«

»

Απρ 14

Eκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στη Ζάκυνθο

Στο διάστημα 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στη Ζάκυνθο.
Η ομάδα μας που διακρίθηκε για την ευπρέπεια αλλά και τη συνοχή της περιηγήθηκε χώρους φυσιολατρικού, περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Στην πόλη της Ζακύνθου επισκεφτήκαμε το μουσείο Σολωμού όπου προσκυνήσαμε με ευλάβεια τους τάφους του Σολωμού και του Κάλβου,στο Μαυσωλείο στο ισόγειο του Μουσείου. Στον όροφο του κτηρίου λειτουργούν οι αίθουσες Διονυσίου Σολωμού, Διονυσίου Ρώμα, Νικολάου και Θάλειας Κολυβά, η Πτέρυγα Επιφανών Ζακυνθίων.
Στις αίθουσες εκτίθενται προσωπογραφίες επιφανών Ζακυνθίων, προτομές ιεραρχών και ανθρώπων του πνεύματος, έπιπλα εποχής προερχόμενα από ζακυνθινά αρχοντικά, μουσικά όργανα, έργα μεταλλοτεχνίας, κεντήματα, κοσμήματα, γκραβούρες, φωτογραφίες, οικόσημα.
  Επισκεφτήκαμε επίσης το μεταβυζαντινό μουσείο στο οποίο εκτίθενται έργα της βυζαντινής, κρητικής, επτανησιακής περιόδου, όπως τοιχογραφίες και εικόνες. Μας εντυπωσίασαν δύο ξυλόγλυπτα τέμπλα από τους ναούς Παντοκράτορα και Αγ. Δημητρίου Ζακύνθου. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η ξυλόγλυπτη μακέτα της προσεισμικής πόλης, κατασκευασμένη από τον Γιάννη Μάτεση (το κτήριο που στεγάζει το μουσείο καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953 και χτίστηκε εκ νέου και λειτουργεί από το 1960 ).
 Στη συνέχεια μεταβήκαμε  στον λόφο του Στράνη, όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον Εθνικό Ύμνο.
Απολαύσαμε επίσης τη θέα της όμορφης  πόλης της Ζακύνθου από τη Μπόχαλη.
Σε χωριά του νησιού επισκεφτήκαμε ναούς και μοναστήρια μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως τον ναό της Αγίας Μαύρας, το μοναστήρι της Ελευθερώτριας.
Δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε το φημισμένο Ναυάγιο, μια όμορφη παραλία με κάτασπρη αμμουδιά και καταγάλανα νερά.
Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές αποτέλεσε η ξενάγησή τους στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο C. Caretta.Εκεί ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του Κέντρου για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, του οποίου η λειτουργία στοχεύει στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της xελώνας caretta caretta, της μεσογειακής φώκιας, της ορνιθοπανίδας, της χερσαίας και παράκτιας χλωρίδας και πανίδας, του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει δραστηριότητες για τη βιάσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν  από τα εκθέματα και την σχετική πληροφόρηση και δελεάστηκαν από την πρόταση να εργαστούν εθελοντικά υπό τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.
Στο ταξίδι μας απολαύσαμε τη διαδρομή και κυρίως τη θαλάσσια. Στην επιστροφή προς Αθήνα σταθμός μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος που επισκέπτεται με ενδιαφέρον όλος ο κόσμος, η Αρχαία Ολυμπία.
H Αρχαία Ολυμπία ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, προς τιμήν του Δία, κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο.
Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση ακολουθήσαμε τον δρόμο της επιστροφής.
Συνόδευσαν οι καθηγητές, κ. Ρομποτή Σταματία, κ. Φώκου Παγώνα, κ. Παπαδάκη Ευθαλία και κ. Κολλιόπουλος Παναγιώτης.
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων