Feed
Άρθρα
Σχόλια
            Στις 12 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου επιστημονική ημερίδα με θέμα: « Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος στον γαλαξία: τα διαστημόπλοια New Horizon και Voyager», που  απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
        Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τον παγκοσμίως γνωστό αστροφυσικό της NASA, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη του δήμου Αλίμου.      Μια ελάχιστη τιμή για τον Έλληνα Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό που έχει «επισκεφτεί» με το «δικό του τρόπο» όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο μεγάλος επιστήμονας έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο σημαντικά προγράμματα της NASA, όπως οι θρυλικές αποστολές Voyager 1 και 2, ενώ από το 1999 ο αστεροειδής 8323 φέρει το δικό του όνομα, χαρίζοντάς του μια θέση στην αιωνιότητα. Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε στο παρθενικό «πέρασμα» του ανθρώπου από τον Πλούτωνα, μέσω της αποστολής του «New Horizons», ενώ ήδη σχεδιάζει και την εκτόξευση του Solar Probe Plus προς τον Ήλιο, τον Ιούλιο του 2018, μια αποστολή για την οποία αγωνίζεται  τα τελευταία 40 χρόνια.
       Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθηγητές και μαθητές του 2ου Λυκείου και άλλων σχολείων της Διεύθυνσης και πολλοί φίλοι της επιστημονικής γνώσης.
         Η παρουσία στο σχολείο μας του διεθνούς ακτινοβολίας αστροφυσικού, χάρισε σε όλους μας τη συγκίνηση της «περιπλάνησης» στο διάστημα με μέσο την εικόνα, αλλά κυρίως την απλή και εκλαϊκευμένη αφήγηση ενός μεγάλου επιστήμονα, που αποδεικνύει ότι αυτό που γνωρίζει κάποιος καλά μπορεί εύκολα να το μεταδώσει και στους άλλους.
        Με γνώμονα την εργατικότητα και πυξίδα το υψηλό ήθος, περιπλανήθηκε σε άλλους πλανήτες χωρίς να εγκαταλείψει τη Γη, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμες απαντήσεις σε ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα δικά μου μάτια είναι σε κάθε αποστολή επάνω στο διαστημόπλοιο, με αποτέλεσμα να βλέπω πολύ περισσότερα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να διακρίνω ως επιβάτης.» Από τη Γη ξεκίνησε και επιστρέφει σ΄ αυτήν, πάντοτε επισημαίνοντας την ανάγκη να την προστατεύσουμε και ταυτόχρονα αποκλείοντας επιστημονικά τη δυνατότητα εποικισμού σε άλλους πλανήτες.
        Με απλότητα και σοφία, τόνισε την ανάγκη της αφοσίωσης σ΄ ένα επιστημονικό αντικείμενο, προκειμένου να το φτάσει κανείς ψηλά. Απέδωσε την αιτία της κακοδαιμονίας και της οπισθοδρόμησης μιας κοινωνίας στην αναξιοκρατία, και τόνισε, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές, ότι είναι σπουδαίο να δίνουν προβάδισμα στο ήθος και με ηθικό οπλισμό να αγωνίζονται στη ζωή.
        Αναφέρθηκε στην ανάγκη της μη κατάργησης της αριστείας και έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο ποίημα του Καβάφη
 « Θερμοπύλες» :
Tιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,  αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία· γενναίοι* οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,  κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
        Αγωνιστικός και ακέραιος, συγκέντρωσε πολλές περγαμηνές. Παρέμεινε σεμνός, όπως κάθε άνθρωπος που έχει πραγματική αξία.
            Ο αντίκτυπος της παρουσίας του, ιδιαίτερα στους μαθητές μας, θα είναι ηχηρός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρότυπο του ανθρώπου και επιστήμονα έχει ενσαρκωθεί στο πρόσωπό του, για να τους διδάσκει και να τους καθοδηγεί.
                                                                                           ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων