Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

χορτιατης-ολοκαυτωμα
Τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης για τα 149 θύματα-μάρτυρες του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη από την Παρασκευή 31 Αυγούστου, θέλοντας να τιμήσει τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν η καθιερωμένη ποδηλατοδρομία και λαμπαδηδρομία της Ειρήνης, εκδηλώσεις πολιτισμού, με έκθεση εικαστικών, θεατρική παράσταση και μεγάλη συναυλία του «Άξιον Εστί», ενώ η κορύφωση περιλαμβάνει το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 6.30 το απόγευμα, με τα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών και Φωτογραφίας, με τον τίτλο «Αντίδοτο Λήθης», στην Κοινοτική Αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης» και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διοργάνωση της «16ης Ποδηλατοδρομίας Ειρήνης», με σημείο εκκίνησης τη διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμό την είσοδο του μαρτυρικού Χορτιάτη. Την ίδια μέρα, στις 9.00 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη η Εφηβική Ομάδα «G» θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση «Η Εκάβη στον χρόνο».
Ο εκδηλώσεις θα συνεχισθούν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, με την Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη», από όπου περίπου μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η «5η Λαμπαδηφορία Ειρήνης».
Με την ολοκλήρωση της λαμπαδηφορίας στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη θα ακολουθήσει μια μεγάλη συναυλία με το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη. Θα ψάλει και θα τραγουδήσει ο Μανώλης Χατζημανώλης, τα κείμενα θα αναγνώσει η Αφροδίτη Ιωαννίδου, ενώ στην συναυλία θα συμμετάσχουν οι δημοτικές χορωδίες «Πανόραμα» και «Θάμυρις» του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η «Νέα Ευρωπαϊκή Χορωδία» του δήμου Καλαμαριάς και οι «Θερμαΐδες» του δήμου Θέρμης. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Βίκτωρας Γλυκίδης.
Οι τριήμερες  εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 πρωί με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Στη συνέχεια στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθεί το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο, ενώ θα επακολουθήσουν ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Μανόλης Μανωλεδάκης.
Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση στο χώρο μαρτυρίου της οικίας Νταμπούδη του «Θεατρικού Αναλογίου» του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Άννης Τσολακίδου και με τη συμμετοχή των ηθοποιών Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσίμα, Κώστα Σαντά, Δημήτρη Καρτόκη και Αννυ Τσολακίδου.

Αφήστε μια απάντηση