Feed
Άρθρα
Σχόλια
Στις 18.1.2019 οι μαθητές της ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αγ. Παρασκευή.
Εκεί αρχικά παρακολούθησαν την ομιλία της κ. Μ. Σαγνού, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία σήμερα αλλά και στη δομή του ερευνητικού κέντρου και τα πέντε Ινστιτούτα που το απαρτίζουν.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, όπου ο κ. Π. Αξιώτης, αφού μας μίλησε για το ρόλο του εργαστηρίου, στη συνέχεια μας ξενάγησε και μας εξήγησε τη λειτουργία του ιοντικού επιταχυντή Tandem, που διαθέτει το εργαστήριο.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο ανοσοαναλύσεων – ανοσοαισθητήρων, όπου η κ. Π. Πέτρου μάς μίλησε για τις αναλύσεις που κάνουν στο εργαστήριο σχετικά με την ανίχνευση μεταλλάξεων σε ιστούς ασθενών, αλλά και τη δημιουργία ανοσοαισθητήρων με τη χρήση «έξυπνων» chips.
Τέλος ο κ. Φουστέρης Χ., αφού συνομίλησε με τους μαθητές παίζοντας και ένα παιχνίδι γνώσεων μαζί τους, στη συνέχεια μας γνώρισε το ρομπότ INDIGO.
Το ρομπότ INDIGO αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου INDIGO – Interaction with Personality and Dialogue Enabled Robots, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, Πρόγραμμα «Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας»). Το ρομπότ είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί ως ξεναγός και να διαδρά με τους επισκέπτες.
Για να αποκτήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα όλες αυτές τις δυνατότητες, χρειάστηκε να συνεργαστούν για τρία χρόνια επιστήμονες από πολλά επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο «Δημόκριτος» και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), αλλά και διεθνείς φορείς, όπως τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Φράιμπουργκ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων