Feed
Άρθρα
Σχόλια
     Και φέτος προορισμός μας, στα πλαίσια της πολυήμερης εκδρομής της Γ΄τάξης, υπήρξε η Κρήτη.
Η Κρήτη, το νησί με τη φυσική ομορφιά, αλλά και τη μακραίωνη ιστορία της είναι σταθερά ο τόπος, που διδάσκει και παιδαγωγεί με τα μνημεία, απομεινάρια της ιστορίας του, τα μουσεία, τις μονές, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τη μουσική και τους χορούς της.
Στις 7 Δεκέμβρη 2019 αναχωρήσαμε με το πλοίο από τον Πειραιά για την Κρήτη. Ξημερώματα στις 8 Δεκέμβρη, αποβιβαστήκαμε στο Ηράκλειο. Πρώτη στάση στην πλατεία, όπου δεσπόζει εμβληματικά η κρήνη του Μοροζίνι. Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στην ενετική Λότζια (Λέσχη ευγενών) και την Βασιλική του Αγ. Μάρκου, στην οποία στεγάζεται η δημοτική πινακοθήκη του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να ζήσουμε τη μαγεία του χώρου. Ωστόσο εντυπωσιαστήκαμε από τα βασικά σωζόμενα τμήματα του ανακτόρου και την ιστορία του.
Κατόπιν επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου με τα πολυπληθέστατα και σπουδαία εκθέματα.
Το ενυδρείο ήταν ο επόμενος χώρος που επισκεφθήκαμε. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την έκταση του υδάτινου πλούτου και τη συνολική εικόνα του ενυδρείου. Απόγευμα πλέον οδεύουμε για τα Χανιά όπου θα καταλύσουμε.
Την επόμενη μέρα πρώτος χώρος των επισκέψεών μας υπήρξε το νεκροταφείο των Γερμανών στρατιωτών στο Μάλεμε. Το μήνυμα που προσέλαβαν οι μαθητές μας ήταν ότι ο πόλεμος έχει θύματα ανεξαρτήτως εθνικότητας ή δύναμης.

Κατόπιν μεταβήκαμε στο Θέρισο, το ιστορικό χωριό που απετέλεσε ορμητήριο του Βενιζέλου κατά την επανάσταση του 1905, αφού εκεί είχε στήσει το στρατηγείο του, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Συγκινητική αλλά και εντυπωσιακή ήταν η εικόνα των τάφων των Βενιζέλων καθώς και η οικία Βενιζέλου με τα εντυπωσιακά εκθέματα, αντικείμενα χρήσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ένα σπίτι, μία ιστορία! Στο υπόγειό του εκτίθεται το αυτοκίνητο επί του οποίου επέβαινε ο Βενιζέλος κατά την απόπειρα δολοφονίας του στην οδό Κηφισίας. Ορατά είναι τα χτυπήματα από τις σφαίρες.
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε την όμορφη λίμνη  Κουρνά, όπου απολαύσαμε το φυσικό τοπίο και κατόπιν την μονή Αρκαδίου και την πόλη του Ρεθύμνου, με τη Φορτέτζα, βενετσιάνικο φρούριο, την κρήνη Ριμόντι, το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, το Νερατζέ τζαμί.

 

Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στην Κρήτη επισκεφθήκαμε την πόλη των Χανίων. Μια πανέμορφη πόλη με το κάστρο, τα τζαμιά, το αρχαιολογικό και το ναυτικό μουσείο καθώς και την παλιά πόλη με τα όμορφα σοκάκια, τα παραδοσιακά σπίτια, τα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τουριστικά καταλύματα.

 

Τέλος απολαύσαμε εκπληκτικές κρητικές γεύσεις ως επισφράγισμα της ζεστασιάς και της  φιλοξενίας που μας προσέφερε η Κρήτη.
 Συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Ρομποτή Σταμάτα, Διευθύντρια, η κ. Καντέλη Κωνσταντίνα, φιλόλογος, η κ. Γάτσινου Βασιλική, Οικονομολόγος και ο κ. Νταφόπουλος Στέφανος, μαθηματικός.
Επιμέλεια κειμένου: κ. Ρομποτή Σταμάτα

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων