Feed
Άρθρα
Σχόλια
         Τη Δευτέρα  19-11-2018 οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο της Αθήνας. Εκεί μας ξενάγησε ο κ. Ματσόπουλος Νικόλαος, συνταξιούχος ερευνητής.
και Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών Τηλεπισκόπησης έχει σε λειτουργία  το Κέντρο Επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη από το 1995. Το βασικό μέλημα του Κέντρου είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις στην Αστρονομία και τη  Διαστημική Φυσική.
Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτήριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο “Κουφός” στη Πεντέλη. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1958 εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.
Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο (με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων). Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του τηλεσκοπίου Newall αλλά και γενικότερα του ινστιτούτου, είδαν βίντεο για το διάστημα και ξεναγήθηκαν στους χώρους του αστεροσκοπείου. Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Ματσόπουλος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών που έδειχναν εντυπωσιασμένοι από το τηλεσκόπιο αλλά και το όλο περιβάλλον.
Ο κ. Νίκος Ματσόπουλος συνεχάρη τους μαθητές μας για την προσοχή, το ενδιαφέρον και την ευγένεια που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων