Feed
Άρθρα
Σχόλια
Οι μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης του Θετικού Προσανατολισμού του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου, επισκέφτηκαν στις 29 Ιανουαρίου του 2020 την έκθεση «Nikola Tesla»στo Μουσείο Κοτσανά.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές του σχολείου μας, κ. Καλογεράκος Πέτρος, κ. Γιώτης Αλέξανδρος και κ. Γιασεμής Ηλίας.
Η έκθεση φιλοξενεί εκθέματα από μοντέλα σε κλίμακα, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του Nikola Tesla, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Κοτσανά από την έκθεση Tesla του Βελιγραδίου. Περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.
Ξεναγοί του Μουσείου παρουσίασαν στους μαθητές τα εκθέματα, τους μίλησαν για τη ζωή και έργο του Nikola Tesla και έδωσαν την δυνατότητα στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα λειτουργικά μοντέλα του μεγάλου επιστήμονα και εφευρέτη.
Ο Nikola Tesla γεννήθηκε το 1856 στο Σμίλιαν, στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας. Το όνομα του Σέρβο-Αμερικανού εφευρέτη, μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου μηχανικού Nikola Tesla είναι συνώνυμο της καινοτομίας. Οι εφευρέσεις του, όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα. Επάξια θεωρείται ως ο «εφευρέτης του 20ου αιώνα». Είναι ο άνθρωπος που το 1926 προέβλεπε την κινητή τηλεφωνία. Μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος. Εφευρέσεις όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συνετέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε σαν τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας.
Μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε.
Ο Nikola Tesla αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943.   Όμως, τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του την επιγραφή:  «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».
Π. Καλογεράκος

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων