξαν να συνομιλήσουν σε επίπεδο Κατευθύνσεων για τις επαγγελματικές προοπτικές και τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στις Οικονομικές Επιστήμες με τον κ. Διομήδη Σπινέλλη, καθηγητή ΑΣΟΕ, στις Θετικές Επιστήμες με τον κ. Γιώργο Κακλαμάνο, Διδακτορικό ερευνητή CERN και στις Επιστήμες Υγείας, με τον κ. Χρήστο Τσατσάνη, Καθηγητή Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πρόγραμμα συντόνισαν οι ακόλουθοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Ιωάννα Βόντσα, Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, Ευάγγελος Ζήσιμος, Ελένη Μαγαλιού και Νίκος Μαυραντώνης.