«

»

Μαΐ 13

Προβολή ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα»

       Στα πλαίσια του προγράμματος  «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με θέμα  «ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Μια ιστορική πόλη και η περιβαλλοντική της υποβάθμιση» όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου  παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας το  ντοκιμαντέρ  του Φίλιππου Κουτσαφτή,H Αγέλαστος Πέτρα (2000). Η ταινία έχει βραβευτεί  με το Βραβείο Κοινού στο 41οΦεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Το κυρίως θέμα της ταινίας είναι η Ελευσίνα.Τα γυρίσματά της διήρκεσαν 10 χρόνια. Ο  Φίλιππος Κουτσαφτής με το φακό του καταγράφει  τη ζωή κι ενίοτε το θάνατο των απλών κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται σ’ ένα μυθικό τόπο, συνδεδεμένο με το μύθο της θεάς Δήμητρας και τα Ελευσίνια Μυστήρια, ο οποίος εκβιομηχανοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Η ονομασία αγέλαστος πέτρα παραπέμπει σε ένα βράχο στην Ελευσίνα. Ο τόπος αυτός θεωρούνταν ιερός, διότι σύμφωνα με την παράδοση η Δήμητρα κάθισε εδώ για να ξαποστάσει και να μοιρολογήσει την κόρη της Περσεφόνη που την άρπαξε ο Πλούτωνας. Ο Όττο  Ρούμπενζον  υποστήριζε την άποψη ότι η «αγέλαστος πέτρα» αποτελούνταν από σειρά τριών βράχων που έδειχναν την είσοδο μιας σπηλιάς που θεωρούνταν ότι ήταν μία από τις εισόδους για τον κάτω κόσμο. Οι τρεις βράχοι συνοδεύονταν και από τρεις πηγές νερού (Ανθίων, Πανθίων και Καλλίχρονος).
Σκοπός της προβολής της ταινίας ήταν όλοι οι μαθητές μας  από τη μια να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό μας και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν και από την άλλη να προβληματιστούν για τη σύγχρονη πραγματικότητα της περιοχής (βιομηχανική ζώνη,  ατμοσφαιρική ρύπανση , ρύπανση υδάτων).
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χάιντεγκερ «Περιβάλλον είναι ο άμεσος κόσμος της ύπαρξής μας» (Χάϊντεγκερ Μ., 1978). Αυτή η φράση καταδεικνύει το βαθμό ανάγκης ύπαρξης υγιούς περιβάλλοντος. Η εξέλιξη της πόλης διέρχεται πάντα μέσα από μια μεγάλη πάλη επιβίωσης, επιλογών, συμφερόντων. Η ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά όχι αδύνατο, αρκεί να υπάρξει αγάπη και σεβασμός για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
«Θα ήθελα να σε ευχαριστώ μικρέ σπουργίτη για το βλέμμα που μας έριξες …η παρουσία σου μας δίνει την έννοια του μέτρου και της ισορροπίας εδώ σε έναν τόπο που την έχασε προ πολλού… Συγνώμη Μαρία, συγνώμη Παύλο … συγνώμη Ελευσίνα, την τελευταία φορά που πέρασα από τον Εθνικό Δρόμο ούτε ένα βλέμμα δεν σου έριξα» (Ντοκιμαντέρ: «Αγέλαστος Πέτρα»,Φίλιππος Κουτσαφτής,2000).
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων