Feed
Άρθρα
Σχόλια
         Στο διάστημα 7-12 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε και φέτος η πολυήμερη εκδρομή της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας στην Κρήτη.
Το όνειρο όλων των μαθητών του Λυκείου να απολαύσουν ως τελειόφοιτοι την τελευταία σχολική εκδρομή τους έγινε πραγματικότητα. Οι μαθητές αποκόμισαν πλήθος γνώσεων και εμπειριών.
 Με την αποβίβασή μας στο λιμάνι του Ηρακλείου την Παρασκευή (8/12) βαδίσαμε ως την πλατεία με την κρήνη Μοροζίνι ,γνωστή ως Λιοντάρια, κατασκευασμένη στις αρχές του 17ου αι. μ.Χ. Απολαύσαμε εκεί καφέ και ζεστή, γευστική μπουγάτσα. Επισκεφθήκαμε επίσης το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο Ηρακλείου, την ενετική Λότζια, που, κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, αποτελούσε  χώρο συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων και στη συνέχεια το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο θαύμα του μινωϊκού πολιτισμού, ένα συνδυασμό ομορφιάς και καλαισθησίας με φανερά σημάδια οργάνωσης και ισχύος πριν από χιλιάδες χρόνια.

Επόμενος σταθμός μας το Ενυδρείο του Ηρακλείου, ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος  υποθαλάσσιας ζωής, με 200 διαφορετικά είδη ψαριών.
Οι ζωντανοί οργανισμοί που φιλοξενούνται στους κόλπους του υγρού στοιχείου, μερικοί υπερμεγέθεις και εντυπωσιακοί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας, ένα όμορφο κατάλυμα λίγο έξω από την πόλη των Χανίων.
Τη δεύτερη μέρα(9/12) επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πόλη των Χανίων. Απολαύσαμε τα στενά δρομάκια και τα όμορφα παραδοσιακά κτίσματα της παλιάς πόλης, είδαμε το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται από το 1963 στο Καθολικό της μονής του Αγίου Φραγκίσκου , το Φρούριο Φιρκά, τον Φάρο, το Γιαλί Τζαμί. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν πολύ ευνοϊκός για άνετες επισκέψεις!
Την τρίτη μέρα (10/12) επισκεφθήκαμε το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου κείτονται γερμανοί στρατιώτες, θύματα της μανίας του πολέμου στη Μάχη της Κρήτης, τον Μάη του 1941, τελευταία πράξη του δράματος της κατάκτησης του νησιού από τους Γερμανούς.Το μήνυμα προς τους μαθητές μας ήταν καθαρά αντιπολεμικό. Τι κι αν οι νέοι στρατιώτες ήταν Γερμανοί; Ο πόλεμος έχει πάντα θύματα για τους εμπολέμους.
Έπειτα επισκεφθήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων. Στον ίδιο χώρο, ο οποίος έχει αρκετά μεγάλη έκταση, βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. 
Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Θέρισο, διασχίζοντας μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων συνεχών στροφών σ΄ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο χαράδρας αναρριχώμενης σε πανύψηλο βουνό.
Εκεί ψηλά ωστόσο οργανώθηκε η αντίσταση του Κρητικού λαού σε πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του. Στις 10 Μαρτίου του 1905, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης της «Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως»των Βενιζέλου, Μάνου και Φούμη εναντίον της αρμοστείας του πρίγκιπα Γεωργίου και υπέρ της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα του ΕΛΑΣ Χανίων. Επισκεφθήκαμε εκεί το αρχηγείο του Βενιζέλου κατά την επανάσταση του Θέρισου, στο οποίο εκτίθενται εντυπωσιακές εκθέματα-μαρτυρίες της περιόδου της επανάστασης.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την οικία του Βενιζέλου . Συγκλονιστική κάθε γωνιά του όμορφου σπιτιού το οποίο αγάπησε ο μεγάλος πολιτικός! Σε εξωτερικό χώρο του κτηρίου  εκτίθεται το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κατά την ώρα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του στην οδό Κηφισίας, καθώς και αντίγραφό του. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

 Την τελευταία μέρα (11/12) αναχωρώντας για το Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε τη λίμνη Κουρνά, που συνθέτει με τα γύρω βουνά ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Επόμενος σταθμός το Ρέθυμνο. Μία πόλη μαγευτική, στην οποία δεσπόζει το Φρούριο Φορτέτζα, βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αι. Πολλά όμορφα στενά, σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τζαμιά, ενετικές δημόσιες κρήνες και άλλα στολίδια των δημόσιων χώρων έχει στη διάθεσή του ο επισκέπτης.
 
Στη συνέχεια ανεβήκαμε στη μονή Αρκαδίου. Εντυπωσιακά μεγάλη σε έκταση, αλλά και με μεγάλη ιστορία! Μας συγκίνησε ο χώρος  του Ολοκαυτώματος της Επανάστασης του 1866, που μας θύμισε ότι ο ηρωϊσμός και η αυτοθυσία  είναι αξεχώριστα από τον Κρητικό λαό.
 
Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο Ηράκλειο. Επιβιβαστήκαμε στο πλοίο. Αφήσαμε  πίσω μας το όμορφο νησί, αλλά πήραμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις!
Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής είχαμε τη συνοδεία ξεναγού ,ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα μέρη που επισκεπτόμαστε.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι : κ. Ρομποτή Σταμάτα,κ. Γιασεμής Ηλίας, κ. Γάτσινου Βασιλική, κ. Οικονομοπούλου Γεωργία, κ. Στουρνάρα Φραγκίσκα.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά καθώς και τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων