Feed
Άρθρα
Σχόλια
          ​​​​​​​​Στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 στα πλαίσια του μαθήματος της Οικονομικής Ιστορίας τα τμήματα του Ανθρωπιστικού και Οικονομικού Προσανατολισμού της Γ΄Λυκείου επισκέφτηκαν το Μέγαρο Διομήδη, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας με τη συνοδεία των καθηγητριών Φλώρας Καλαματιανού και Ευθαλίας Παπαδάκη. Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που τα χρονικά του όρια ταυτίζονται σχεδόν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους.​
Αρχικά περιηγήθηκαμε ηλεκτρονικά στην αίθουσα των ερευνητών του Ιστορικού Αρχείου με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης αρχειακών και ιστορικών πληροφοριών, στη βιβλιοθήκη, στους χώρους εκκαθάρισης και πρώτης ταξινόμησης του υλικού, στους χώρους αρχειονομικής επεξεργασίας του υλικού, καθώς και στο εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης. Ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες ορθής φύλαξης του αρχειακού υλικού (σταθερή θερμοκρασία, σταθερή υγρασία, διαμερισματική διάταξη των ορόφων, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με αέριο).
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922, Απώλεια και Αποκατάσταση» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.  Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ, σχετικά με το βίο των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο. Αντανακλούν το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922 και αποτυπώνουν το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες, στο οποίο συνέδραμε ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα.
Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα, τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας, την οποία υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους.
«Η ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πατρίδα αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή», όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές.
Τέλος ξεναγηθήκαμε στις μόνιμες εκθέσεις του Αρχείου:
«Η ιστορική διαδρομή της Εθνικής Τράπεζας μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της» όπου εκτίθενται μεταξύ άλλων η Διαθήκη Σλήμαν, αρχιτεκτονικά σχέδια 19ου και 20ού αι., συλλογή γραφομηχανών και αριθμομηχανών, ομολογίες, η πρώτη μετοχή της ΕΤΕ, αρχειακό υλικό σχετικό με την εμπλοκή της ΕΤΕ στους εθνικούς αγώνες και στα μεγάλα κοινωφελή έργα υποδομής.
«Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002»Πρόκειται για την πληρέστερη συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος που έχει ποτέ εκτεθεί δημοσίως. Η περιήγηση ανακαλεί στη μνήμη και ζωντανεύει σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα παρέχει πλήθος πληροφοριών: ιστορικές, δημοσιονομικές, οικονομικές αλλά και σχετικές με τις εικαστικές και συλλεκτικές τάσεις, τις κατασκευαστικές τεχνικές, την κιβδηλία ή την ιδεολογία, όπως αυτή αποτυπώθηκε πάνω στα τραπεζογραμμάτια.
Εκτός από τα τραπεζογραμμάτια των πέντε εκδοτικών τραπεζών που κατά καιρούς είχαν το εκδοτικό προνόμιο στη χώρα μας (Εθνική Τράπεζα, Ιονική Τράπεζα, Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Τράπεζα Κρήτης και Τράπεζα της Ελλάδος), εκτίθενται χαρτονομίσματα και άλλα συναλλακτικά μέσα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821, την Καποδιστριακή περίοδο, αλλά και σε περιόδους ταραγμένες, όταν ξένοι κατακτητές και αντιστασιακές οργανώσεις της ελεύθερης Ελλάδας κυκλοφόρησαν τα δικά τους χαρτονομίσματα. Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση η διχοτομημένη δραχμή και τα πληθωριστικά χαρτονομίσματα της κατοχής.
«Έκθεση μηχανημάτων και τυπογραφικών εργασιών ασφαλείας»Εκτίθενται τυπογραφικές μηχανές, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκαν στην ελληνική Εταιρεία Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ (1873-1996), καθώς και δοκίμια και δείγματα από φάσεις παραγωγής διάφ​ορων τυπογραφικών εργασιών: χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, χαρτόσημα, ένσημα ασφαλιστικών οργανισμών, λαχεία, παιγνιόχαρτα, μετοχές, ομολογίες εθνικών δανείων, τραπεζικές επιταγές και βιβλιάρια καταθέσεων, συναλλαγματικές κτλ. Επίσης, εκδόσεις, λευκώματα, αφίσες, καθώς και εκτυπωτικές πλάκες, κλισέ, τυπογραφικά φιλμ και τυπογραφικά στοιχεία.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων