Feed
Άρθρα
Σχόλια
      Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το σχολείο μας εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας. Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές των τμημάτων με θέματα: «Η μουσική και ο χορός της Κρήτης ως τρόπος ζωής και έκφρασης» και «Επαφή με τον ποντιακό πολιτισμό: Χοροί και προέλευσή τους».
    Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τη συλλογή του διαπρεπούς μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, ο οποίος τα δώρισε στο Ελληνικό Κράτος το 1978. Οι συλλογές αποτελούνται από περίπου 1200 μουσικά όργανα του 18ου αιώνα και το μουσείο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
        Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα παραδοσιακά όργανα της χώρας μας. Οι μαθητές μας μπόρεσαν να θαυμάσουν τα όργανα που εκτίθενται αλλά και να ακούσουν ηχογραφήσεις της μουσικής που παράγεται από το καθένα από αυτά, συσχετίζοντάς τα με τις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, στις οποίες χρησιμοποιούνται και ακούγονται. Στους τρεις ορόφους του μουσείου εκτίθενται μεμβρανόφωνα όργανα, όπως νταούλια και τουμπερλέκια, αερόφωνα, όπως φλογερές, τσαμπούνες και ζουρνάδες, χορδόφωνα, όπως ταμπουράδες, λαούτα, λύρες και μαντολίνα, καθώς και ιδιόφωνα, όπως κουδούνια και σήμαντρα.
       Πολλά από αυτά τα μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται στην κρητική και την ποντιακή μουσική και τους χορούς τους. Κατά συνέπεια, η επίσκεψη αυτή συνεισέφερε στην εξοικείωση των μαθητών με τα θέματα με τα οποία ασχολούνται στις ερευνητικές εργασίες τους.
Άννα  Ασημινάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων