«

»

Απρ 23

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου …» Οδυσσέας Ελύτης

        Στις 13 Μάρτη 2019 τα τμήματα Α2 και Α3 του σχολείου μας επισκέφτηκαν μια πρωτότυπη έκθεση που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά φέτος η Μπενάκειος βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Bουλή των Ελλήνων στο παλιό καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, όπου στεγάζεται και η βιβλιοθήκη της Bουλής.
Η έκθεση με τίτλο «Γλωσσόπολις» αποτελεί την πόλη των γλωσσών καθώς φιλοξενεί τη γλώσσα των νέων, τη γλώσσα της πολιτικής, τα greeklish, τη σεξιστική γλώσσα, διαλέκτους και ιδιώματα, λόγια στοιχεία της ομιλούμενης, γλώσσα χωρίς εξαιρέσεις (η ελληνική γλώσσα για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, το γλωσσικό χιούμορ, τη Νέα Ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, τη Νέα Ελληνική στη λογοτεχνία).
Αφού περιηγήθηκαν στην πόλη των γλωσσών οι μαθητές μας, έπαιξαν παιχνίδια με λέξεις σε ηλεκτρονικούς πίνακες και άκουσαν ισπανική μουσική με στίχο αποτελούμενο αποκλειστικά από ελληνικές λέξεις.
Μια δεύτερη ομάδα μαθητών μας παρακολούθησε ένα βιωματικό εργαστήρι με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό.
Με βαθύτατη επίγνωση της σημασίας της εκμάθησης της μητρικής μας γλώσσας, μιας γλώσσας ζωντανής για χιλιάδες χρόνια, αισθανόμαστε ως εκπαιδευτικοί υποχρέωσή μας να επισκεπτόμαστε χώρους και να παρακολουθούμε δραστηριότητες που δίνουν αξία στη γλώσσα μας.
Σύνταξη κειμένου: Σταματία Ρομποτή

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων