Το πείραμα του Ερατοσθένη

5

Τι κοινό έχουν τα μαθηματικά, η γεωγραφία και η ιστορία; Το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη, αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, γεωγράφου, αστρονόμου, ιστορικού και ποιητή του  3ου π.Χ. αιώνα,  ο οποίος θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που υπολόγισε  με θαυμαστή ακρίβεια την περιφέρεια της γης επιχείρησε να αναβιώσει το σχολείο μας την Τρίτη  22 Μαρτίου 2022.

Πώς όμως τα κατάφερε ο Ερατοσθένης  με τα πενιχρά μέσα της εποχής του; Ο σπουδαίος επιστήμονας πληροφορήθηκε από κάποιον ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται και στο σχήμα που ακολουθεί, με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης. Σήμερα πλέον το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία.

Για την υλοποίηση της δράσης, η οποία  διοργανώθηκε  από την ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνεργάστηκαν οι ακόλουθοι  εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Ιωάννα, Βόντσα, Σουλτάνα Γκουτζουρέλα, Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, Βαγγέλης Ζήσιμος, Ελένη Μαγαλιού, Νίκος Μαυραντώνης και Βίκυ Σαμαρίνα.