Ιστορικές μορφές Χορτιατινών

Σαρβάνης Αλέξανδρος του Πολυχρόνη 

Βαθμός: Ανθυποσμηναγός

Υπηρεσία/Μοίρα: 2η Μοίρα Παρατηρήσεως

Αεροπλάνο: Breguet Bre ΧΙΧ Β2

1462727043

Γεννήθηκε το 1918 στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Τον Μάιο του 1939 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου. Αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1940 με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπασπιστή και τον Ιούλιο μετατάχθηκε στην Αεροπορία ως Έφεδρος Αρχισμηνίας πολυβολητής-βομβαρδιστής.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρετούσε στη 2η Μοίρα Παρατηρητήσεως.

Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1940 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροπλάνα τύπου Fiat, όταν το αεροπλάνο, τύπου Breguet-19 στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής-βομβαρδιστής μαζί με τον χειριστή Επίσμηναγό Κατάσσο Φρειδερίκο, καταρρίφθηκε από τα εχθρικά πυρά 3 χλμ. ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος).

 

Αλεξόπουλος Γεώργιος

Οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα.

Γεννήθηκε στο Χορτιάτη στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατατάχθηκε το 1903 στο σώμα του Γεωργίου Γιαγκλή που δρούσε στις περιοχές Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Διακρίθηκε για τη δράση του ως οπλίτης και σύντομα έγινε πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Παναγιώτη Δαγκλή. Έχοντας την εμπιστοσύνη του Χαλκιδιώτη οπλαρχηγού το 1906 συγκρότησε αυτόνομη ένοπλη ομάδα και τέθηκε επικαφελής. Έδρασε με την ομάδα του στις περιοχές των ορέων Χορτιάτη, Βερτίσκου και Βισαλτίας προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις ενέργειες των Βούλγαρων κομιτατζίδων που τρομοκρατούσαν τους κατοίκους των χωριών. Η ομάδα του έδρασε καθόλη τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα έως το 1912 και την απελευθέρωση της Μακεδονίας μετά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο.

 

Καφαντάρης Δημήτριος

Μακεδονομάχος

ekd eksi gigeneis 0123

Γεννήθηκε στο Χορτιάτη και ανέπτυξε δράση ως Πράκτορας Γ΄ τάξης.

 

Κισπούδης Άγγελος

Μακεδονομάχος

Γεννήθηκε στο Χορτιάτη και ανέπτυξε δράση ως Πράκτορας Γ΄ τάξης.

 

Πανίλας Σωτήρης

Μακεδονομάχος

ekd eksi gigeneis 0112

Γεννήθηκε στο Χορτιάτη και έδρασε ως οπλίτης, πληροφοριοδότης και μεταφορέας πολεμικού υλικού και κάθε είδους εφοδιών απαραίτητων για την επιβίωση των ανταρτών.