Feed
Άρθρα
Σχόλια
       Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, με τη συνοδεία των καθηγητριών μας , κ. Ρομποτή Σταμάτας, κ. Παπατριανταφύλλου Παναγιώτας και κ. Σίνη Παρασκευής, επισκεφθήκαμε την Ελευσίνα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου μας με θέμα «Περιβάλλον και πολιτισμός».
Αρχικά περιηγηθήκαμε  τον αρχαιολογικό χώρο της Eλευσίνας. Στην είσοδο μας περίμενε η ξεναγός μας. Εισήλθαμε στη Ρωμαϊκή αυλή  ,όπου βρίσκεται ο αρχαιοελληνικός ναός της Προπυλαίας  Αρτέμιδος, η Εσχάρα, η Ρωμαϊκή Κρήνη και δύο Θριαμβικές Αψίδες.
Για να εισέλθουμε στο Ιερό της Δήμητρας, διήλθαμε τα Μεγάλα Προπύλαια δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορον Φρέαρ , ιερό πηγάδι όπου κάθισε, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Δήμητρα, όταν επισκέφθηκε την Ελευσίνα.
Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια, φρόντισαν για την κατασκευή μεγάλων οικοδομημάτων. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της μορφής του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου στο κεντρικό αέτωμα των Μεγάλων Προπυλαίων.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε τον χώρο των Μικρών Προπυλαίων, κοντά στα οποία βρίσκεται το Πλουτώνειο, ένας ιερός περίβολος με σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, είχε εμφανιστεί ο Πλούτων, θεός του Άδη. Στο σημείο αυτό στα αρχαία χρόνια γινόταν η αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη γη.
Ανεβαίνοντας για το λόφο που υπέρκειται του Πλουτωνείου βρεθήκαμε στο χώρο του μεγάλου Τελεστηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του ιερού από τους Πέρσες (480 πΧ).
Πάνω στο λόφο είναι κτισμένος ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου – χρονολογείται στα μεταβυζαντινά χρόνια – καθώς και ένα εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο. Από εκεί η θέα είναι εντυπωσιακή.
Ο αρχαιολογικός χώρος απομεινάρι λατρείας, αλλά και μυστηρίου προεκτείνεται από την πόλη των νεότερων χρόνων που σαν από κατάρα υπέστη περιβαλλοντική καταστροφή τέτοιου μεγέθους που επισκίασε την ιστορική πορεία της στο χρόνο, την προσφορά της στην οικονομία της χώρας μας και στον πολιτισμό. Και τώρα μόλις ετοιμάζεται πυρετωδώς για να λάμψει ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Λόγω εργασιών για αυτό το σκοπό βρήκαμε κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο της Ελευσίνας στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.
Οι μαθητές μας ωστόσο περιηγήθηκαν προσεκτικά τον αρχαιολογικό χώρο και έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε στις δράσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Μετά το πέρας της ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο κάναμε μια βόλτα στην πόλη που έχει ομορφιές ,αλλά και μακρά ιστορία , την οποία επιφυλαχθήκαμε να μελετήσουμε σε επόμενη επίσκεψή μας εκεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων