Feed
Άρθρα
Σχόλια
Την Τρίτη 21 Μαρτίου στα πλαίσια εκπαιδευτικού μαθήματος για την ιστορία της Γ΄ τάξης και συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά “Το προσφυγικό ζήτημα” επισκεφτήκαμε με τους μαθητές της Ομάδας προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής το νέο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 87, Ν. Σμύρνη). Ξεναγηθήκαμε από τον ιστορικό κύριο Βαρλά, ο οποίος με μεγάλη παραστατικότητα μας παρουσίασε τις τέσσερις ενότητες της ψηφιακής έκθεσης που έχει τίτλο: «Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου».Στην πρώτη γνωρίσαμε τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Στη δεύτερη την ιστορική εξέλιξη και στην μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό την καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Στην τρίτη την ιστορία της Νέας Σμύρνης και το πολιτιστικό μνημονικό απόθεμα. Τέλος, στην τέταρτη περιοχή δράσεις που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών.
Η μεγάλη οθόνη που βρίσκεται στον τοίχο γεμίζει με φωτογραφίες μιας πόλης που μεταμορφώνεται στο χρόνο. Στο κάτω μέρος, ένα χρονολόγιο – το οποίο φτάνει μέχρι το 1928 – δίνει τη δυνατότητα σε όποιον πατήσει πάνω στις ημερομηνίες να δει βίντεο με εικόνες εποχής, να διαβάσει για τα ιστορικά γεγονότα του συγκεκριμένου έτους, να ακούσει τις ίδιες πληροφορίες με τη μορφή αφήγησης. Οθόνες αφής, διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης, υπολογιστές, ταμπλέτες, προτζέκτορες, συστήματα ήχου. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μπαίνει στην υπηρεσία της Ιστορίας προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της θρυλικής πόλης.
Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τα βίντεο και τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για το μουσείο, ενώ τα κείμενα είναι σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι η δυνατότητα των πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων, προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα. Στόχος είναι οποιοδήποτε κειμήλιο να αποτελέσει αρχειακό υλικό και στη συνέχεια να ψηφιοποιείται και να εκτίθεται με την επωνυμία της οικογένειας.
Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και είναι ανοιχτό από Δευτέρα ως Σάββατο. Μια πλήρης περιήγηση μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ώρες.
Μπορείτε κι εσείς να πάρετε μια γεύση της ψηφιακής ξενάγησης ΕΔΩ  και φυσικά να επισκεφτείτε την έκθεση.
Κωνσταντίνα Καντέλη και Ευθαλία Παπαδάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων