Feed
Άρθρα
Σχόλια
         «Η 27 Ιανουαρίου επιλέχτηκε ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος πριν από μερικά χρόνια από τον ΟΗΕ, γιατί την ημερομηνία αυτή το 1945 οι Σοβιετικοί στρατιώτες μπαίνουν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και αντικρίζουν συγκλονιστικές εικόνες. Βρίσκουν πέντε χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους. Σε αυτό το στρατόπεδο οι ναζί είχαν δολοφονήσει 1,5 εκ.άνδρες, γυναίκες και παιδιά».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της στο αμφιθέατρο του Σχολείου μας την 1η Φεβρουαρίου 2018, η κα Μπέλλα Ααρών, μέλος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος  Ελλάδας και κόρη επιζήσαντος από το Άουσβιτς.
Η κα Ααρών μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου και γιο μη επιζήσαντος από το Άουσβιτς κ. Μάριο Σούση,ήρθαν να καταθέσουν την μαρτυρία τους, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας, κας Σταματίνας Ρομποτή, στα πλαίσια των οδηγιών της εγκυκλίου αριθμ.: 13172/Θ225-1-2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για το αφιέρωμα στην επέτειο αυτή και να μοιραστούν μαζί μας μνήμες, γεγονότα και απορίες.

Η κα Ααρών αναφέρθηκε στους όρους «γενοκτονία» και «Ολοκαύτωμα» και την βασική διαφορά τους, εξηγώντας ότι το Ολοκαύτωμα ήταν οργανωμένο και βιομηχανοποιημένο έγκλημα, με τη βοήθεια επιστημόνων που χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους για την εξεύρεση τρόπων μαζικής εξόντωσης ομάδων πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι όμως δεν εξοντώθηκαν στον τόπο τους, όπως σε έναν πόλεμο αλλά μεταφέρθηκαν από όλη την Ευρώπη σε ειδικά μέρη. Και όλα αυτά με τη βοήθεια ανθρώπων που απλά και άκριτα «εκτελούσαν εντολές».

Στη συνέχεια εξήγησε όρους που σχετίζονται με την εξόντωση αυτή όπως νόμοι διάκρισης, εκτοπισμός, μεταφορά με βαγόνια για ζώα, διαλογή, ανεξίτηλος στιγματισμός (τατουάζ) με αριθμό στο μπράτσο των αιχμαλώτων, πειράματα, εξαθλίωση, κρεματόρια, αφαίρεση περιουσίας.
Από την άλλη πλευρά υπήρξαν πείνα, κρυμμένες οικογένειες σε πόλεις ή στα βουνά, πλαστές ταυτότητες, αντίσταση, απόδραση με καΐκια.
Και στη συνέχεια: απελευθέρωση, επιστροφή σε σπίτια χωρίς οικογένεια, κατεστραμμένη υγεία αλλά και θέληση για συνέχιση της ζωής, άμεση δημιουργία οικογενειών, δύναμη,προσπάθεια να ξεχαστούν οι πληγές, ο αποδεκατισμός, ο εξευτελισμός. Κάποιοι όμως δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν ακόμη και χρόνια μετά.
Ακολούθησαν δίκες για τιμωρία των ναζί αλλά και βράβευση των «Δίκαιων των Εθνών»,που έσωσαν ζωές καταδιωκόμενων με κίνδυνο να χάσουν τη δική τους αλλά και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος.
Η φετινή επέτειος στην  Ελλάδα ήταν αφιερωμένη στο βιβλίο, στις γραπτές μαρτυρίες. ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΣΕΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ.Γιατί, όταν αυτοί που έζησαν το γεγονός δεν θα υπάρχουν πια, μόνο τα γραπτά κείμενα θα μας δίνουν πληροφορίες. Στην αρχή οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούσαν και ελάχιστοι έγραψαν. Την τελευταία εικοσαετία όμως παρουσιάζεται ένα ρεύμα αυτοβιογραφιών κυρίως.
Στη συνέχεια ο κ.Σούσης πρόβαλε φωτογραφίες σχετικά με το θέμα, από την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, την οικογένειά του και το μέρος που κρύβονταν, το στρατόπεδο του Άουσβιτς, Γερμανούς αξιωματούχους, το τελευταίο σημείωμα και μοναδικό ενθύμιο του πατέρα του, πριν επιβιβαστεί στο τραίνο για το Άουσβιτς, τον πίνακα απωλειών(που ανέρχεται περίπου στο 85%) των Ελληνοεβραίων κλπ. Μίλησε επίσης για τη θαρραλέα στάση του τότε Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Ίμρε Κέρτες, Ούγγρου επιζήσαντα νομπελίστα Ένας άνθρωπος χωρίς πεπρωμένο, του Ισαάκ Μιζάν, επιζώντος από την Άρτα Αριθμός βραχίονα 182641 και του Θεσσαλονικιού βιολιστή του Άουσβιτς, Ιακώβ Στούμσα, Διάλεξα τη ζωή.
Οι δυο ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα μαθητών. Καταλήγονταςεπεσήμαναν την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα ολέθρια αποτελέσματα του άκριτου μίσους, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού τόσο στο στενό περιβάλλον όσο και στην ανθρωπότητα.
ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ
ΕβραϊκόΜουσείοΕλλάδας: www.jewishmuseum.gr
Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor/
Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr/
Ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης:http://www.jmth.gr
Ιστοσελίδα της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (INTERNATIONAL HOLOCAUST REMEMBRANCE ALLIANCE – I.H.R.A.), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος: https://www.holocaustremembrance.com
Ιστοσελίδα του Ισραηλινού Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα «YadVashem»: http://www.yadvashem.org/
Ιστοσελίδα του Ιστορικού Ινστιτούτου CENTROPA: http://www.centropa.org/
Ιστοσελίδα του Γαλλικού μουσειακού και ερευνητικού ιδρύματος «Memorial de la Shoah»: http://www.memorialdelashoah.org/
Σχετικά με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και τον αντισημιτισμό
http://www.antisemitism.org.il/eng/Notable%20Holocaust%DEniers
Σύνταξη κειμένου:Λία Παπαδάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων