Feed
Άρθρα
Σχόλια
            Το 2ο Λύκειο Αλίμου έχει ως στόχο να είναι ένα σύγχρονο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία, με δράσεις εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Σε κάθε νέα σχολική περίοδο οργανώνει και πραγματοποιεί επισκέψεις σε σημαντικές εκθέσεις, μουσεία,  αρχαιολογικούς χώρους, ερευνητικά κέντρα κ.α. Παράλληλα οργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις προσκαλώντας επιφανείς επιστήμονες. Σταθερός στόχος του σχολείου είναι οι δράσεις αυτές να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών.
            Στα πλαίσια αυτής του της φιλοσοφίας το σχολείο  οργάνωσε και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων  στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στην Ελβετία μετά από πρόσκλησή του, στο διάστημα από τις 3 έως και τις 7 Μαρτίου του 2019.
            Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από μεθοδική προετοιμασία περίπου πέντε μηνών. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις προετοιμασίας  των  μαθητών  και μαθητριών που συμμετείχαν στην επίσκεψη από τον κ. Καλογεράκο Πέτρο, Φυσικό. Οι μαθητές και μαθήτριές μας ενημερώνονταν επαρκώς  κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, με προβολές σχετικών με το αντικείμενο βίντεο και παροχή φυλλαδίου με αναλυτικές σημειώσεις σχετικά με τα πειράματα που διεξάγονται στο CERN, τα στοιχειώδη σωματίδια, την Κοσμολογία , τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Επίσης οργανώθηκε συνάντηση με τους γονείς και κηδεμόνες τους, κατά την οποία υπήρξε πλήρης παρουσίαση του προγράμματος της επίσκεψης και όλων των θεμάτων που αφορούσαν  την προετοιμασία και την πραγματοποίηση  του ταξιδιού. Επιτεύχθηκε μία πολύ καλή και αξιόπιστη επιλογή ταξιδιωτικού γραφείου για τη μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών, η οποία και επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης στις 28 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου επιστημονική διάλεξη από τον καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (ΣΕΜΦΕ) και συντονιστή της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης στον τομέα της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων, κ. Νίκο Τράκα.
             Το συναρπαστικό ταξίδι ξεκίνησε την πρώτη μέρα με την ξενάγηση στους καταρράκτες του Ρήνου, ένα θαύμα της φύσης που σχηματίστηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, πριν από 17.000 χρόνια. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη μαγευτική Βέρνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

            Κατά την είσοδο στην πόλη περάσαμε από το πάρκο των αρκούδων. Η αρκούδα είναι και το έμβλημα της πόλης, γιατί σύμφωνα με την παράδοση ο Δούκας Μπέρτολντ, ιδρυτής της πόλης το 1191, ονόμασε την πόλη Βέρνη από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή (Bär η αρκούδα στα γερμανικά).
            Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Επισκεφτήκαμε το σπίτι του Άλμπερτ Αϊνστάιν το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο και στο οποίο ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας, όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης.

            Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τη γραφική πόλη της Λωζάνης, η οποία δεσπόζει στις όχθες της λίμνης της Γενεύης και με θέα τις εντυπωσιακές Άλπεις. Περιηγηθήκαμε στο Μέγαρο των Εθνών, το Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού, το Ολυμπιακό Μουσείο, το κάστρο Σιγιόν και το μαγευτικό θέρετρο Μοντρέ. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα σε πολύ καλό εστιατόριο της Γενεύης και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Adonis Excellior Suites Grand Geneva 4*.

Τη δεύτερη μέρα αναχωρήσαμε για τη «Βενετία των Άλπεων» , το μαγευτικό Annecy, έναν από τους πιο δημοφιλείς αλπικούς προορισμούς αλλά και μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις της Γαλλίας. Κατευθυνόμενοι προς το Aneccy κάναμε μια στάση και περιηγηθήκαμε στο Evian , μία περιοχή φημισμένη για το νερό Evian. Το μοναδικό νερό στον κόσμο του οποίου η ιστορία ξεκινά 100 εκ. χρόνια πριν την γέννηση των Άλπεων και το οποίο φιλτράρεται αργά με φυσικό τρόπο ανάμεσα στα αρχαία επίπεδα των βράχων και του πάγου.
            Φτάσαμε στο Annecy και θαυμάσαμε μια πόλη φωλιασμένη στα ριζά των Άλπεων και μια πανέμορφη λίμνη που έδενε αρμονικά με το τοπίο. Περιηγηθήκαμε στην παλιά συνοικία του Annecy, ένα πραγματικά μαγικό μέρος, με κανάλια που τη διασχίζουν από τη μία άκρη ως την άλλη και την κάνουν πραγματικά να μοιάζει με τη Βενετία.
            Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο CERN που ήταν και ο βασικός σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Το CERN είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματίων στον κόσμο και παράλληλα ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, αφού ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.
Τα πειράματα του CERN εστιάζουν στη θεμελιώδη έρευνα της Φυσικής για τη δομή της ύλης με συμπεράσματα που οδηγούν στη διαδικασία της δημιουργίας του σύμπαντος. Δημιουργούν συνθήκες της ύλης αντίστοιχες με εκείνες που επικρατούσαν κλάσματα του πρώτου δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ερωτήματα, όπως από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν, από πού προέρχεται η ύλη και πώς συγκρατείται για να σχηματίσει τις κοσμικές δομές που αναγνωρίζουμε σήμερα (πλανήτες, άστρα, γαλαξίες), βρίσκονται στο κέντρο των ερευνών που διεξάγονται στο CERN.
Η επίσκεψή μας στο CERN ξεκίνησε με ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις (Microcosm Museum), όπου τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Σωματιδιακής Φυσικής. Οθόνες αφής, διαδραστικές εφαρμογές, εύληπτα κείμενα, εντυπωσιακές εικόνες και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες συνθέτουν τον πρόλογο της μοναδικής εμπειρίας που πρόκειται να βιώσει ο επισκέπτης στο μεγάλο ερευνητικό κέντρο.

Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε με ομιλία από την Dr. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου η οποία εργάζεται στο πείραμα Alice του LHC, το οποίο μελετά τις αλληλεπιδράσεις των βαρέων ιόντων προσπαθώντας να εντοπίσει, αν, όπως έχει περιγραφεί θεωρητικά, πράγματι κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την μεγάλη έκρηξη δημιουργήθηκε μια «σούπα» στοιχειωδών σωματιδίων (κουάρκ και γλουονίων) τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχουν ελεύθερα στη φύση. Επίσης εργάζεται ως πρώτης βαθμίδας ερευνήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας, με έδρα τη Μπολόνια ,ενός από τους φορείς που συμμετέχουν στο Διεθνές Κέντρο.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid ο οποίος μεταφράζεται  ως Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές), ο οποίος θεωρείται το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο μηχάνημα που κατασκευάσθηκε ποτέ στη Γη και έχει βάρος 12.000 τόνους! Ο CMS  χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία έντασης 4 tesla, δηλαδή 100.000 φορές ισχυρότερα από το Γήινο! Ο ανιχνευτής περιλαμβάνει 100 εκατομμύρια ανιχνευτικά στοιχεία. Ζυγίζει 12500 τόνους, έχει μήκος 21 μέτρα και 15 μέτρα διάμετρο.

Την ξενάγηση είχαν αναλάβει ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται στον ανιχνευτή και μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε σε όλα τα επίπεδα και στον πυρήνα του ανιχνευτή στο βάθος των 100m.
Με τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στους ανιχνευτές CMS και Atlas το 2012 επισημοποιήθηκε η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, το σωματίδιο με το οποίο δόθηκε η ερμηνεία της προέλευσης της μάζας μέσω του μηχανισμού Higgs.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μαθητές και συνοδοί καθηγητές ήταν συνεπαρμένοι από συναισθήματα θαυμασμού, στοχασμού, προβληματισμού, ελπίδας και αισιοδοξίας. Είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν διά ζώσης, ότι η βασική έρευνα μαζί με τις πολύπλευρες εφαρμογές της, όπως αυτή που διεξάγεται στο CERN, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον.
            Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τη Γενεύη. Εισερχόμενοι στη Γενεύη  περιηγηθήκαμε  στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού, είδαμε  ξεχωριστά αξιοθέατα, όπως  αυτό της «Σπασμένης καρέκλας»  που βρίσκεται στην Place des Nations προς τιμήν των θυμάτων από νάρκες, το διάσημο Flower Clock ,το οποίο αποτελείται από περίπου 6500 λουλούδια και φυτά που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, το μεγάλο συντριβάνι, ο μηχανισμός του οποίου  εκτοξεύει το νερό σε ύψος 140 μέτρων και το Μέγαρο των Εθνών.
 Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε την παλιά πόλη της Γενεύης. Ξεκινήσαμε με μια στάση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, επισκεφτήκαμε το Τείχος της Μεταρρύθμισηςένα εμβληματικό μνημείο μέσα στο καταπράσινο Parc des Bastions- όπου βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το μήκους 100 μέτρων τείχος, απεικονίζει ανάγλυφες 450 σημαντικές μορφές της ιστορίας του προτεσταντισμού.

            Η ξεχωριστή τρίτη ημέρα του ταξιδιού ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ελληνικό εστιατόριο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.
            Η τέταρτη  ημέρα ήταν το ταξίδι της επιστροφής το οποίο επεφύλασσε μοναδικές εκπλήξεις. Μετά το πρωϊνό και την προετοιμασία για την επιστροφή αναχωρήσαμε για τη μαγευτική Λουκέρνη.
            Η ξενάγηση στην πόλη ξεκίνησε με την επίσκεψη στο θρυλικό σκαλιστό Λιοντάρι που «πεθαίνει» , το διάσημο Μνημείο του Λέοντος. Ένα τραγικό έργο τέχνης που περιβάλλεται από όμορφα και πολύ παλιά  δέντρα ,  απεικονίζει ένα σκοτωμένο λιοντάρι και φτιάχτηκε προς τιμή των 26 αξιωματικών και περισσότερων των  700 στρατιωτών  της Ελβετικής Φρουράς, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τον βασιλιά Λουδοβίκο XVI, ο οποίος αποκεφαλίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
            Η ξενάγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον Glacier garden, τον διάσημο κήπο των παγετώνων. Ο Κήπος των παγετώνων είναι ένας πρωτότυπος κήπος που παρουσιάζει την ιστορία της γης με μοναδικό τρόπο, μέσω αποτυπωμάτων που έχουν αφήσει οι πάγοι, απολιθωμάτων  από φυτά και ζώα. Απολιθωμένα μύδια και φύκια δείχνουν ότι πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια η Λουκέρνη είχε υποτροπική παραλία με φοίνικες! Το πάρκο είναι ένα υπέροχο μέρος και περιβάλλεται από πολύ παλιά  είδη δέντρων και λουλουδιών.
Το 1872 ανακαλύφθηκαν παγετώδεις λακκούβες, όταν ένας τοπικός επιχειρηματίας , του οποίου το σπίτι δεσπόζει στο εσωτερικό του κήπου, προσπαθεί να διαμορφώσει  ένα νέο κελάρι κρασιού. Στη συνέχεια αυτές χρονολογήθηκαν στην εποχή των παγετώνων.  Ορισμένες από αυτές είναι τεράστιες. Τα εκθέματα δείχνουν επίσης πώς το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει τη γη.

Το αξιοθαύμαστο λείψανο της εποχής των Παγετώνων στον κήπο των παγετώνων στη Λουκέρνη περιλαμβάνει στιλβωμένο πέτρινο βράχο, ακανόνιστους ογκόλιθους που πέφτουν από τον υποχωρητικό πάγο και 32 λακκούβες που σχηματίζονται στη βάση των καταρρακτών του τήγματος παγετώδους πάγου. Οι  συναρπαστικοί σχηματισμοί ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών καθιστούν το τοπίο της Λουκέρνης τόσο μοναδικό και διαφορετικό.
Στο σπίτι του επιχειρηματία, που σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο, εκτίθενται ομάδες αλπικών ζώων, δείγματα βράχων και  δωμάτια με την ιστορία του τρόπου ζωής των ανθρώπων εκεί.
 Καμιά σχέση με το υπόλοιπο μουσείο, αλλά μεγάλη διασκέδαση, ειδικά για τα παιδιά, είναι ο λαβύρινθος των καθρεπτών.
            Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την περίφημη ξύλινη σκεπαστή γέφυρα Kapellbrücke. Θεωρείται μια από τις παλαιότερες ,αν όχι η πιο παλιά γέφυρα της Ευρώπης. Είναι μια σκεπαστή ξύλινη γέφυρα που διασχίζει διαγώνια, σε πολλά σημεία του  τον ποταμό Reuss. Κατασκευάστηκε το 1333. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστράφηκε από φωτιά το 1993, αλλά ευτυχώς κατασκευάστηκε εκ νέου. Στους τριγωνικούς σχηματισμούς στην οροφή της γέφυρας  είναι ζωγραφισμένοι πίνακες  με  γεγονότα από την ιστορία της Λουκέρνης.
Εκτός από αυτό εντυπωσιακός είναι ο οκταγωνικός Wasserturm, πύργος νερού του 13ου αιώνα, ύψους άνω των 34 μέτρων και κάποτε μέρος των οχυρώσεων της πόλης.
            Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Βρίσκεται βόρεια του ποταμού Reuss και περιλαμβάνει τέσσερις πλατείες (Mühlenplatz, Weinmarkt, Hirschenplatz και Kornmarkt), μεταξύ των οποίων υπάρχουν γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και ξύλινα παραδοσιακά σπίτια που  ταξιδεύουν τον επισκέπτη  στα μεσαιωνικά χρόνια. Από εδώ είναι ορατό το τείχος της πόλης που περιλάμβανε οχτώ ψηλούς πύργους-παρατηρητήρια που συνεργάζονταν μεταξύ τους και  τον ένατο που βρισκόταν στην όχθη του ποταμού και επικοινωνούσαν  μέσω ενός πρωτότυπου συστήματος τηλεπικοινωνίας που είχε ως βάση το άναμμα εστιών φωτιάς.

       Μετά  την περιήγησή  μας στη Λουκέρνη  αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης  ολοκληρώνοντας την επίσκεψη σε μέρη  σπουδαίου επιστημονικού, ιστορικού και  περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι νέες γνώσεις, οι εμπειρίες, οι εντυπώσεις για ξεχωριστού ενδιαφέροντος χώρους και μνημεία είναι πάρα πολύ σημαντικές για τους 44 μαθητές μας, που επέστρεψαν πλουσιότεροι και φανερά ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και έμαθαν.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι : κ. Ρομποτή Σταμάτα, Φιλόλογος-Διευθύντρια, κ. Καλογεράκος Πέτρος , Φυσικός, κ. Σκούρα Αθανασία, Πληροφορικής , κ. Κολλιόπουλος Παναγιώτης, Μαθηματικός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων