Feed
Άρθρα
Σχόλια

Προβολή ταινίας

          Στις 14 Νοεμβρίου 2018, και ενόψει της επίσκεψης του σχολείου μας στο Σκοπευτήριο Καισαριανής προβλήθηκε στους μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ».
Ο σκηνοθέτης μεταφέρει στην οθόνη το γεγονός της εκτέλεσης 200 κομμουνιστών την 1η του Μάη του 1944 στην Καισαριανή. Οι εκτελεσθέντες κρατούνταν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Ανάμεσά τους ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης (εκτελούσε και χρέη διερμηνέα) που ξεχώρισε για την αυτοθυσία του, αρνούμενος να εκτελεσθεί άλλος στη θέση του, όπως του προτάθηκε από τον Γερμανό Διοικητή του στρατοπέδου, Φίσερ.
Η εκτέλεση διατάχθηκε ως αντίποινα στην επίθεση του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά του Διοικητή της 41ης Μεραρχίας της ναζιστικής Γερμανίας, Κρεχ και της συνοδείας του στην περιοχή των Μολάων στις 27 Απριλίου 1944, με αποτέλεσμα τον θάνατο αυτού και των μελών της συνοδείας του, συνολικά τεσσάρων. Για κάθε Γερμανό δόθηκε εντολή να εκτελεστούν 50 αγωνιστές – αντιστασιακοί, συνολικά 200.
Η ιστορική μνήμη κρατάει σε εγρήγορση τη συνείδηση, ενδυναμώνει το εθνικό φρόνιμα, αποτελεί πολύτιμο οδηγό για το παρόν και το μέλλον.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν ένα μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό μέρος της δράσης των ηρώων της αντίστασης.
Δείτε σκηνές από την ταινία ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων